Brummande förstärkare

En brummande, surrande eller brusande förstärkare är ett elände på alla sätt. Antingen är det din gitarr som ger ifrån sig oljudet, dina pedaler eller så har du en förstärkare som har ett brus i sitt grundljud och som, ännu värre, förstärks av till exempel pedaler. Oavsett var det kommer ifrån så är det väldigt störande, eller rent ut sagt avskyvärt...

Det kan ofta vara knepigt att ta reda vad det är som är orsaken. Är det gitarren så är det ju lätt att felsöka, det är ju bara att byta och testa med en annan gitarr. Tänkbar lösning kan vara trasig input jack eller att mickarna är dåligt installerade mickarna, eller så är det bara så att du har single-coils, de brukar surra en del.

Nästa steg man kan ta är att kolla sin pedalkedja. Ta ur en efter en av pedalerna och när bruset upphör håller du förmodligen boven i handen. Tänk också på att det kan vara ordningen pedalerna sitter i som är problemet, dvs en kombinationsfråga. En pedal kan fungera sämre med en annan direkt före eller efter.

Hittar du inget fel i genom två metoder så är det antingen problem med elen som din förstärkare är kopplad till som skapar eländet, kanske jordfel, och det är problematiskt om du inte är auktoriserad elektriker. Eller så är det så att din förstärkare har ett grundsurr i sig och ofta förstärks det med tex en boost-pedal eller liknande.

Jag har en Peavey 6505, som är allmänt kända för ett grundbrus, och kopplar du till en Tube Screamer så blir bruset så starkt att man bara inte står ut. Det man kan göra är att använda en Noise Gate, tex NS2. Den är tacksam eftersom du kan köra den både i pedalkedjan och i effekt-loopen.

Rätt inställd tar den i princip bort allting.

Har man inte kopplat inte en sådan förut på det sättet så kan det vara knepigt att lista ut hur man gör, men det är faktiskt väldigt lätt. Det vanligaste felet man gör är att man följer instruktionerna på pedalen.  Men så ska du göra:


1. Gitarren in i "INPUT"
2. Från "SEND" på pedalen kopplar du sladd till förstärkare
3. Mellan förstärkarens SEND och pedalens RETURN kopplar du en sladd
4. Mellan förstärkaren RETURN och pedalens OUTPUT kopplar du en sladd

Det som händer är att förstärkarens brus minskar eller upphör helt om du har pedalen inställd på "reduction" med Threshold på max och Decay på min.

Detta är ett bra sätt att få bukt med en brummande förstärkare,  men en metod som dock har sina baksidor.

Ju mer du tar bort ju mer påverkas orginaltonen och ju svårare blir det till exempel att spela vissa typer "harmonics" eller "övertoner". Viss tonalitet påverkas när man filtrerar, det är ofrånkomligt. Så det du kan göra är att finjustera Threshold och Decay så du hittar ditt läge där bruset är acceptabelt men så att du fortfarande kan spela till exempel "harmonics" eller där du känner att din ton inte påverkas alltför mycket.

Man får dock komma ihåg här att grundproblemet var en brusande eller brummande förstärkare, som kanske är ett större problem. Man får liksom plikta med något här i världen.

Fördelen däremot är att om du spelar metal, och har en 6505, så får du ett extra "tugg" i dina "downstrokes".

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

All in på temat Effekter, effektpedaler och stompboxar

Henry Juszkiewicz - Den inbillade affärsmannen (del två)