Rörsimulerad stärkare: Blackstar ID:60 Head

Förstärkare av typen "solid state" som simulerar förstärkare och olika högtalarlådor etc är ju inte ovanligt, jag ha haft ett par stycker genom åren. De som fixat de bästa sett ur ett sammantaget perspektiv är Line6 sklulle jag säga, även om Marshalls JMD faktiskt gör ett bra jobb inom sin egen lilla genre att modulera fram klassiska Marshalls från 60-tal och framåt till idag. Men den senaste serien från Blackstar tillför faktiskt ytterligare ett intressant område, nämligen digital rör-simulering.

De hävdar själva att tekniken inte ska klassas som modulering utan att det handlar om digital simulering. Skillnaden kan verka hårfin, men här handlar det om att återskapa rörens karaktär och inte enskilda förstärkartyper. I princip väljer man först typ av grundljud, så kallade "voices", Det finns 6 klassiska voices från rent ljud till OD2. Sen kan man förändra det grundljudet genom att köra det mellan olika rörtyper. Det är väldigt spännande faktiskt, eftersom man i rörvärlden inte direkt byter dem mellan två låtar.

Och det är imponerande skillnader som uppstår när man bara byter från off-läge till det att simuleringarnagå igång. Det första man märker är att volymen ökar när du lämnar "solid state mode" och går över till TVP, True Valve Power. Precis som i verkligheten faktiskt där rör-watt låter starkare än samma transister-watt.
"Rören" man har att välja på är de klassiska EL84, 6V6, EL34, KT66, 6L6 och KT88.

De olika "rörsimuleringarna" återskapar dess karakteristika på ett förbluffande bra sätt.

Dessutom kan du förändra ljudet med Blackstars ISF, Infinite Shape Feature, så förstärkaren antingen är mer "Brittish" eller "American" eller varför inte mitt i mellan. TPV i kombination med ISF, Resonance, Presence och vanliga EQn ger närmast oändliga möjligheter.

Det finns också 4 Delays, 4 Module Effects och 4 Reverb och du kan förprogrammera dina favoritljud i 128 banker och det finns möjlighet till MIDI-kopplad footswitch (tillval). Effektsektionen är ganska intuitiv och du lär dig snabbt hur de funkar och effekterna i sig är helt ok faktiskt, särskilt delayerna.

Jag har kört min topp i en gammal Crate 4x12a, vilket fungerar väldigt bra. Vill man köra den rakt in i mixern eller i datorn finns "speaker emulated output". Också USB finns så klart så att du kan ladda ned och uppdatera "patshes" på Blackstars web.

Den verklige rör-nörden skulle nog aldrig erkänna det men det här låter faktiskt riktigt bra. Om du älskar rörförstärkare och ska skaffa en fullrigg så skaffar du förmodligen inte en sån här. Men om du gillar att leka och testa i inspelningssammanhang eller om du spelar i ett band där det krävs extrem bredd i ljudvariation är detta ett mycket bra alternativ.

Man får väldigt mycket förstärkare till en rimlig peng i denna förstärkare som finns i flera combo-varianter och "heads". Toppen går ny på ca 3500 kr.

Här finns en bra demo:Betyg:
5 Zombies (5)

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Del 1 -Gitarrbranschen befinner sig i kris och kunderna har makten

"Den inbillade affärsmannen" - Prolog (del ett)

"Justera halsar är lite läskigt..."