Blackstar HT-5C, en kompetent övningstärkare

För ett tag sen köpte jag en träningsstärkare. Jag kände att jag behövde en med lite lägre volym, utan att göra avkall på ljudkvalitet, att köra hemma och fastnade för en 5 watts Blackstar HT-5C (combo) med rör som lanserades första gången 2008. 

Förstärkaren har två kanaler, en ren och en overdrive. Dessutom har de monterat deras patenterade ISF (Infinite Shape Feature). Kanalerna kan lätt bytas med en busenkel medföljande footswitch. Kraften sitter i två rör, en ECC83 och en 12BH7 som tillsammans skapar ett riktigt fint rörljud. Snubbarna bakom Blackstar är ju gamla Marshallanställda så det vet precis hur man gör. Blackstar har sedan start kommit ut med flera produktlinjer av hög kvalitet.

Tonen i HT-5C levereras ur en 10 tums Celestion högtalare som levererar bra i sin enkelhet, de senare har en 12 tum Blackbird. De senare versionerna har också ändrat ISF funktionen till att bara funka på overdrive kanalen, men i gengäld har gainen ökat en smula. En 12 tummare torde ge något mer omfång i ljudbilden, men det handlar nog om detaljer. En Celestion är ju trots allt en Celestion. Smaksak.

Att den är på endast 5 watt ska man inte låta sig luras av, det finns gott om volymstyrka så det blir över, om det nu är det man söker. Jag måste säga att jag blev lite chockad till en början och började leta efter tecken på att den hade mer kraft i sig än vad specen sa. Men nej nej, 5 väl paketerade screaming watts. Styrkan i HT-5 ligger dock inte i ljudvolymen utan ljudkvalitén i sig som svarar mycket bra på variation i anslag etc. Jag hade en HT Stage med 40 watt för ett par år sen och HT-5C ligger inte alls långt bort, detta trots en mindre högtalare. Den är dessutom betydligt lättare och smidigare att bära runt. Bor man smått är den perfekt.

Det rena ljudet är fint, varmt och brett, och gainen håller hög klass, särskilt om man krämar på lite. I princip alla rörförstärkare levererar bättre ljud om den får jobba ordentligt, men här låter den faktiskt riktigt bra även på låg volym.

 ISF-tekniken gör att du kan få den att låta klassiskt brittiskt alternativt modernare americano eller något mitt emellan, och du styr det  med en enkel "ratt". Det är en mycket smart funktion som gör förstärkaren väldigt omfångsrik och kan leverera allt från blues via classic rock till rätt bra high gain metal. ISF finns på alla Blackstar numera. En bra grej är också att avrullning funkar bra, dvs när du sänker volymen på gitarren för att få lite renare ljud.

Du får ett litet hum av den här demon från Blackstar själva (ta på lurar):Tonkontrollerna ger absoluta utslag och du kan finlira ordentligt tills dess ljudet passar dina krav. Addera en TS9 (Tube Screamer) och den bryter upp riktigt fint i ljudbilden. Där bak finns en "effect loop" om du gillar att kasta in dina favoritboxar för att snygga till det hela ytterligare, annars låter den tillräckligt bra i sig själv för att träna skalor eller repa låtar med riktigt ljud. Det finns inga egna effekter, och inte heller reverb.

Om man vill ha en bra hemmastärkare med schysst rörljud för ett par tusen spänn så är det ett riktigt bra alternativ till en transistorstärk i samma prisklass. Du kan dessutom koppla till extern högtalare på 16 ohm eller 8, vilket gör den ännu mer användbar i olika sammanhang. Med en 4x12a inkopplad fixar den till och med "repet".

Den saknar som sagt reverb men det är personligen inget jag  bryr mig om. Det finns en modellvariant som heter HT-5R med reverb om man gillar sånt. Den finns också som topp med samma funktioner och prestanda med tillhörande cabinet.

Den är väldigt clean och sparsmakad i sin design, vilket jag gillar. Ser vintage ut på nåt sätt, inget onödigt pyntande här inte.

Hörlursfunktionen som finns är som vanligt rätt kass, det skulle vara kul om förstärkarföretagen nån gång kunde ordna till ett bra representerat hörlursljud. Det låter platt och opersonligt och drar ned betyget, men å andra sidan inget avgörande för min del.

Den brukar finnas på blocket för runt 2000-3000 kr.

Betyg:
4 Zombies (5)


Kommentarer

  1. Kan bara hålla med om detta. Köpte själv en Ht-5 Topp till min Vox 30 watts cab jag har. Älskar den toppen nu som övningstärkare. Kan verkligen rekommendera denna. Du har rätt om att en 12 celestion låter lite bättre.

    Per Leek

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

Burny vs Gibson Les Paul

All in på temat Effekter, effektpedaler och stompboxar