Gitarrzombien "Rig Rundown": Fredrik Åkesson (Opeth)

Då är det dags för den första "Rig Rundown" som  utlovats. Först ut är Fredrik Åkesson från Opeth. Den spelades in på Münchenbryggeriet i Stockholm den 15 November 2014 under soundcheck. Fredrik går igenom den rig han för närvarande kör på, vilken utgår från två huvudatribut, nämligen PRS gitarrer och Marshall JVM 410HJS, en förstärkare som jag återkommer till i ett test lite längre fram.

Fredrik Åkesson är inte bara en väldigt skicklig gitarrist, han är också extremt noga med sitt ljud. Det blir tydligt när man hör honom spela live, varenda liten detalj är perfekt och han kan sin rig utan och innan.

Själva riggen  är designad av Göran "LEO" Elmquist på Sound Of Silence. Det intressant att se hur Fredrik och Göran tillsammans skapat ett avancerat men kontrollerbart system för att kanalisera Fredriks mycket variationsrika spel och samtidigt kunnat säkra tonalitet, dvs att ton inte går förlorad på vägen. Egentligen exakt samma utmaningar som vilken gitarrist som helst står inför varje dag, med långa kablar och signaltapp. Ett arbete som aldrig tar slut givetvis. Ni som kan er Opeth kan notera en del nya grejer som har tillkommit på senare tid. Förutom JVM Joe Satriani har en  Box of Doom och Piezo för akustiskt ljud funnit sin plats i riggen.

Följ med Fredrik runt sin rig anno 2014 och passa också på att njuta av några helt grymma solopartier inspelade under soundcheck på Münchenbryggeriet 15/11 2014.

Enough said! Håll till godo alla Zombies:


Det blir fler "Rig Rundown" framöver och jag återkommer som sagt med ett test av Marshall JVM 410HJS, en förstärkare som inte är helt oväsentlig i sammanhanget. Inte alls likadan som den första JVM, även om de ser identiska ut. Den står här och frustar likt en stingslig häst, och det finns mycket att säga om denna mycket "versitila" förstärkare.

Tack till Fredrik Åkesson och Darren Edwards för att jag fick möjlighet att göra denna "Rig Rundown".

//Gitarrzombien

Kommentarer

  1. Grymt kul! Fränt med en svensk variant på rig rundowns, Grym gitarrist också! Mer såna här inlägg skulle vara guld om det gick att ordna!
    Skulle kanske ha varit kul med en spelgenomgång av riggen, tänker då främst vid pedalbordet då han spelar och visar allt han pratar om med ljudbyten, piezo och allt.
    Men bra jobbat som fan!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

Burny vs Gibson Les Paul

All in på temat Effekter, effektpedaler och stompboxar