Myt 1 kring gitarrspelande

Myter är spännande tycker jag. Jag ska ägna några inlägg åt detta framöver. Den första är "Det är viktigt att hela tiden träna sina fingrar för att bli bättre gitarrist". Det "mytiga" i detta är inte att det inte skulle kunna stämma, utan att vi har en förmåga att tro att det går att göra det på smarta och enkla sätt. 

Att vara stark och rörlig i handen är naturligtvis viktigt om du vill utveckla ditt gitarrspel. Det handlar tex om spännvidd mellan fingrarna, dvs att dina fingrar når så många band som möjligt. Men samtidigt måste du vara stark i fingrarna så att när du stretchar långt också orkar trycka ned strängarna ordentligt.  För detta krävs mycket träning, som ofta är både jobbigt, rätt trist och tidskrävande. Härom råder det ingen tvekan.

När jag började fick jag lära mig att hela tiden sitta och "trumma" med fingrarna på bordet när jag satt och kollade på film, åt frukost eller åkte buss. Jag lärde mig också olika stretchövningar som ibland gjorde att mina händer blev helt utmattade, bland annat minns jag något med en tändsticksask som redskap. Det var sånt som gick tunt i kretsen av gitarrister på min hemort Linköping under 80-talet. Vi som ville bli lika bra som förebilderna "Ralle" och "Mange Jarl", två killar som inte bara såg ut som fullblodsgitarrister utan som också var det. Vi stod ofta och dreglade vid scenkanten när de lirade och försökte sno åt oss liks med nåt slags önsketänkande om att det finns genvägar. Men de hade långa fingrar dessa snubbar och så stretchade de hela dagarna, det var i alla fall vad ryktet sa. Det var därför jag trummat med fingrarna på bordet sen dess.

När jag nu tänker efter så är det förstås sannolikt så att man genom att bygga upp musklerna i händerna också får ökade fysiska möjligheter att spela svåra grejer. Men om det stämmer att dessa övningar ger resultat? Jag tror dessvärre just den tekniken inte hjälper särskilt mycket.

Jag köpte ett träningsredskap som låg framme i en musikaffär för ett tag sen. En sån där fin fingertränare som är väldigt opraktisk att använda, ni har säkert sett dem? Det gäller att trycka ned "tangenterna" som är fästa i fjädrar med ett visst motstånd. Jag satt en kväll och nötte men tröttnade snabbt.

Så hittade jag en annan mystisk sak där du sätter på små "leder" på fingrarna som på nåt sätt ska stärka dina muskler.
Jag tycker det ser helt sjukt ut faktiskt och inget jag kastar mig efter kreditkortet för direkt. Det ser inte bara galet obekvämt ut, jag har några vanliga döskalleringar som jag oftast tar av eftersom de är i vägen när jag spelar.

Nej jag tror att jag faktiskt gått på myten om detta med att träna fingrarna i syftet att bli bättre på att lira.

Sanningen tror jag ligger närmare än så. Bästa sättet att bli bättre på gitarr är förmodligen att träna på gitarren. Öva svåra skalor där du tvingas tänja på gränsen för hur många band du orkar spänna över. Det ligger nära till hands att jämföra med skolan faktiskt, där man tror att bästa sättet att lära barn fungera i samhället är att stänga samhället ute och träna i diverse obegripliga simulerade upplägg, när de flesta vet att man lär sig bäst när saker är relevant och inte minst verkligt.

Att spela gitarr är relevant, högst verkligt och fantastiskt roligt. Att träna gitarr utan gitarr är inte så relevant kan jag tycka, och jävligt tråkigt.

Jag läste boken om Yngwie Malsteens, av Anders Tegnér. Yngwie satt med gitarren hela dagarna och övade skalor, sov med den och det första han gjorde när han klev upp var att börja öva. Det ligger nåt oerhört viktigt i den historien. Det var naturligtvis det "Ralle" och "Mange Jarl" också gjorde. De levde med det de älskade mest av allt i livet, medan vi andra "loosers" sökte genvägar.

Fast å andra sidan finns säkert många som hävdar motsatsen, att dessa träningsredskap faktiskt gjort dem till bättre gitarrister. Bra i så fall. Det som fungerar det fungerar nämligen. Men jag håller mig till gitarren. Min Varigrip är till salu om nån vill köpa, eller ni kan faktiskt få den...

Betyg:
-1 Zombies (5)

Kommentarer

  1. Även om det är sant att man knappast blir särskilt mycket bättre av att ständigt trumma med fingrarna eller använda fingervikter så har det faktiskt varit ganska givande för mig att ibland göra övningar som syftar till att bygga upp hand-/fingerstyrka. För den som har oändligt med tid (typ tonåring som Yngwie) var kommer nog styrkan av sig själv av alla timmars nötande, men för den som är lite äldre och inte har så mycket övningstid så behöver man ibland fokusera och renodla lite...

    SvaraRadera
  2. Vargrip är faktiskt ett bra träningsredskap men inte för gitarr kanske. Men om du har ett stilla sittande jobb så är den perfekt att "klämma" på. Använder min varje dag när jag sitter med mixar.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

Burny vs Gibson Les Paul

All in på temat Effekter, effektpedaler och stompboxar