Slash Les Paul Standard Antique Vintage Sunburst "piratkopia" från Kina (MIC)

I tre tidigare artiklar har jag lyft kinesiska kopior, eller förfalskningar som det egentligen handlar om. Först ett allmänt resonemang och därefter en recension av en 160 dollars "Fender Telecaster" och sen en 270 dollars "Fender Stratocaster Relic YJM". Den sista, #3, är en Gibson Slash Les Paul Antique Vintage Sunburst "Slash Tribute" för 280 dollar som också den skickades fraktfritt. Bara priset borde hinta om att det hela är "fake", originalet tillverkades nämligen bara i 1 600 exemplar world wide.

Jag vill en fjärde gång påpeka att jag inte har för avsikt att "branda" kinesiska "förfalskningar", utan enbart låta er upplysas mer om fenomenet "kinesiska kopior". Att köpa kopior är inte olagligt, det är däremot olagligt att tillverka och sälja dem och särskilt som om de vore "original". Även om man inte har moraliska dubier omkring att köpa, så bör man vara medveten om att man stödjer olaglig verksamhet och att man dessutom långsiktigt medverkar till att påverka de företag som äger de riktiga varumärkena, och framförallt deras affärsverksamhet. Jag har fått kritik i sociala medier för att jag gör dessa artiklar, man menar att jag promotor olaglig verksamhet. Jag vill bara ytterligare en gång informera er läsare om att det gör jag inte alls. Jag gör detta i syfte att lyfta fenomenet och öka medvetenheten och genom det försöka bidra till att färre personer blir lurade på exempelvis Blocket plus att jag tycker det intressant att följa vad som som händer med asiatisk gitarrtillverkning. 

"Enough" om det...

#3 anlände någon dag efter #2. Denna promenad från Posten var betydligt mer spännande eftersom #2 visade sig vara bättre än #1, jag kände mig i alla fall inte lurad. Jag var därför förväntansfull hela vägen hem.

Paketet, även detta ett gult cellofanpaket, var tyngre än de förra två. Väl hemma så öppnade jag paketet och fann en gitarr, samma gitarrband för förut, en helgjuten plastkabel och två plektrum.

När skyddspappret plockats av möts jag av en gitarr med en fantastisk finish. Jag tänkte "hur kan man få till detta för 280 dollar?". Jag granskar den därför väldigt noga men jag hittar i stort sett inga fel alls ytmässigt. Möjligen aningens mer färg i bursten jämfört med originalet.

Jag jämför med min original "Slash Signature" och finner att "Slash loggan" sitter aningen snett, men det är inget man lägger märke till om man inte har ett original att jämföra med. Gibsonloggan sitter däremot där den ska.

Halsen är rak och under dragstångsplattan finns en "trussrod". Det är den tredje gitarren med dragstång och inte heller nu är den av silikon. Den fungerar men ser inte ut som på original. Den sticker inte ut som på en originalgitarr, istället sitter den en bit in och därför är det lite knepigare att utföra arbetet än på en riktig. Dessutom, vilket verkar vara väldigt vanligt, så sitter den nedre skruven på dragstångsplattan knappt alls i träet under, som det gör den på originalen. Därför är detta ett bra signum på att det är en kopia.

Greppbrädan ser ut att vara av Rosewood och den känns som det också. Inlaysen ser helt autentiska ut också och är inte på något vis slarvigt ilagda. Banden är också fina, en aning ojämna på banden lägst upp så de får sig en liten putsning.

Gitarren är förvånande nog perfekt intonerad direkt ur paketet, vilket signalerar att man på denna fabrik inte bara slänger ihop grejerna utan är måna om att jag som kund ska känna att de gjort sitt jobb, men däremot  är strängarna fasansfulla. Inte riktigt lika illa som på #1 (Telecastern), men definitivt en medveten kostnadssänkare. Något måste de ju skära ner på tänker jag.

Trevägsswitchen fungerar och känns stabil, men den lilla pluppen är märkligt nog inte monterad utan ligger i påsen med plektrum.

Stämskruvarna är av "vintage style" och fungerar flawless. Gitarren håller definitivt stämningen, även vid ganska tufft spelande. Att det är Kluson Deluxe är inte särskilt troligt, för det står Gibson Deluxe på dem, ytterligare en detalj att lägga på minnet.

Elektronikarbetet under huven är väl inget mästerverk kanske, det ser snarare lite "billigt ut". En slarvig lödning helt klart, men det fungerar och brummar i alla fall inte minsta.

Mickarna är inte i närheten av Alnico 2 Pro, som det ju ska vara. De låter inte illa men de är lite opersonliga i ljudbilden, en aning ofylliga eller vad man ska säga och outputen verkar också vara lägre. Det hela skvallrar om att en mickbyte skulle ge gitarren ett ordentligt lyft. Även detta är ju ett sätt att skära kostnader naturligtvis.

Däremot låter gitarren ganska starkt akustiskt, vilket förvånar mig en del. Den är nämligen något lättare är original, inte så det känns Kalle Anka men mindre trä, helt klart.

Stallet är stabilt med ett "Tune-o-matic bridge" och lightweight stopbar tailpiece. Det ser ok ut och fungerar som vilket annat "hard tail" som helst. Annars är ju detta en rätt stor bov när det gäller bristande kvalitet.

Omdömet blir att denna kinesiska förfalskning mycket väl kan ställa till det för den okunniga, för det är ett väl fungerande instrument. Jämför man med en original Gibson Standard så märker naturligtvis skillnad, helt klart. Men som instrument betraktat fungerar det riktigt bra i det skick den är vid leverans.

Om man byter en del hårdvara blir den såklart snäppet bättre, men nytt stall, nya mickar och stämskruvar kostar ju en del och det billiga priset blir ganska snabbt högre, du får nog lägga på 5 tusenlappar till och då hamnar du på en Les Paul Studio eller Junior.

Jag är återigen positivt förvånad över kvaliteten kontra pris. Att det gäller att vara uppmärksam framöver på Blocket och eBay är uppenbart, det är en lärdom jag själv drar av denna artikelserie. Mina Chinese #1, #2 och #3 förblir i min ägo och får påminna mig om den globaliserade världen och hur den påverkar oss.

Betyg:
4 Zombies (5)Kommentarer

 1. Det är ju en person som tyckt att du promotar olaglig verksamhet. Han har bett om ursäkt, kom igen nu. Var inte en diva.....

  SvaraRadera
 2. Du menar att jag är en diva om jag undviker att röra mig i forum där jag blir påklistrad etiketter av den typen? Och att jag får stå ut med att bli påhoppad? Jag har väldigt svårt att förstå den logiken...

  SvaraRadera
 3. Fredrik, du har mitt stöd. Du vårdar ditt personliga varumärke. Om du känner dig påhoppad – lämna forumet. Jag följer dig gärna "enbart" på din blogg. Den är seriös, informativ, välskriven... och rolig! Heja, heja!

  SvaraRadera
 4. Tack för kul läsning. Nu har man ett par tips till hur man ser att det är fake. Inte bara gitarrer blir kopierade av kineserna det är bara att tugga i sig. Min dotter är expert på att "avslöja" kopierade handväskor. Så ser världen ut.
  För egen del har jag inga problem med att folk köper kinesguror. Kanske inget att spela på men jag vet många som köper gitarrer och hänger på väggarna som dekoration. Där kan jag se en funktion.

  SvaraRadera
 5. Man kan se att det är kopior på typen av skruvar som stallet hänger på. Gibson har såvitt jag vet inte spårskruv.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

Burny vs Gibson Les Paul

All in på temat Effekter, effektpedaler och stompboxar