JamUp för iOS - Nu börjar gitarrappar att bli riktigt spännande

Redan när iPad lanserades började utvecklarna komma ut med appar som riktade sig till gitarrister. Marknaden för förstärkarsimuleringar var redan på plats sedan länge så det var väl ganska väntat att utvecklingen skulle gå den vägen. De första försöken var inte så spännande, tex iRig. Det var kanske mer för Apple-geeks som kunde koppla in gitarren. Det var kul men ljudmässigt inte särskilt trovärdigt ens som komplement till andra alternativ som Line6 eller andra lösningar. Men JamUp, från PositiveGrid, verkar förändra hela spelplanen.

JamUp är inte bara välljudande utan framförallt så är den genomtänkt utifrån ett användarperspektiv. Möjligheterna är närapå obegränsade utan att man faller in i tanken att det är omänskligt att sätta sig in i allt. Istället ökar möjligheterna efter hand som man börjar använda den, och därför spelar det ingen roll om man är nybörjare eller ganska erfaren som gitarrist eller "dataintresserad"...

JamUp Pro XT är en App med 6 förstärkare (Fender® Twin Reverb, Fender® ’59 Bassman, Marshall® Plexi, Marshall® JCM-800 and a Mesa/Boogie® Dual Rectifier)och 16 effekter (Arbiter Fuzz Face, BOSS® OD-2 Overdrive, MXR® Dyna-Comp, Custom Flanger, Mad Professor® Tremolo, MXR® Phase 100, Dunlop® Cry Baby, Boss® OC-2 Octave, Boss® DD-7 Digital Delay and a Fender® Spring Reverb Unit).

Det finns en instegsmodell av appen också med en förstärkare (VOX AC30) och en handfull effekter. Pro fungerar med alla modernare iOS enheter som iPhone 5 och iPad etc och jag kan inte tänka mig annat än att iPhone 6 eller iPad Air 2 också fungerar.

Gränssnittet är verkligen enkelt att hantera, allt är mer eller mindre 100% intuitivt och man har helt klart lyssnat på gitarrister vid utvecklingen. Det hela är förhäxande, milt uttryckt.

Gränssnittet omfattar några avdelningar:
Amp/Fx - Där du har alla förstärkare och effekter
Preset - Förinställda och platser att spara egna setups i
Jam - Ladda in en låt och lira till
Sampler - Bland annat en looper där du spela in egna slingra att jamma till
8-track - En liten studio med 8 kanaler
Share - Där du delar till andra

Alla delar bygger på enkel "drag & drop" och du lägger till och flyttar om efter egen smak. Rattarna, som ibland kan vara knepiga i sådana här applikationer, går förvånansvärt smidigt att hantera.

Förstärkare och effekter låter utmärkt och det finns stor igenkänning med "verkliga världen" i gränssnittet. Eller "verkliga världen" föresten, det här ju faktiskt lika mycket på riktigt som allt annat. Det är till och med så att affekterna uppträder olika beroende på var i kedjan du sätter dem. Men under skalet gömmer sig möjligheterna.

Här är bland Marshall Plexi, som låter verkligt bra skulle jag vilja säga.


Givetvis kommer många av er tänka att det låter platt, men tänk istället hur fantastiskt det faktiskt är att du har tillgång till den här typen av långtgående tonkvalitet i din iPad på din resa eller i din hemmastudio. Men det finns mer att berätta, tex tilläggsappen Bias Mobile. Och blir det verkligen intressant.

Bias Mobile -Ytterligare en dimension
Med Bias Mobile kan du tex skapa dina egna förstärkarmodeller i helt transparant gränssnitt som fungerar friktionsfritt med huvudappen JamUp. Bias är en guldgruva för den som vill utgå från en förstärkarmodell och gå in under huven och justera input-levels, bias-justeringar, custombygga transformatorer, byta mellan olika rör, lägga till gain-stages eller ändra EQ-teknik. Man kan säga att Bias går ett steg till bortom förprogrammerade förstärkarsimuleringar. Vem har inte velat gå in i en Marshall JCM800 och förstärka vissa karakteristika? Och det är här det blir som mest spännande för den som i studiosammanhang söker en viss exakt ton.

Du kan givetvis också dela dina "tones" till kompisar över nätet och ladda ned andras "custombyggen", allt i sann "Internetanda".

Sen finns det möjlighet att köpa fler förstärkare, drygt 40 stycken och kostar 38 kr styck. Så håll i plånboken. Förutom en massa klassiker som Fender Tweed Deluxe, Orange AD30, Hiwatt Custom 103, EVH 5150 och i princip allt annat man hört talas om så finns också Ola Englunds två förtstärkare Peace och War, som de så fyndigt döpts till. Du kan lyssna på War här nedan.
 

Det här visar att PositiveGrid verkligen lyckats med de första stegen att bygga en växande produkt. Dels genom att användaren själv kan börja lära sig hur förstärkare fungerar men också genom addera stjärnors egna "förstärkare". Om det är ett framgångsrecept vet jag inte men det ger onekligen tankar åt att de i alla fall har fattat två saker, insikter om gitarristers jagande av ton och hur penetrering för internetgenerationen fungerar. Vi kommer få mycket mer av denna typ av produkter framöver, det är jag helt säker på.

Till detta ska nu läggas olika typer av externa gadgets som floorboards och andra tillbehör för tex livespelande etc. För den som vill plugga rakt in i mixern på klubb-gig och ha tillgång till allt detta så finns det redan en uppsjö av tillbehör.
Jag har inte testat någon av den här typen av prylar men de körs på Bluetooth och där finns kanske ett litet frågetecken med tanke på hur lätt det är att ibland tappa "connection". Men jag vet inget om detta, så jag ska ändå låta det vara osagt.

Appen JamUp Pro XT kostar 9,99 dollars och fungerar med ledande ljudkort som Roland, Apogee, Griffin etc om man vill använda den för inspelning i datorn eller studio. PositiveGrid har dessutom ett eget ljudkort som finns att köpa för runt 20 dollar på exempelvis Amazon.

Slutomdöme
Har man som jag varit tveksam till förstärkarsimuleringar för iPhone och iPad så finns anledning att tänka om nu faktiskt. Inte för att det ersätter känslan i rörförstärkare och en 4x12a utan för att möjligheterna tränger sig på och för att det nu börjar låta riktigt bra. Jag skulle vilja säga att om man vill ha något riktigt kul att ägna julledigheten till i år så skaffa en JamUp. Läs sen på lite hur förstärkare fungerar och addera till Bias så kan du tillverka din egen drömförstärkare. Appen är relativt billig, 9.99 dollars och tilläggsförstärkare och effekter kostar kanske lite för mycket skulle jag säga. Det blir dyrt om du ska ha allt som finns i butiken. Lägg sen till att du måste köpa en iPad eller iPhone om du inte redan har en så hamnar du trots allt i läget att det blir en del pengar. Men å andra sidan kanske du redan har en iOS enhet. Jag landar ändå i högt betyg, för jag gillar det här. Inte full pott eftersom det finns en kostnad som inte passar alla, men det problemet är inte JamUp-gänget ensamma om.

Betyg:
4,8 Zombies (5)


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Intonering av gitarr

"Justera halsar är lite läskigt..."

Snårskogen kring Fender Stratocaster, MIA och MIM