Strängar

En underskattad detalj är valet av strängar, faktum är att många nöjer sig med att köpa lågpris. Det har jag också gjort periodvis, men det har med åren visat sig att det både är kostsamt och negativt inverkande på både känsla och ton. Strängar är ju givetvis något helt subjektivt och det är väldigt svårt att vara generell i vad som är mindre bra, bra och mycket bra eller kanske till och med "det bästa valet". Men det finns faktiskt några saker att tänka på bortom vad strängfabrikanterna basunerar ut.

Den lägst hängande frukten här är förstås strängtjocklek. Somliga hävdar att sologitarrister oftast föredrag tunnare strängare eftersom de gör det lättare att spela snabbt. Jag tycker själv inte alls att det är så avgörande som folk får det att låta. Tunnare strängar har oftast mindre sustain, och det vill du ju ha som sologitarrist. De är förvisso lite lättare att bända med men framförallt tappar du lite i tonens omfång när du kör med extremt tunna strängar. Vanliga strängset i handeln är 008-032, 009-042, 010-046. Dessa är pretty much standard och vanligast på nya gitarrer är 009-042. Ofta tyvärr lågpris strängar så man gör klokt i att stränga om en ny gitarr innan man provar den hemma.

Metalgängen gillar tjockare strängar för att kunna stämma ner gitarrerna ordentligt, tunnare strängar blir nämligen på tok för sladdriga. De föredrar gärna 013-056 eller ännu tjockare för maximal sustain och faktiskt också för starkare volym. Ju hårdare anslag du har ju tjockare strängar är en allmän regel. Ju tjockare strängar ju svårare att bända men å andra sidan kan du harva på som fan i de lägre registren. En sak man bör tänka på med tjockare strängar om du kör med Floyd Rose eller liknande är att det i allmänhet inte är gjort för tjocka strängar. Det blir svårare att hålla stämning, vilket är asirriterande. De flesta som spelar tyngre musik avstår helt från Floyd, bland annat av det skälet. Har du Floyd Rose så kan du läsa om det här.

En annan sak att tänka på när man byter strängar till tjockare eller tunnare är att gitarrern måste intoneras om och alt justeras i halsen. Det beror på att tex tjockare strängar skapar ökad dragkraft i gitarren och drar till sig halsen. Dels kan halsen bli lite för konkav och dels så påverkar avståndet mellan stall och sadel, som påverkar gitarrens förmåga att stämma rätt över banden. Läs mer om intonering här. Och här kan du läsa om hur du justerar halsen.

De flesta strängar av gjorda av stål och nickellegeringar och dessa ger en klar stark ton medan helt förnicklade ger en dovare ton.
Detaljer kanske men det kan vara värt att veta beroende på vad musik man vill spela.

De tre tjockare är vanligtvis lindade, för ökad sustain och för att överföra ljud direkt från dina fingrar. Det finns lite olika tekniker för detta men samtliga tjänar samma syften.

Rena och nya strängar låter definitivt bäst, det är inget tvivel om den saken. Eddie Van Halen tog av sina strängar i början och koka dem med jämna mellanrum. Det funkar faktiskt, och tar bort smuts och fett som kommer från fingrarna (se bild till vänster).

De flesta köper nog nytt. Har jag spelat länge med ett strängset och byter till nya är det inte helt ovanligt att jag upplever det som så stor skillnad att hela gitarren blir som ny och det är tydligt lättare att spela. Hur ofta man bör byta strängar är omöjligt svara på på. Ungefär lika svårt som att svara på frågan "hur långt är ett snöre". Det beror ju på hur mycket du spelar, om du tvättar händerna, kvalitet på strängarna i sig och hur mycket ljudnörd du är.


Att välja märken är som att gå till Pizzerian faktiskt, det finns hur mycket som helst och allt är pizza "at the end of the day". D’Addario, Ernie Ball, Elixir, Martin, Dean Markley, Fender, GHS är några och det hela handlar om tycke och smak. En del är avsedda för svaj och andra för hårdare mangling eller finlir. Prata med din lokala musikaffär för djupare info om detta. De flesta etablerade märken är idag pålitliga, och det mesta handlar om personlig smak här.

Jag har alltid undrat vad folk i allmänhet föredrar för märken. Bidra gärna nedan till att skingra dimman.

Vilket strängmärke använder du helst?
  
pollcode.com free polls 

Dock tycker jag att man bör lägga en extra slant på lite mer "kvalitet" och inte köpa det billigaste på hyllan. De billigare håller i allmänhet sämre och slits onödigt fort. Det lönar sig att gå upp några hack.

Om du har egna tips på temat "val av strängar" så kommentera gärna i kommentarsfältet eller på Facebook...

Kommentarer

 1. Tips:
  Vik en trasa runt en sträng. Spruta på lite zippo-bränsle och dra några gånger fram och tillbaka. Då lossar mycket fett och bös, i trasan kommer du se ett svart streck av smuts, mest på de otvinnade.

  Detta kan man göra istället för att koka strängarna för att förlänga livslängden. Jag tycker det funkar ganska bra.

  Mvh Jacob.

  SvaraRadera
 2. Fast det där med Floyd vet jag inte om jag håller med om, det går utmärkt att ha tjocka strängar och nerstämt på en Floydutrustad gura. Men det gäller ju förstås att stallet justeras in för den strängtjockleken :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

Burny vs Gibson Les Paul

All in på temat Effekter, effektpedaler och stompboxar