Jam Gitarrer & Svenskt GitarrbyggarCentrum

Jam Gitarrer i Stockholm är inte bara en gitarrbutik utan också en välutrustad och kompetent gitarrverkstad med utbildade gitarrbyggare. Det är Oscar Björklund, själv utbildad i Tyskland, som startat, äger och driver Jam Gitarrer. En butik, som jag inte visste innan, numera är helt fristående och självfinansierad.  Atmosfären och klimatet är öppet och det finns mycket i hitta för alla här känns det som.  

Butiken är Oscars egna drömprojekt och här finns det mesta man kan önska på menyn. Nya gitarrer, mycket Fender förstås, men bredden utöver det är också ganska stor stor. Det finns en vintagedel med några imponerande objekt, bland andra en Gibson Les Paul -58 för 100 000 dollar om man vill och en Fender Broadcaster original, en av få i Sverige.

Det finns även vintagegrejer till överkomliga priser, vilket är kul. Jag hittar några fina SGs och en spännande Ibanez Les Paul, med skruvad hals som jag tyckte var lite intressant. Även en Roland Synthgitarr från FujiGen hänger på en väggarna, så det finns lite av varje, också för den som har lite mer obskyra dragningar.

Det är tydligt att det är den nya generationens vintageentusiams som råder, lite som ett nytänkande komplement till de mer klassiska inarbetade koncepten Halkans, Hellstone och Gitarrspecialisten m.fl. Handlare som varit med länge och framgångsrikt hittat sina nischer.

Jam Gitarrer har också ett stort utbud förstärkare i butiken. Framförallt Orange som man har agenturen för, men också en hel del gamla och nya Marshall, Fender, VOX och Blackstar.

Det blandas med gammalt och nytt i en imponerande lagerhållning, lite som en gammeldags butik från 80-talet på ett sätt, där det fanns mycket nytt och massor gammalt begagnat.

Här finns också en stor avdelning med akustiska gitarrer, nya som gamla och "boutique" från USA. Vid disken finns hyllmeter med pedaler för den som behöver uppgradera sitt bord.

Undertiden jag är där sitter folk och spelar och testar efter eget huvud bland alla gitarrer och förstärkare. jag prövar själv en VOX AC15C2 med 4-5 strator och en Les Paul.

Man trivs i butiken och känner inga granskande ögon av butikspersonal utan man lämnas ifred och förväntas inte köpa något eller som blir påprackad massa saker hela tiden.

Det kanske ännu mer unika med butiken Jam Gitarrer är att Svenskt Gitarbyggarcentrum huserar i lokalerna, en fullt utrustad verkstad för att bygga gitarrer och renovera gamla vintagepärlor.

I verkstaden finns tillgång till utbildade gitarrbyggare, med imponerande utbildning och erfarenhet:
Oscar Björklund - Butikschef och gitarrbyggare med tyskt och norskt gesällbrev
Mats Nordwall - Gitarrbyggare med svenskt mästarbrev, gesällbrev och kandidatexamen i gitarrbyggeri
Michele Benincaso - Gitarr- och fiolbyggare med italienskt mästarbrev
Joakim Grahn - Gitarrbyggare med svenskt gesällbrev
Robert Wåhlander - Gitarrbyggare med svenskt gesällbrev

Bland annat är de en av få verkstäder som gör avancerade lackeringsjobb idag och just nu renoveras en gammal Les Paul Goldtop i lackverkstaden. Ett mödosamt och ansvarsfullt arbete så klart så att gitarren behåller sin unikitet och vintagekänsla i så stor utsräckning som möjligt.

Oscar Björklund tar emot mig i butiken och visar mig runt i lokalens alla delar och berättar om hur hans idé om en gitarrbutik för entusiaster tagit form. Redan i början av 2000 hade han bilden klar för sig men han var inte klar med sin utbildning till gitarrbyggare i Tyskland så det dröjde några år innan butiken slog upp sina portar mittemot den andra Jam-butiken i kvarteret.

Oscar har byggt en del gitarrer genom åren och han visar bland annat en akustisk ofärdig skapelse som han gjorde under sitt gesällprov i Tyskland.

- Jag hade en "mästare" hängande över ena axeln hela tiden, jag var nervös men det gick bra. 

Han visar också sin handbyggda vita RD kopia med hans egna namn på huvudet.

- Gitarrfreaks över världen skulle såklart skratta åt att jag gjort just en RD, men jag tycker den är cool, säger Oscar och flinar. 

Den känns bra i handen och är snygg tillverkad med välgjorda detaljer. Han gör inte så många gitarrer nu för tiden. Två små barn och gitarrbutik tarvar sin tid. Att bygga gitarrer tar ännu längre tid. Men hans gesällbrev gör förstås att han kan göra det mesta tillsammans med de andra i verkstaden.

Man kan också byta in gitarrer och förstärkare om man så vill.

- Jag byter gärna in grejer, folk gillar det. Jag vill att man ska kunna hänga här och utvecklas tillsammans med oss. Jag har tur som kan byta in grejer, och jag tror att det är viktigt för kunden att känna att vi inte bara säljer och sen tack och hej.

Oscar gör lite som han vill och följer sin magkänsla känns det som. Han bygger sin verksamhet efter sina egna idéer. Det är tufft i gitarrbranschen och det kräver långa resor för att köpa upp sig på bra grejer, ofta renoveringsobjekt att ta hem till verkstaden. Man kan också få hjälp att hitta unika exemplar som man själv inte har kapacitet att hitta. Oscar har ett stort nätverk.

- Man hittar grejer på mässor givetvis men man får framförallt kontakter som har känningar med folk som sitter på grejer. Många av resorna handlar om att besöka människor där de befinner sig eller där de bor och se vad de har. Det är det roligaste med mitt jobb, att spåra grejer. 

När man pratar med folk i branschen nämner man Oscar med respekt, som en förhållandevis ung men ambitiös gitarrentusiast med stor kunskap och framtiden för sig.

Har ni vägarna förbi Stockholm så besök gärna butiken och verkstaden, Oscar gillar besök och att få visa upp vad de gör.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

Burny vs Gibson Les Paul

All in på temat Effekter, effektpedaler och stompboxar