Utveckla ditt gitarrspel med PlayAlong + TÄVLING

Vi vill alla bli bättre på att klösa strängar, en drivkraft som binder nästan alla gitarrister till varandra. Att utvecklas på egen hand är en väg att gå, att gå musikutbildning en annan. Numera finns nätet tillgängligt, med bland annat oändligt med YouTubeklipp och tusentals andra typer av gratis-lösningar. Men så finns också PlayAlong, en utbildningsplattform på webben. PlayAlong startades av några musiklärare i Stockholm som kände att de behövde modernare verktyg för att nå längre med sina elever.  PlayAlong har funnits under ganska många år nu, och första generationen kom på DVD.

Problemet med YouTube och andra fria källor, tycker jag själv, är att när man letar efter något så dyker det upp material med väldigt skiftande kvalitet som vill visa saker, och det är inte sällan man tröttnar redan efter första försöket. Det som brister är i allmänhet att de som spelar in inte har någon som helst pedagogisk fallenhet, eller så är det helt enkelt soligt producerat.

PlayAlong, www.playalongmusic.com, är uppbyggt på en pedagogisk term som kallas "Flipped Classroom", som enkelt förklarat handlar om att utnyttja video som kanal för eleven så hen kan öva enskilt eller tillsammans med andra innan eller efter "lektioner" IRL. Inte så nytt i sig men det fina är att det är genomtänkt med en röd tråd. Från början är det framtaget för musikutbildningar på gymnasienivå, alltså i kombination med reguljärt lärande.


Nu finns detta tillgängligt "stand alone" också för privatmarknaden, med utbildning för gitarr, bas, trummor och keyboard. När det gäller gitarrdelarna så leds momenten av skickliga pedagoger och musiker för nybörjare till riktigt avancerade grejer. Jag fick tillgång till hela biblioteket häromsistens och det finns definitivt en hel del att "dig in to".

"Lärarna" är bland annat Oscar Dranjek (Hammerfall), Ryan Roxie (Alice Cooper), Jojje Wadenius, Jonas Hörnqvist, Ola Gustavsson och Örjan Gill som också är en av grundarna och från början musiklärare från Hudiksvall.

Det finns två avdelningar "Kurser och tips" och "Låtar", som helt enkelt tar olika utgångspunkter i lärandet.  Båda avdelningarna är skickligt uppbyggda och det finns hur mycket som helst att hämta för alla. Musikstilarna är också valda för att få en bred representation med allt från Country, Jazz, Blues, Funk, Rock och Metal.

Jag har testat på VHS och DVD-kurser flera gånger genom åren och det har aldrig känts riktigt riktat till mina egna behov, men här tycker jag att man lyckats riktigt bra. Det är naturligtvis omöjligt att få till en pedagogik som passar alla men känslan är att man verkligen försökt finna ett anslag som lämpar sig för många. Mycket beror förstås på att det hela byggts av modernt tänkande musiklärare som också använder materialet själva i sin undervisning på musikskolor. Det ger samtidigt produkten hög legitimitet. När jag letar upp saker som utmanar mig på min personliga nivå så möter jag ganska tufft motstånd, jag kämpar just nu med Jonas Hörnqvists stretchövningar och arpeggios, ingen lek. Jag känner att jag utvecklas och samtidigt inspireras jag att testa fler och mer liks. Utan att tänka på det så börjar jag fatta mer av den musikteori som ligger bakom. Helt klart nyttigt.

Här finns ett exempel på nybörjarnivå:Om jag hade haft den här killen som gitarrlärare när jag började en gång tiden så hade det varit bra mycket bättre än Greta Karlsson som jag hade. Jag tröttnade, för jag ville ju egentligen spela rock-gura och inte frälsis-sånger, utan att lägga någon direkt värdering i just det.

Här för den lite mer avancerade som gillar slide:Jag kan rekommendera alla att pröva PlayAlong, oavsett du är nybörjare eller mer erfaren. Det är gratis första månaden så det är bara att kasta sig in i det.

TÄVLING
Du kan fram till slutet av maj registrera dig till PlayAlongs kampanj "Live Your Dream" och vinna Sweden Rock Biljetter, en Gibson gitarr eller få spela med Ryan Roxie Live på Sweden Rock: http://www.playalongmusic.com/sv/liveyourdream
Då får du kostnadsfritt tillgång till allt material på PlayAlong fram till Sweden Rock och inga förbindelser. Jag reggade mig direkt.


Kommentarer

  1. Kan bara hålla med. Vilken skildnad att få lite guidning när man sitter och tragglar.
    Hur många solon har man inte tagit ut fel?! Tänk om jag vetat att Billy Gibbons sänkte A-strängen till ett G på kompet till Tush! Eller att Paul Simon har ett delay på en sekund till kompet på Mrs Robinson (och högt eko, men bara en repeat), bara ett par exempel. Sådan kunskap är guld värd. Plötsligt kommer karaktären i låtarna fram och dom spelar sig mer eller mindre själva. Ungdomar, gå i playalong skola och lyssna på lärarna! ;-) /Tomas

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

Burny vs Gibson Les Paul

All in på temat Effekter, effektpedaler och stompboxar