"Lunchbox" förstärkare

Jag tycker det är lite intressant att flera "förstärkarbrands" numera tillverkar s.k "Lunchbox Amp Heads", alltså riktigt bra rörtoppar i miniformat där man inte kompromissat med ljudkvalitet eller prestanda. Vox Night Train, Orange Tiny Terror och Mesa Rectifier Mini är tre bra exempel på "mobila toppar" med bra kvalitet. 

Jag har då och då faktiskt funderat över varför rörförstärkare måste göras så stora, vräkiga och hysteriskt tunga? Så tunga att man knappt orkar bära grejerna några meter. Förmodligen har det handlat om en "penisförlängargrej", men handen på hjärtat, är det inte lite märkligt att man måste få ont i ryggen varje gång man ska flytta den? Jo säger du, särskilt som det finns programvara för datorer som gör jobbet. Men riktigt så enkelt är det ju inte. Rör är och förblir rör. Och självklart begriper jag att det måste finnas nån förklaring kopplat till uteffekt och mängden komponenter osv, men ändå.

Om du tex har en ruggigt bra  Orangetopp i replokalen och vill ha en liten men närapå lika bra stärkare hemma så finns en lösning nu för tiden. Orange Tiny Terror eller Micro Terror är faktiskt finfina alternativ. Jag har testat båda och gillar dem, helt klart. Tiny Terror levererar, med sina 15 watt (eller 7 watt), en varm ren ton och en Brittish  Crunch som låter distinkt och bra genom sina 2x12AX7 rör i förförtärkaren och 2xEL84 i slutsteget. 70-tal vintage rock så att det visslar om det. En 4 ohms utgång för 1x12, 2x12 eller 4x12 etc gör att den funkar i de flesta situationer. 15 watt är tillräckligt för replokalen också, kanske tom mindre gig. Sen kostar de ju inte skjortan heller, ca 3600 hos tysken och Micro Terror faktiskt runt 1000-lappen.

Även Vox Night Train håller hög klass i det lilla formatet. Du hittar samma rör som i Tiny Terror och ljudbilden är pretty much densamma, riktigt fint rent och tuff Brittish Crunch som klingar vintage rock a la 70-80-tal. Metal? Nja, inte direkt. Blås på med 15 watt eller sänk till 7,5 med en switch för lägre volym med samtidigt högtrycksjobb i rören. En cool grej är att rören syns lysa genom frongallret, det gör att man påminns om att det handlar om rör i fall man är tonspektradöv eller så. Den nyare G2 har tre 12AX7 i försteget, men den har jag inte testat. Dessutom finns en ännu mindre NT2 med 2 watt. Den nyare G2 kostar runt 5000 spänn men beggad av den gamla hittar du för runt 3000 kr.


Jag skaffade en Mesa Mini Rectifier häromsistens, man skulle kunna kalla den "lunchbox för metal". När jag jämför den med min Dual Rectifier (mer om den kan du kolla in i tidigare inlägg) så är de faktiskt ljudmässigt förvillande lika. Minin är på 10/25 watt med fem (!) 12AX7 rör i förförstärkaren och två EL84 i slutsteget. Dual Recti är naturligtvis kraftfullare genom sina 100 watt och visst är det så att den låter något bättre om man är petig, men också lite tightare och starkare, men det är inte det som är det intressanta. Det intressanta är att den lilla låter så bra som den gör i sin litenhet.  Du har i princip samma förstärkare i miniformat fast med 2 kanaler. En ren med clean eller crunch och en high gain med Vintage Raw eller Modern. Det gör att du får en ruggigt fin ren ton,  käftsmälls-crunchy brittisk style eller tight fyllig metall i en och samma förstärkare. Du kan växla mellan 10 watt och 25 watt. Om du behöver en bedroom amp ljudnivåmässigt men samtidigt låta rören jobba på ordentligt så fungerar Minin jättebra inställd på 10 watt. Vill du få ut maximalt så switcha över till 25 watt, simple as that. Utvecklingsgänget på Mesa därborta i Kalifornien har verkligen hittat en tight och välljudande liten sak här. Drygt 14000 kr får du dock vara beredd att hosta upp, vilket för min del känns i värsta laget. Men alternativet, en fullstor Dual Recti, kostar dig bortåt 20 lax så med tanke på vad man får så är det, även om det är mycket pengar, faktiskt "billigt".

Alla tre driver valfri högtalare utan problem och värt att komma ihåg är att inte låta sig luras av storleken, de levererar ordentligt för hemmabruk, replokal och till och med smågig. Och du slipper få ont i ryggen...

Betyg
Orange Tiny Terror; 4,5 Zombies (5)
Nigh Train: 4,5  Zombies (5)
Mini Rectifier: 5  Zombies (5)

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

Burny vs Gibson Les Paul

All in på temat Effekter, effektpedaler och stompboxar