"Justera halsar är lite läskigt..."

Jag snackade med en kille för ett tag sen som tyckte hans gitarr hade oproportionerligt hög stränghöjd och vi konstaterade rätt snart att halsen behövde rätas. Den var böjd framåt. Även den bästa gitarr förlorar sin spelbarhet om inte halsen är justerad på ett korrekt sätt. 

I detta sammanhang var den på tok för framåtböjd, så jag frågade om han provat att justera halsen. Det hade inte gjort. Han tyckte nämligen att:

"Att justera halsar är lite läskigt"

Ja det är möjligt att det känns läskigt, man liksom tänker att den ska gå av och slå till en i huvudet, men gör du rätt är det helt ofarligt. Är du det minsta osäker är det bättre att LÄMNA IN den till en auktoriserad gitarrtekniker eller en gitarraffär.

Bakgrund
Saken är den att det går det en "dragstång" (metalstång)  rakt igenom halsen från huvudet ned till halsfästet, och det är för att halsen annars inte skulle palla trycket pga strängtrycket, eftersom vi har att göra med stålsträngar och inte nylon.
Dragstången monteras tidigt i tillverkningsprocessen under greppbrädan.Om du tittar längs halsen nerifrån eller uppifrån så kan du, om den är böjd, faktiskt  med lite träning se det med blotta ögat. Varför halsen blir böjd beror oftast på att halsar i allmänhet är gjorda av trä och trä lever och påverkas av t.e.x. luftfuktighet och därför rör sig, eller så kan halsen böja sig lite då du byter till tunnare eller tjockare strängar.

Är halsen böjd "framåt"blir stränghöjden hög, och är den böjd "bakåt" kan en konsekvens vara att gitarren skorrar eftersom strängarna då ligger för nära banden.  Oavsett vilket så bör man räta halsen. En hals som är dock helt rak är inget att efterstäva, den ska ha lite böj.

Ordet "ska" är å andra sidan lite vanskligt i sammanhanget. En helt rak hals kan funka men då måste du justera stränghöjden på andra sätt, tex byta sadel eller justera vid stallet. Grundregeln är att hitta en "rakhet" som du känner spelmässigt passar dig. Högst individuellt naturligtvis.

Hur justerar man då?
På en Les Paul eller en Ibanez kan man justera halsen uppe vi huvudet och på Fender antingen vid huvudet eller vid halsfästet. På en Les paul skruvar man bort dragstångsplattan och hittar stängen under den. På vissa Fender kan du behöva montera bort hela plektrumskyddet, en osannolikt märklig lösning. Du behöver också en sexkantsnyckel eller hylsnyckel, varierar lite mellan olika gitarrmärken. Det man gör är helt enkelt att man vrider dragstången antingen medsols eller motsols.

Några enkla "vridregler":
1. Vrider du åt höger (medsols) böjs halsen bakåt
2. Vrider du till vänster (motsols) böjs den framåt
Tips
Vrid försiktigt, är gitarren riktigt gammal så var ännu mer försiktig
Ta ett kvarts varv idaget och kolla resultatet
Pröva dig fram och kontrollera ofta under processens gång

När du känner att gitarren känns bra spelmässigt och inte uppvisar några tecken på att vara böjd är den sannolikt färdigjusterad. 

Dagen efter kan du göra en extra koll, och göra en ytterligare justering om det behövs. Kommentarer

  1. Mycket bra beskrivet. Jag har nu justerat min Telecaster enligt din beskrivning. Blev mycket bra.

    SvaraRadera
  2. bör man släppa på strängarna när man gör detta?

    bra guide förresten!!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Snårskogen kring Fender Stratocaster, MIA och MIM

Burny vs Gibson Les Paul