Boost ´n Buff vs MXR GT OD

I veckan skaffade jag mig en boost, MI Audio Boost n Buff. Jag vill få lite mer tryck i min Marshall JCM800 (1989), som i sig har en magnifik grundton. Jag hade läst att den för det mesta fått bra omdömen. Men varför komplicera till det med pedaler tänker ni, om grundtonen redan är bra? Jo jag kände att jag i samband med solospel vill ge den lite hjälp att visa mig vad den går för, utan att det sabbar tonen. 

Med en boost förstärker man alltså signalen från gitarren in till, i detta fall, en förstärkare men en redan schysst gain. (Läs mer om förstärkaren här). Man kan också boosta en distpedal om man lägger den innan eller efter i kedjan, en smaksak.

I det här fallet vill jag absolut inte att den missfärgar grundtonen i förstärkaren och därmed försämrar helheten, utan snarare gör den befintliga gainen fylligare, starkare och lite tightare.

MI Audio Boost ´n Buff

Jag köpte en Boost n Buff som är en kombinerad boost och buffer, med en switch och ett reglage för mängden boost. Den är mycket enkel att använda, plug and play.

35+db i boost (signalförstärkning)
Class A Single transistor
Buffer i bypass mode
9V eller 18V

Ställd lågt förstärker den i häraden 15db och högt mer än 15db. Jag kan väl säga att jag är inte helt övernöjd med den i min JCM800. Den tillför på tok för mycket diskant av nån anledning och eftersom det inte finns nåt tonreglage så får jag genast problem. Den gör min gainade Marsahall till nåt annat och det var inte alls det jag var ute efter. Det märkliga är att när jag använder den i min Marshall JMD 50w, också rör, så uppträder den helt annorlunda, och till det bättre. Det här är en bra boost, använd på rätt sätt och i rätt sammanhang. Men med min JCM800 kom den inte till sin rätt.

Betyg:
3 Zombies (5)

Istället så letade jag fram min MXR GT OD och upptäckte att den på ett mycket bättre sätt kan användas för att boosta min JCM800. Men eftersom jag egentligen inte vill ha mer gain så var det inte första valet.


MXR GT OD
Detta är ju egentligen en overdrive som namnet antyder, och den ger en varm fyllig dist när den används som overdrive "stand alone". Om jag har en förstärkare med lite klen gain så kan jag dra upp gainen på pedalen som komplement och forma en rund, fin och tight gain.

Tre kontroller: Output, Gain och Tone.

När jag använder den som boost istället minimerar jag helt enkelt gainen och låter outputen öka insignalen. Då tightar den till det lite utan att förstöra förstärkarens egna gain och omfång, plus att den ökar volymen en aning om jag ställer den på kl 12. Inte lika mycket i volymökning som Boost n Buff faktiskt, men det spelar mig ingen roll just nu. Däremot så brusar den lite väl mycket i min smak, men det kan jag faktiskt leva med. Jag har ju en noise gate.

Betyg:
4,5 Zombies (5)

Slutsats
Det blir återigen uppenbart för mig att det är svårt att generalisera när det gäller pedaler, eftersom man har en unik förstärkare med ett unikt sound i att utgå ifrån. Antingen en som behöver förbättras eller som i detta fall låta den blomma ut ännu mer. Det är också ganska intressant att man för att bilda sig en uppfattning om en pedal bör prova den i den förstärkare man avser använda den i. Förmodligen är det detta som gör att folk kan ha så otroligt olika uppfattningar om just pedaler, för somliga är de fantastiska och för andra kanske bara ok eller helt kass. Kanske inte så konstigt, när man tänker efter. Det är ju inte bara gitarren man använder eller förstärkaren som spelar roll utan även personlig smak.

Det ger mig lugn i själen att veta att det finns så mycket att utforska därute.

Men vad föredrar ni själva i detta sammanhang, delta i min undersökning så ser vi vad som gäller därute.
Vilket föredrar ni, boost eller overdrive för att "boosta"?
Overdrive
Boost
free poll

Crank it friends!

/Gitarrzombien


Kommentarer

  1. svårt att svara på pollen, men det får bli od då det är kul att kunna skruva in lite skit oxå :), Har en massa olika overdrives att boosta med men även den snorbilliga EHX el nano LPB-1, Skaffa en sån och testa..får allt att låta fylligare o kraftigare..en klassiker!!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

Burny vs Gibson Les Paul

All in på temat Effekter, effektpedaler och stompboxar