Peavey 6505 ett riktigt monster

I höstas köpte jag en Peavey 6505 top på 120 watt. Jag måste säga att det är ett riktigt monster, som främst är lämpad till metal. Vist kan man ratta in skön crunch och rent ljud också men det är bastant high-gain den svarar upp allra mest på. 

I bakvattnet på hårmetallens död och trashmetalens peakande runt 1990 tog Grungen över alltmer i stugorna. Metalgenren behövde putsa på sitt sound. Få anande att det var tillverkaren Peavey som skulle utmana framförallt Marshall om en ny modernare metalgeneration. Även Mesa Dual Rectifier kom att hamna i händelserna centrum i samma veva, så man var inte ensamma om denna utveckling.

Marshall togs till en början helt på sängen, och har väl inte riktigt hämtat sig än riktigt, även om flera bra undantag finns.
Som förstärkartillverkare hade Peavey stor framgång med sin serie "Bandit" på 80-talet men nådde aldrig riktigt ända fram. 1991 när 5150 kom så kopplades namnet märkligt nog till Eddie Van Halen. Van halen kom 1986 med plattan 5150 och där spelade han på moddade Marshalls och Rockman effektrack för att få det där chorusdominerade soundet. Ett sound som inte alls talade det språk som Peavey nu utvecklade. 5150 är beteckning på kriminella personer med "mental disorder" på amerikanskt polisspråk, men 5150 var långt ifrån en mental störning skulle det visa sig.


De första modellerna bar namnet "Block Letter Models" och hade "EVH" printat på högra sidan av chassit, men det togs ganska snabbt bort och ersattes med Eddies autograf och benämndes sen bara "signature models". Block Letters är för övrigt mycket åtråvärda på andrahandsmarknaden numera. Hur inblandad Eddie var i själva utvecklingen är svårare att hitta information om, eller om han bara var med i marknadsföringensfasen som sponsrad musiker. Däremot använde han dem på plattan OU812 senare, men soundet var också där långt från det som förstärkaren 5150 sen skulle förknippas med.


Med 5150 fick Peavey till ett banbrytande sätt att se på modern high-gain faktiskt. Machine Head, med Robert Flynn i spetsen, tog till sig på studs efter att ha lånat in en till inspelningen av klassiska plattan "Burn My Eyes".

De flesta moderna band inom modern metal som Job For A Cowboy, The Black Dahlia Murder, Black Tide, All That Remains, August Burns Red, och Whitechapel tog också till sig 5150. Senare bytte den av upphovsrättsliga skäl namn till 6505 då Eddie bröt med Peavey och tog med sin namnet till annan business. 6505 var en i det närmaste exakt kopia på 5150, även om hardcore fans hävdar att 5150 så klart är bättre. Jag har inte lagt märke till någon dramatisk skillnad faktiskt.


Peavey 6505
När jag första gången satte igång den här hemma så höll jag på att svimma faktiskt. Den har mer gain och botten än i de flesta förstärkare i samma genrer, och en alldeles egen karaktär. Det som är utmärkande för 6505 är att disten är kraftig, varm, tät och med en punsch som sparkar dig rätt i mellangärdet om du har en bra 4x12a. Baff bara. Med en EMG-bestyckad gitarr får du med lätthet in samma touch som Metallica. Adderar du till lite phaser, chorus och delay och sänker gainen en smula och kopplar in en mer stratalik gitarr med humbuckers så uppenbarar sig faktiskt Eddie Van Halens mer moderna grundton. Ganska imponerande ytterligheter skulle jag vilja säga.Den tar också effektpedaler mycket bra. En sak att tänka på i det sammanhanget är att den dras med en del brus, särskilt om du kopplar in t.ex. en TS9 för att lyfta fram tonen lite, så du gör klokt i att köpa en noise-gate som du kör både i loopen och i kedjan. Jag kör en BOSS NS-2, den fungerar utmärkt. Det blir helt magiskt knäpptyst.

120 watt
2 kanaler, Lead och Rythm
EQ för varje kanal (Low, Mid, High)
Försteg: 5 st 12AX7
Slusteg: 4 st SL6
Output: 4,8 och 16 ohm
Resonence
Presence
Input: High och Normal
Effects Lopp
Footswitch
Vikt: 21 kg

Spelar du metal bör du absolut testa denna sköning, men lirar du nåt annat ska du nog söka sig mot mer mångsidiga förstärkare, även om du kan kan ratta in bra bra crunch-ljud också. Detta är helt klart ett metalmonster i den kraftigare skolan.

Den är också ett riktigt as att bära omkring på med sin 21 kg, men det är det väl värt kan jag säga. De jobbiga lyften betalar sig i powered tight gain, verkligen.

Dom är ganska billiga idag, du hittar en mellan 4000-6000 kr i bra skick. Det finns också en billigare combo med 2x12a på 60 watt.

Betyg om du spelar Metal:
5 Zombies (5)

Betyg om du spelar Blues:
2 Zombies (5)Kommentarer

  1. Eddie var i allra högsta grad involverad. James Brown som var ansvarig på Peavey för utvecklingen pendlade under byggandet mellan Meridian och LA. Det finns en historia som James själv har berättat, när han äntligen lyckats kopiera Eddies gamla sönderkörda Marshalllådor. Väl hemma hos Eddie så säger van Halen ...bra...gör något ännu bättre. Så det var bara för James att åka hem och bygga det som idag är 6505 lådan.
    Det är ingen skillnad mellan 5150 med blockletters, 5150 eller 6505 allt enligt James själv.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

Burny vs Gibson Les Paul

All in på temat Effekter, effektpedaler och stompboxar