Soul Preacher Compressor/Sustainer från EHX - Ett kap

Jag hade lite en pengar över efter en gitarraffär idag, och funderade på vad jag skulle lägga dem på. En pedal är alltid kul tänkte jag, och fastnade för en liten skön electro-harmonix compressor/sustainer som heter Sound Preacher. En compressor/sutainer är nästan ett måste för den som antingen vill pressa ihop det rena ljudet eller skapa lite extra push i det gainande. 

Foto: Gitarrzombien
Pedalen består av en volymratt, en sustainratt och en trevägsswitch med olika typer av kompression. En compressor trycker ju ihop ljudet i olika grad,  och det styr du med sustainratten. Alltså mängden kompression.

Volymratten ställer ljudstyrkan ut från pedalen, och adderar sustain. Om volymen är kl 12 så du har du i princip samma som orginalsignalen, men om du drar upp den lite till så ökar inte bara ljudstyrkan och sustainen utan den lägger också till lite gain ungefär som en boost. En riktigt bra grej faktiskt, på många sätt.

Trevägsswitchen har tre lägen: "fast", "med(ium)" och "slow" som ger dig möjligheten att välja olika typer av kompression, eller attack/punch.

"fast" = Hela signalen komprimeras
"med"= Den släpper igenom det första i signalen och komprimerar resten
"slow" = Den släpper igenom ytterligare lite till innan den komprimerar.

Detta gör att du kan styra den så att den möter dina behov oavsett du spelar blues, country eller nåt annat. Countrygitarrister brukar ju älska compressorer, så det få den där attacken som ger en tight plompig fingerpicking eller vad man ska säga.

Jag tycker själv att "slow" funkar väldigt bra till fingerpicking, framförallt på rent, men den ökade sustainen är också ett bra hjälpmedel för gainat solospel och ett mäster för den som lirar "longtones". Det finns förstås mer avancerade compressorer och sustainers, men med tanke på dess storlek och tydliga användningsområde är denna ett bra alternativ.

En helt rimlig prisbild skulle jag säga, 895 spänn på Jam i Stockholm.

5 Zombies (5)


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

All in på temat Effekter, effektpedaler och stompboxar

Henry Juszkiewicz - Den inbillade affärsmannen (del två)