Fender Stratocaster YJM "piratkopia" från Kina (MIC)

I två tidigare artiklar har jag resonerat lite kring kinesiska kopior, eller förfalskningar om man så vill. Först ett allmänt resonemang och därefter en recension av en 160 dollars "Fender Telecaster". Nu går vi vidare med kopia #2, en "Fender Stratocaster Yngwie J Malmsteen signature" för 270 dollar, alltså i runda tal 2000 kr. Fri frakt dessutom.

Jag vill än en gång förtydliga att jag inte promotor och uppmuntrar till att köpa förfalskningar, jag vill bara öka medvetenheten om fenomenet. Som jag tidigare skrivit är det inte olagligt att köpa "kopior", men att sälja dem och i synnerhet att samtidigt påstå att de är äkta är enligt lag förbjudet. På vägen hem från posten funderade jag på om projektet "kinagitarrer" inte var så smart när allt kommer omkring. Telen var ju långt ifrån en succé kan man säga.

Väl hemma öppnade jag det gula cellofanpaketet den packats i. Även denna gång är det mycket noggrant packat. I paketet ligger gitarren, en svart helgjuten gitarrsladd, ett lika kort gitarrband, ett verktyg för dragstången och två plektrum.

Gitarren är av typen "relic", men det är bara "fake" och slitaget är lackat. På håll ser den dock väldigt cool ut. Även halsen är relic, men greppbrädan är lackad, detsamma på baksidan. Att göra en relic som är lackad ställer en del frågor på sin spets, jag ser inte riktigt poängen med det faktiskt. Halsen är scalloperad precis som på originalet, och arbetet ser faktiskt väldigt bra ut. Banden sitter fint men är lite ojämna på ytan. Fenderloggan på huvudet ser ok ut, kanske något fetare än vad som skulle anses vara korrekt.

Strängarna är bättre än på "telen" men fortfarande skräp. När jag kollar intoneringen så stämmer den perfekt över hela halsen och stränghöjden känns något höga.

Mickarna är märkta med "Noiseless", men när jag pluggar in den blir det tydligt att det inte rör sig om noiselessmickar. Gitarren har däremot väldigt bra ton, vilket förvånar då den är betydligt lättare än en orginalstrata. Det låter dock bra, även om det saknas en del botten i den.

Jag bestämmer mig för att göra de modifieringar som krävs för att den ska bli bra, för den här gitarren har potential. Precis som andra lågprisgitarrer faktiskt har. Hårdvaran är inte  high class, men de fungerar.

Stämskruvarna är tex robusta och svarar bra och tight och dragstången fungerar bra även på denna gitarr, dvs den är inte av silikon som man läser om på nätet. Den sitter under plektrumskyddet...lite bökigt.

1. Jag putsar banden. Check!
2. Byter strängar. Check!
3. Sänker stränghöjden. Check!
4. Tar ett sandpapper och gör den fysiskt "relic".
5. Slipar baksidan på halsen för att göra den snabbare. Check!
6. Drar åt gitarrens samtliga skruvar. Check!

Det som är bra med denna här typen av "billig" gitarr är att man kan fixa och lattja runt med den utan att få ångest för att man pajar den. Visst 2000 kr är i reella tal en del pengar, men det känns ändå ok tycker jag.

När jag kopplar in den igen och spelar en snutt upptäcker jag till min förvåning att gitarren spelmässigt är riktigt bra. Den låter också väldigt bra, även om den skulle behöva en uppsättning nya mickar. Den är lättspelad och efter att jag putsat banden är den "smoothless". Eftersom den är lättare är den väldigt trevlig att ha på sig. Jag spelar ganska hårdfört och den håller stämningen perfekt. Faktum är att den spelar i princip lika bra som en original Stratocaster tillverkad i Mexico, den enda skillnaden är att den är något lättare. Förmodligen är det Basswood i kroppen, men det ska jag egentligen låta vara osagt.

Byter man mickar till "riktiga", vilket jag ska göra, så har man, "knock on wood", en riktigt bra gitarr till ett galet lågt pris. Men man ska komma ihåg att det handlar om att röra sig i tassemarkerna och att den inte bör säljas vidare hur som helst. Jag skulle dock själv värdera den till 4000 kr med tanke på dess spelbarhet, som ligger i paritet med en begagnad "Made in Mexico".

Och så är den snygg också efter en omgång med sandpapper och lite hackande med diverse verktyg.

Så #2 visade sig vara klart godkänd. Naturligtvis inte som en original YJM, men det är ju inte heller det detta handlar om. Eller hur?

Betyg:
3 Zombies (5)


Kommentarer

 1. Svar
  1. På en kinesisk handelssida som specialiserat sig på att sälja just sånna....Vill ogärna sprida namnet på detta sätt... DMa på Facebook....

   Radera
 2. Slipa baksidan på halsen för att göra den snabbare?

  SvaraRadera
 3. Japp, jag slipar ned lacken och då upplever JAG att handen glider bättre. Mindre friktion så att säga. Förmodligen är det en högst personlig upplevelse.

  SvaraRadera
 4. Aha! Tack för svar och bra blogg! :)

  SvaraRadera
 5. Hej. Skickade PM på FB till dig angående gitarren. Tänkte bara be dig kolla övrigt-mappen ifalm det hamnat där. Om du bara ej hunnit kolla så ber jag om ursäkt. Ser fram emot att höra från dig! :)
  Mvh,
  Oscar Johansson

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

Burny vs Gibson Les Paul

All in på temat Effekter, effektpedaler och stompboxar