"Neck Dive" och LTD TM600 Viper

I vintras var jag sugen på en ESP Viper, som påminner på håll om SG till formen men som faktiskt är en helt annan typ av gitarr. Vipers är allt annat än vintage utan helt och hållet moderna gitarrer för en yngre målgrupp. 

Marknaden fullständigt översvämmas av de billigare varianterna, i synnerhet LTD Viper 50 upp till 400. Men om man tittar lite djupare i kartongen så finner man mer påkostade gitarrer som både ser och framförallt känns fina spelmässigt. LTD Viper 1000 är till exempel riktigt fina gitarrer.

I vintras la jag vantarna på en ESP LTD TM600 som är en Viper med lite speciella specs jämfört med standardvarianterna. TM står för Travis Miquel, gitarristen i Atreyu, det rör sig alltså om en signaturmodell. Den hade prissänkts från 12 500 kr ny till 4 500 kr. Vilket kap tänkte jag.

Set-Neck
24.75" Scale
Mahogny kropp
Maple Neck
Tunn hals i U-shape
Rosewood greppbräda med tear drop inlays
24 jumboband
Volym- och tonratt
Floyd Rose
Grover stämskruvar
EMG 81/85
EMG Afterburner

Gitarren är helt fantastisk att spela på och håller stämningen på ett förträffligt sätt. EMG mickarna ger ifrån sig helt perfekt balanserad metalton med en fyllighet som jag sällan hört faktiskt. Genom att dra ut volymratten så aktiveras Afterburner som ger signalen en ytterligare boost, och det märks när du kör high-gain. Den har också en kristallren och fyllig ren ton "to die for".

Det finns egentligen ingenting att klaga på när det gäller hantverk, ljud och spelmässighet när det gäller TM600


Neck Dive
Det som däremot gör gitarren fullständigt värdelös är att man inte kan stå upp och spela på den. Den har en neck-dive som helt enkelt är omöjlig att hantera eftersom du måste hålla emot med handflatan samtidigt som du spelar, annars far den rakt ner i parketten.

När det gäller att hantera detta med näck dive så finns flera tips.

1. Flytta axelbandets fästen i gitarren, balansen kan då påverkas och gitarren hamnar i balans
2. Fäst något i bakre axelbandet som är tungt, det fungerar då som motvikt och halsen dyker inte
3. Stoppa in blykulor eller något i luckan bak för elektronik. Stoppa dem först i en tunn tygpåse bara
4. Montera in tyngder i själva axelbandet därbak

Här finns en liten film om alternativ 3.


Jag brukar prova alternativ 1 först och sen alt 3, som är lite jobbigare. Men med TM600 tröttnade jag för gitarren är i sig ganska tung och jag kände att det är ett så pass grovt kvalitetsmisstag att magin försvann.

Det är faktiskt helt obegripligt att man i designprocessen inte kunnat hitta balans i en i övrigt fantastisk TM600.  Jag förstod plötsligt vad prissänkningen handlade om. Så synd på en så fantastisk gitarr, jag sålde den. Med lite sorg....

Betyg:
2 Zombies (5)


Kommentarer

  1. Hmmm, men är inte neckdive ett ganska klassiskt SG problem generellt även om den här kanske lider av det extra mycket?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

"Den inbillade affärsmannen" - Prolog (del ett)

Del 1 -Gitarrbranschen befinner sig i kris och kunderna har makten

All in på temat Effekter, effektpedaler och stompboxar