Test av Orange Micro Terror - Mycket bra men svårplacerad

För oss som gillar ljud i allmänhet och gitarrljud i synnerhet är det mycket roligare nu än vad det var på till exempel 80-talet. För det första låter grejerna generellt sett bättre nu för tiden och för det andra behöver man inte punga ut med en månadslön eller mer för att hitta något bra. Det finns ganska mycket på marknaden till vettiga priser nuförtiden. Sen finns det kanske en baksida på det om man ser till miljö och människors arbetsvilkor etc, men det är kanske en helt annan fråga. 

Jag är ju just nu inne på små förstärkare, som man kan bära med sig eller ta med till sommarstugan, om man nu har någon sådan, eller in till grannen när det är kaffe, vad vet jag? Mobila grejer. Jag hade nder en tid sneglat på Orange Micro Terror  och tyckte att den verkade spännande. Så jag slog till.

Foto: Gitarrzombien
Orange Micro Terror är en liten och billig hybridförstärkare på 20 watt, dvs den har ett rör, 12AX7, i försteget men slutsteget är transistor.

Micro är ett bra namn tycker jag, för den är verkligen liten, och så klart helt i linje med Orange övriga design, dvs snyggt och cleant.

Jag köpte den och en liten högtalare så att den skulle kunna vara så mobil som jag gissar att den skapats för.  Det blev en Orange PPC108 med en Orange egna 8 tums högtalare. Jag tänkte att de borde ju låta grymt. Alltihop gick också ned i en större ryggsäck, bra tänkte jag.

Hur låter den då?
Ja den låter mycket, så pass starkt att den med rätt högtalare klarar replokal. Men det är just det med högtalare. Med den där 8 tums högtalare låter förstärkaren ungefär som en nybörjargrej från Hobbex. Jag tappade geisten direkt. Det lät instängt, skrikigt, hårt och torrt. Jag blev pladask besviken...

Jag tryckte istället in den i en 4x12a och vips blev det en helt förstärkare. Det hela är förstås inte alls konstigt, men om man marknadsför en "liten förstärkare" och kopplar den samman med en lika "liten högtalare" under varumärket Orange så förväntar man sig mer.

Men i en Mesa 4x12 (V30) är den inte bara ett litet krutpaket utan den växer över förväntan, den har ett fantastiskt stort ljud för sin storlek. Väldigt mycket helrörskarraktär. De har verkligen lyckats med hybridjobbet här.

Du får egentligen allt det du behöver i ljudväg. Det rena är stort, brett och varmt och drar du på gain så passerar småcruch, passerar cruchigt och sen är du inne på high-gain. Med tonekontrollen kan du ställa EQn, och den fungerar faktiskt riktigt bra. Från mulligt till fina utslag av diskant, med lite mellan på vägen.

Micro Terror är en liten terrorist man inte alls skall underskatta. För en tusenlapp för du en liten och tuff förstärkare som driver 4x12a hur lätt som helst.

Foto: Gitarrzombien
Man saknar kanske en del features som effects-loop och så vidare men med tanke på priset så är det ingen katastrof. Baksidan har ingång för elen och en högtalarutgång på 4ohm.

Det finns uttag för hörlurar men det fungerar sämre, den blir vass och spretig och alls som i högtalare. Det är i och för sig ganska ovanligt med bra hörlursutgångar på förstärkare.

Men det hela får mig att fundera över var man ska placera den i gitarristens arsenal. Jag tror att man skulle kunna ha den som en mobil och bra backup-förstärkare om man turnerar mycket och plötsligt hör hur ens förstärkare rasar. Har du stora fickor går den ner där liksom. Men utifrån perspektivet mobil och flyttbar med en bra högtalare så krävs det en större högtalare än den jag köpte på 8 tum, och då blir det plötsligt mer att bära på tyvärr. Då finns för det priset förstärkare med mer features på för samma peng.

Men ljudet som Micro Terror levererar med rätt förutsättningar är helt grymt. Vill du ha en bra och lätt backuppstärkare, it´s a killer.

Betyg Micro Terror:
4 Zombies (5)

Betyg Orange PPC108:
1 Zombies (5)


Kommentarer

  1. Det är en fantastisk liten sak, jag kör min genom en Fender Frontman 212 ombyggd till halvöppen låda - 4 Ohm( fick tag på en sprillans ny med trasig stärk svinbilligt)Testade den i min Malmberg med Greenbacks och den lät väldigt bra men lådan är på 16 Ohm.Antingen så kopplar jag in en TS9klon för mer skjuts eller en EH pocket Metalmuff för antingen stoner eller annan nerstämd musik - Björn. ps alltid kul att läsa om det du testar :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

Burny vs Gibson Les Paul

All in på temat Effekter, effektpedaler och stompboxar