MXR Zakk Wylde Berzerker Overdrive pedal, från Blues till riktigt High-Gain....

Jag kan nog aldrig få nog av att testa pedaler för gain, det är som en drog. Den senaste i raden som dansat in här är en MXR Berzerker Overdrive. Att det är en signaturpedal för Zakk Wylde är kanske inte direkt någon nyhet, han har ju en hel serie prylar med sitt namn på. Zakk är känd för sitt obrutna och trägna experimenterande med sin ton, och den här pedalen gör också ett enastående arbete, om den används på rätt sätt alltså. Problemet är väl möjligen att det är svårt att definiera vad som är rätt sätt...

 Kollar man runt på olika forum upptäcker man att många missuppfattar Berzerker i tron att den i sig själv ger ifrån sig Zakk´s ton. Sorry Zombies, tror ni det lär ni bli besvikna. Men det är ju lite så marketing fungerar, den sätter bilder hos kunden som kanske inte alltid är till varumärkets fördel i det långa perspektivet.

Berzerker är en overdrive som är utvecklad för att lägga en extra form och en ytterligare täthet i en redan bra gainstruktur. Zakk själv är själv noga med att påpeka att han själv använder den just med det syftet, för att få mer av den grundton han har att jobba med.

Och det är ju ändå där man måste börja, med en bra förstärkare. Missar man det så missar man helheten och riskerar att gå på nitar. Men har man väl en schysst gain så presterar den där extra "sustainen" som du kanske behöver för soloräkor och eller extra maffiga licks.

Det är alltså ingen mening med att köra den på ren kanal, om man nu inte är ute efter just overdriven clean förstås. För det kan man göra med gott resultat, det är i grunden en välbalanserad overdrive och får tex min VOXAC15 att ge ifrån sig nya fina bluesnyanser, om man är sparsam med gainen. Och grundregeln allt fler talar om nuförtiden är att rulla av gainen till ett minimum, inte mer än man behöver och låta händer och det musikaliska hjärtat göra jobbet.

Men här handlar det om något annat, nämligen fet och riktigt omfattande gain, och vill man ha något åt det fetare hållet så ska tonen överstyras innan den når förstärkarens pre-gain där den förvrids ännu mer till ett åskmullrande screaming monster men utan att bli muddig och intetsägande. Och ser man det på det viset blir Berzerker extra intressant i sammanhanget. När jag kör den i en ordentlig Marshall kommer den till sin stora rätt, det är ju ändå nånstans där han själv har sin hemvist.

Som med de flesta grejer omåttligt high-gain så tenderar den att brusa, och det är tyvärr svårt att komma ifrån. Man får vara snabb på volympotten  ;)

1200 kr kan låta mycket, men jag skulle säga att det är väl investerade slantar om man letar ultra-gainlösningar.


Kommentarer

  1. Riktigt bra OD, och kan bara hålla med om det du skrev. Jag hittade den på dv247 för ungefär halva priset för ett par år sedan, det kan löna sig att söka runt lite.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

Burny vs Gibson Les Paul

All in på temat Effekter, effektpedaler och stompboxar