Opeth, Ola Englund och Kreator från Getaway Rock 2014

Gitarrzombien befinner sig i Gävle på Getaway Rock Festival för att bevaka gitarrister, en tacksam miljö såklart. Dag 1 innehöll ett par riktigt fina akter och om man är flink i benen och nyfiken så kan man hitta många tallanfulla strängbändare här. 

The Haunted

Först ut är Ola Englund, ny gitarrist i The Haunted som gör lite av en come back just nu.

Ola Englund. Foto: Gitarrzombien
Ola har ni säkert följt på hans Youtube-klipp de senaste åren och då upptäckt att han är en gudabenådad gitarrist. Tekniskt fulländad inom sin genre och med stort känsla. Därför var det med intresse jag spetsade öronen under akten The Haunted. Jag kan bara konstatera att Ola är en extremt flink gitarrist även live. Han är lyhörd, träffsäker och närmast perfektionist i sin "timing".

Det låter fantastiskt, varenda ton är där och i perfekt harmoni med bandet, Patrik Jensen som  för övrigt måste vara en av metalsveriges tryggaste kompgitarrister.

Ola Englund. Foto: Gitarrzombien
Det mesta sitter där som man förväntar sig och under nya låten "Eye of the storm" lyfter det på riktigt. Olas Washburn signaturgitarr med Evertune leverar en tydlig ton i kombination med hans Randall Satan. Solospelet kommer fram tydligt, något som annars uppenbart är svårt i sånna här sammanhang, där man i princip inte har någon tid för soundcheck. Där jag står hör jag varenda ton, och jag fångas. De svepande solot i "Eye of the storm" tränger fram som en skön kontrast till den i övrigt ångande inramningen. Tyvärr fick jag inte fatt i dem för intervju.

Kreator
En annan intressant akt som jag såg fram emot var Thrash-kardinalerna Kreator, ett tyskt band som hållit på sen 1985 på thrash-scenen, med några från kartan avvikande experimentella perioder på 90-talet.

Thrashband är alltid intressenta eftersom spelskicklingheten många gånger är mer avgörande än i andra genres. Ett otajt thrashband som försöker spela snabbt och tuggande blir trist och andefattigt och jag tröttnar snabbt.

Kreator. Foto: Gitarrzombien
Kreator har två gitarrister som är väldigt trimmade ihop, och som har spelat tillsammans sen 2001 då bandet hittade tillbaks till sina rötter. Mille Petrozza som även sjunger och Sami Yli-Sirniö från början från Finland.
Jag träffade Mille för en intervju innan de skulle upp och hans gitarr-tech Marc Niedersberg hade vänligheten att hämta Milles Jackson gitarr med en del intressanta modifieringar, jag ber att få återkomma med den intervjun lite längre fram.  Jäkligt intressant.


Opeth
Dagens höjdpunkt får ändå tiilägnas Opeth, som nu hållt igång i 25 år. Och om The Haunted och Kreator båda har samspelta strängbändare så får de erkänna sig besegrade här. Det som är så spännande med Opeth är den musikaliska variation, vilket måste sätta extra stora krav på dynamiskt gitarrspel.

Mikael Åkerfeldt. Foto: Gitarrzombien
Mikael Åkerfeldt och Fredrik Åkesson kompletterar varandra i nästan allt och är fantastisk samspelta. Ska man vara riktigt uppriktig också, och kanske lite vid sidan om fokuset i denna blogg så är hela bandet mästerlika musiker. Keyboardisten Joakim Svalberg drar ett väldigt fint lass där bak, som ger den i övrigt gitarrbasserade ljudbilden en extra botteplatta att stå på utan att den sakens skull bli alltför synfonisk. Det är snyggt och det är stämningsfullt, särskilt under Mikaels mer långsamma solande med avslutande vibraton.  Hans idé om att gärna köra på rent ljud kontrasterar i den bitvis brutala musiken.

Fredrik Åkesson. Foto: Gitarrzombien
Fredrik Åkessons brillanta och kanske mer ekvilibristiska spelstil ger honom platsen som metallvärldens absolut mest intressanta gitarrister jut nu, i alla fall i mina ögon.

Metalvärldens ibland onyanserade shreddande existerar inte här, visst går det snabbt här och var, men det blir aldrig stereotypt.

Båd Mikael och Fredrik kör numera PRS gitarrer och Marshalls, men har tidigare använt sig av Laney och Blackstar. Jag träffade Mikael Åkerfeldt innan spelningen och vi pratade gitarrister, PRS Guitars, förstärkare och spelteknik. Det kommer att bli en intervju på det lite längre fram och vi bestämde också att vi i lugn och ro skulle göra enintervju med Fredrik Åkesson om gitarrer, förstärkare och effekter de kommande veckorna. Åkesson ska dessutom vara ungefär lika nördig kring gitarrsound som John Norum sägs det, något att se fram emot.

Dag 2 omfattar intervjuer med Airbourne och Black Star Riders.

Summa dag 1:
5 Zombies (5)


Kommentarer

  1. Tack för intressanta reportage och bilder från Getaway Rock Festival! Synd att du missade The Agonist och Arch Enemy med mycket kompetenta gitarrister. Publisherat bilder och reflektioner från Getaway Rock Festival 2014 på min blogg.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

All in på temat Effekter, effektpedaler och stompboxar

Burny vs Gibson Les Paul