Köpa elgitarr på nätet

Att köpa en begagnad elgitarr är enkelt på ett plan, man letar efter en, man hittar en och man köper den. Förr i tiden, innan internet var det svårare, men å andra sidan var det just en annan tid. Man visste ju inte då att internet skulle förändra ALLT. Idag är den seriösa gitarrköparen mycket mer påläst och det är på det sättet mycket säkrare. Säljaren vet ju i allmänhet vad han/hon säljer, även om det finns många exempel också på det motsatta. 

Kunskap is the shit
Den första lite dyrare gitarr jag köpte för några år sen köpte jag på Blocket. En Ibanez Jem7VWH, Steve Vai Signature. Minns att jag var sjukt nervös. Det var mycket pengar det handlade om och jag var lite orolig för att det skulle visa sig vara en kopia jag köpt. Jag hade tur, och den var fantastisk i "mint condition". Jag hade inte riktigt tagit reda på det man borde och kanske var det därför jag också var så nervös. 

Googla så mycket du orkar
Har man bara lite extra kunskap så kan man ganska enkelt undvika att gå bet på gitarrer. Helt säker kan du aldrig vara, men en säljare idag kan liksom inte helt enkelt sälja något som inte är det den utges vara. Som säljare gör man klokt i att inte försöka mörka skick eller hitta på att den är "äkta" om den inte är det. Några Googlingar avslöjar ganska snabbt sanningen. Den som försöker med det löper stor risk att göra bort sig, och när det ändå händer är det faktiskt bara den ouppmärksamme newbeen på att köpa gitarr som råkar illa ut. Och med bara lite ökad kunskap kan man lätt säkra upp sin affär. 


Blocket och Vend.se
När det gäller begagnatsiter är det Vend.se och Blocket som är tillhandahåller de bästa jaktmarkerna, det tycker i alla fall jag. Priserna har de senaste åren sjunkit dramatiskt, man kan hitta riktigt bra gitarrer på både Blocket och Vend.se idag. Sen finns det mindre forum som också kan vara värdefulla såklart. 

Pantbankerna är också en guldgruva, där kan man hitta riktigt billiga gitarrer, och de vill bara bli av med grejerna och är sällan pålästa när de sätter utpriserna. Ebay är så klart en annan stor aktör, men här får man vara mer försiktig och tänka igenom sina beslut noga. 

Tull och moms på Ebay
En sak att tänka på är att om du köper en gitarr på Ebay från USA eller annat icke-EU-land är att risken är stor att du får betala tull och moms. Räkna in det i priset från början så blir du inte besviken. Huvudregeln är annars att se upp med betalning, prata med den du tänker köpa av och vill du vara säker på att inte bli blåst använd tex Blockets system om du handlar där. Det nya Swisch är praktiskt men ingen garanti för att du verkligen får varan. Köper du den på plats är det förstås inga problem. Annars gäller ju såklart att:


Cash is King


Bilder säger mycket
Be att få se så många bilder du kan, är du inte nöjd så be säljaren ta fler från de vinklar du bestämmer. Sprickor kan betyda allt från ingenting till djupgående problem. Dings är jobbiga men kan vara skäl att sänka pris. Jag själv skiter i allmänhet i dings, gamla gitarrer har små märken. Däremot aktar jag mig för större skador. Lagade halsar är något man bör se upp med. Begär dokumentation på lagningen. 

Packa gitarren väl
Att skicka en gitarr kan vara vanskligt, se till att den som skickar försäkrar försändelsen. Se också till att den packas ordentligt, helst i case och riktig gitarrkartong fylld med stötdämpande material. 

Gitarrer är känsliga för både stötar, kyla och fukt. Skickar man tex en dåligt paketerad gitarr är chansen stor att något pajar. Skickar du den på en fredag är risken stor att den bli liggandes över helgen och du kan aldrig veta hur varm eller kallt det är eller hur fuktigt det är där den ligger. Hämtas på plats är bäst, och dessutom kan du ju testa gitarren också. 

Se upp för gitarrbovarna
Du kan naturligtvis inte vara helt säker på att gitarren du köper är "ärligt införskaffad", men om priset är oproportionerligt lågt är det ofta en signal på att säljaren kanske eventuellt inte har skaffat den ärligt. Eller så kan säljaren vara i extremt behov av stålar. Prata med personen och fråga varför den är så billig. Är den uppenbart oskäligt billig eller om du misstänker något annat lurt så undvik att köpa. Det stjäls tyvärr en hel del gitarrer och de flesta säljs på Blocket, det skulle jag i alla fall gissa. En Gibson Les Paul Classic eller Traditional för t.ex. 3000 kr skulle jag akta mig för. Kvitto från säljaren är bra att kolla upp, då har du en verifikation som indikerar dess historia. 

Frågor som är bra att ställa är:

1. Är halsen rak?
2. Fungerar all elektronik
3. Finns några kända defekter
4. Är alla delar original? (Om det är viktigt för dig)

Tänker man bara lite på ovanstående är det svårt att bli "lurad". I de flesta fall så försöker inte säljaren lura dig, men att bli "lurad" är ju en känsla som uppstår hos den som köper om inte affären uppfyllt förväntningarna. Vill man vara mer säker så vänd dig till en butik som säljer begagnat, de är lite dyrare men i gengäld går det smidigt och du är "säker". 








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Intonering av gitarr

"Justera halsar är lite läskigt..."

Snårskogen kring Fender Stratocaster, MIA och MIM