Ditto Looper, en snygg, enkel loop som låter bra

Ditto Looper är enligt uppgift världens just nu bäst säljande pedal, i alla 2013, så för att göra något extra kring det har TC Electronics gjort en "limiterad" upplaga i guldfärg. Jam Gitarrer i Stockholm har 20 st (av 5000) så passa på, jag köpte en igår till det högst överkomliga ordinarie priset av 850 kr när jag var där.  Well... begränsad upplaga i 5000 ex föresten. Jag vet inte om de blir ett samlarobjekt precis, men kul är den hur som helst.

Jag har tidigare recenserat BOSS Loop Station, en pedal som kan det mesta men som samtidigt kräver ganska mycket för att lära sig. Det krävs en hel del handlag och moment för att få ut det man vill av den. När man väl kan det så är det nästan som ett eget instrument. Vill man ha ännu mer avancerade grejer så finns det en uppsjö, men så kostar de också betydligt mer.

Ditto´s Loop är det rakt motsatta, en synnerligen enkel loop-pedal. Samtidigt är den kompetent efter de behov en gitarrist faktiskt har. 5 minuters loopar och man kan lägga på i princip oändligt med overdubs. Den har en tryckknapp och en ratt för loopens volym. Drivs på 9v, inget batteri.

Den har True Bypass men också "Analog Dry Through", som betyder att din gitarrs grundton förblir analog och oförstörd även när de digitala delarna är igång och loopar. Smart!

Manualen består tre bilder på ett papper och du kommer igång på mindre än 30 sekunder.

I stort sätt fungerar det så här:


Tryck 1 gång och du spelar in
Tryck igen och du spelar upp
Tryck ytterligare en gång och du spelar in igen (overdub)
Tryck igen och du spelar upp allt
Fortsätt hur många gånger som helst

Tryck och håll ned och du raderar senaste "pålägget"
Tryck igen och håll ned och det kommer tillbaka

Alla pålägg sparas "linjärt", så du kan tyvärr inte gå in och radera pålägg flera varv bakåt.

Dubbelklicka och du stoppar allt
Tryck och håll ned och allt raderas

Det finns en mini-USB på sidan, men den kan inte kopplas till dator för att spara lopps eller så, den är till för firmware uppgradering från TC Electronics.

Att spela med Ditto Loop tex hemma är otroligt smidigt måste jag säga och dessutom jäkligt kul.   Det är enkelheten som gör hela grejen med Ditto. Behöver du mer avancerad loopteknik är dock BOSS Loop Station ett bättre alternativ kanske, men den kostar dig det dubbla ny.

Men om syftet är att köra lite lopps och dubba över i största allmänhet, tex för övning hemma eller enklare manövrar på scen, är Ditto fullt tillräcklig.
Har du två förstärkare och en A/B omkopplare kan du spela in loopar med en förstärkare och sen växla över till din andra med annorlunda ljud, bra om man inte tycker det är så kul med samma gitarrljud på Loopen för komp och tex solospel. Alternativt kan du ju givetvis sköta ditt gitarrljud via pedaler, rent ljud med tex chorus på loppen och sen stänga av choruset och köra igång din distortion eller nåt sånt. Annars kan man lätt försvinna iväg i improvisationer på loopade rena slingor, precis hur länge som helst.

Ditto Looper är så enkel som alla pedaler alltid borde vara, perfekt ändamålsenlig för målgruppen gitarrister. 

Begagnat hittar du vanliga Ditto Looper för 500-600 kronor om man nöjer sig med använt, och den är exakt likadan förutom färgen. En ny kostar 850 kr, samma pris för den limiterade upplagan. 

Betyg:
6,5 Zombies (5) 

Kommentarer

 1. Tack för denna! Jag belv så inih*lvete sugen och inspirerad så jag köpte en på JAM! Kommer snar tpå posten hoppas jag! Sen ska det loopas och lekas med Jamhuben nere i repan!

  SvaraRadera
 2. Tjenare GZ!

  Jag köpte en Ditto för ett tag sedan. Innan denna artikel faktiskt.
  Även en Y-box införskaffades efter ett tag, så jag kunde separera komp och solo på olika förstärkare. (där tycker jag inte den funkade tillräckligt bra).
  Kan bara hålla med om att det är en toppen leksak.
  Tyvärr måste jag tillägga, fungerar den inte längre. Förmodligen måste man ”bara koppla in den till datorn med USB och ladda hem en uppgraderingsfil och starta om den med knappen intryckt och hålla ledig tumme”. Har inte kommit så långt.
  Börjar utveckla USB-skräck tror jag, går det att bota? :-)
  /Tomas

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

Burny vs Gibson Les Paul

All in på temat Effekter, effektpedaler och stompboxar