Myt 2: "Eddie Van Halen uppfann finger-taping"

Eddie Van Halen var faktiskt inte först med finger taping, även om han förknippas med att ha tagit tekniken mot nya höjder som omistlig gitarrvirtuos. De som var de egentliga upphovsmännen var Harry DeArmond och Jimmie Webster.

Jag minns första gången jag hörde Eddie Van Halens "Eruption". Hakan föll till golvet och som jag lyssnade, tränade, härmade, blev besviken, kämpade och slet. Jag minns att jag tänkte "hur fan kom han på det där"? Och som i så många andra kreativa sammanhang så finns förklaringar. Ingen kommer på något helt själv. Alla nya uppfinningar består av att man tar något som redan finns och adderar till något annat som också redan finns. Det är också så definitionen av kreativa idéer och processer ser ut. Så det Eddie gjorde var att ta något som redan fanns och som inspirerade honom att förädla det ytterligare, och sannolikt var det Jimmie Webster han hörde.

Jimmie Webster spelade in låtar med sitt unika "touch method for electric and amplified spannish guitar" redan 1958 och gav några år innan ut en instruktionsbok i ämnet. Det finns en del dokumenterat från hans inspelningar där man tydligt hör hur de första stegen i den moderna utvecklingen av hammer on och pulloffs tog sin form. Även om det inte alls låter som man är van vid, utan mer experimenterande, så ska man komma ihåg att det görs i en tid då gitarrsound övrigt lät betydligt enklare.

Lyssna på exemplet nedan.

 

Men det var inte heller Jimmie Webster som var den riktiga pionjären på området, utan det var Harry DeArmond. Killen som uppfann den första gitarrmicken 1930. DeArmond hade långt tidigare börjat experimentera med finger taping och det var från honom Webster fick iden från början.

Bakgrunden till Harry DeArmonds idéer var att han ville visa hur bra hans gitarrmickar fungerade, eller snarare hur raffinerade och känsliga de var att fånga gitarrsträngens vibrationer. DeArmond spelade dessutom ibland på två gitarrer samtidigt, så även Steve Vais "double neck heart" har sin förlaga hos DeArmond.

För att ytterligare bredda beskrivningen av innovatören DeArmond så var han också konstruktören bakom den allra första effektpedalen. "Model 800 Trem Trol" kom redan 1948 och blev startskottet för en hel industri. Trem Trol var en väldigt tidig version av tremolo. Signalen gick genom en behållare med kvicksilver med en elektrod i botten som skakades med en elliptisk spinnmotor. Vips! Tremolon var född. Bo Diddley och många andra efter honom använde denna effekt som senare blev en riktigt "trendsetter" i popindustrin.

Även om nu inte Eddie Van Halen uppfann finger taping är han ofrånkomligt gitarristen som förändrade en hel gitarrvärld när han visade hur man verkligen utnyttjar den. Eruption (Van Halen 1) är ännu i dag det gitarrstycke som gitarrister världen över försöker lära sig bemästra.

Skälet är ganska enkelt egentligen eftersom det innehåller allt från storartad känsla och bländande teknik paketerat i ett alldeles eget sound, "The Brown Sound".

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

Burny vs Gibson Les Paul

All in på temat Effekter, effektpedaler och stompboxar