Buffer vs True Bypass

Tidigare har jag försökt ge lite grunder kring effektpedaler och i samband med det fladdrade jag bara igenom problemet med pedaler som dränerar ur tonen på vägen till förstärkare. De som upplever att somliga pedaler tuggar i sig lite av tonen, även när den avslagen, drabbas ofta av stor frustration. Så jag tänkte lyfta lösningarna "Buffering" och "True Bypass". 

Det behöver inte bara vara enskilda pedaler som tuggar i sig tonen utan det kan också handla om att många pedaler i "kedjan" i sig tuggar lite ton var för sig och många pedaler blir mycket signaltapp.

Vanligtvis så är moderna pedaler utrustade med "True Bypass" vilket betyder att när pedalen av "av" så kringgår signalen elektroniken i pedalen och signalen blir mer eller mindre oförstörd. I en pedal utan "True bypass" kan signalens högre frekvensområden förvinna och det gör tonen trist och lite muddy eller intetsägande.

"True Bypass" förbättrar inte tonen, utan har du en lång kabel som suger ton har du liksom. Detta är också ett av de vanligare missförstånden. Den minimerar ytterliga tontapp.

Det finns även pedaler där signalen går genom elektroniken även när den är avstängd, kallas "hardware bypass", som i sak inte är bypass i egentlig mening. Har du lång kabel som suger ton så kan du addera på lite ytterligare tontapp.

Buffers eller pedaler med Buffering har till uppgift att återskapa så mycket som möjligt av orginalsignalen från gitarren, tex efter en pedal som suger mycket ton eller i en lång kedja av pedaler eller om du har en lång kabel. En pedal med buffering fungerar ofta både i på- och avläge.
En grej med buffers, och det är viktigt att komma ihåg, är att vintage fuzzes inte gillar varandra, eller snarare fuzzen gillar inte buffers. Det kan också gälla andra vintagepedaler.

Vad som är bästa valet mellan buffers och "True Bypass" debatterar gitarrister ständigt. Om den diskussionen ens är relevant är det ingen som funderar särskilt mycket på. Konflikten liknar den oändligt ofruktbara debatten om Mac vs PC.

Det enda man kan säga är att det som fungerar bra är också är bra, och det baseras på tycke och smak, om man nu inte vill göra det hela till en akademisk freak-diskussion. Det vi kan vara överens om är att långa kablar och många pedaler påverkar tonen negativt och lösningar som tar bort det problemet är av godo. Och faktum är att jag själv inte upplevt "tone-sucking" som ett oöverstigligt berg precis.

Skälet till att jag inte haft jättestora problem med detta är förmodligen för att en hel del BOSS-pedaler faktiskt har inbygd buffering, även när de inte är på. Jag har alltså haft buffering i kedjan utan att veta om det och därför inte haft anledning att dyka djupare i det. Många har tex upptäckt att BOSS TU-1, deras tuner, förbättrar tonen. Även de nyare modellerna är tjusad för detta.

Vad använder du helst för pedaler?
  
pollcode.com free polls 

Det kan ändå vara nyttigt att sätta sig in i detta om man söker den definitiva tonen, och det bästa tipset är:

Använd DINA öron och inte andras...

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

All in på temat Effekter, effektpedaler och stompboxar

Henry Juszkiewicz - Den inbillade affärsmannen (del två)