Förvaring av elgitarr

Jag fick en fråga häromdagen angående hur man bör förvara sin gitarr. Personen hade köpt en förhållandevis dyr gitarr, och kanske blir man extra försiktig då. Min egen erfarenheter är att om man följer några få grundregler så behöver man inte oroa sig särskilt mycket. 

Förvaring i hardcase
Den i särklass bästa förvaringen, men kanske inte den roligaste. Har man dessutom ett fuktskydd i caset är man helt hemma. Caset skyddar på ett bra sätt gitarren från solljus, fukt och häftiga värmeomslag. Transporterar du gitarren kortare sträckor, särskilt vintertid, är det absolut bäst att använda hardcase, men väl fodrade softcase funkar det också. Det billigaste, som följer med vid gitarrköp i butik, ska man nog undvika i möjligaste mån.
Ett fodrat kvalitetscase är att föredra, även om de är lite dyrare, det är en bra försäkring mot oväntade konsekvenser.

Gitarrställ
Gitarrställ fungerar naturligtvis bra det också så länge man undviker direkt solljus, varma lampor eller element som står för nära. Gitarrer mår inte bra av växlande temperaturer, tex om du förvarar den i utomhus i garaget och tar in den i värmen ofta. Jämn temperatur bör eftersträvas. Uttorkande miljöer kan göra gitarren helt obrukbar. När det gäller luftfuktighet är det knepigt för oss i Sverige, vintertid har vi låg luftfuktighet och sommartid generellt sett ganska hög. En gitarr mår bäst i lagom fuktighet, omkring 50% är optimalt +- 10. Köp en fuktighetsmätare om du vill vara säker, men gör ingen vetenskap av det. Det ger dig bara ångest. Har du en dåligt isolerad bostad bör du vara försiktig. En gitarrshals kan behöva justeras över året på grund av att träet rör sig. Mindre luftfuktighet, under 40% kan inträffa hos oss men det behöver inte vara farligt, är du osäker lägg den i caset. Värre är det med extremt hög fuktighet som tex över 60-70%, men det är rätt ovanligt i Sverige. Men hög luftfuktighet är det i särklass sämsta. För de allra flesta av oss är dock detta inte ett problem, men ett vakande öga och medvetenhet kan vara bra.

Hänga
Hänga är både snyggt och praktiskt. Undvik dock att gitarrern hänga den med direktkontakt mot väggen, och i synnerhet på fuktiga stenväggar. De flesta gitarrupphängningsgrejerna är utmärkta och låter gitarren komma ut från väggen. Annars gäller samma regler som ovan.

Kommentarer från läsare på Facebook:
Wictor Nilsson: "Ett tips när man har sån där hängare är att vara HELT säker på att den skruvats i en regel och inte bara sitter i gipsen...." 

Robert Andersson:  Har hört att det är noga med gummit i hängare/stativ, typ att vissa gummityper påverkar speciellt cellulosa lack, har du info om det? 
Svar: Jag använder alltid gummiklädd upphängning, men aldrig märkt att det påverkar lacken. Men hårdare material sliter gissningsvis. Om någon som läder detta har mer ondo så kommentera gärna.

Bengan Hagman angående ställ och hängare som reagerar med Nitrolack:
"Har inte råkat ut för det själv, fast det är rätt naturligt eftersom jag inte använder den typen av hängare
. Här är en länk till ett ställ som inte rekommenderas. http://www.thomann.de/se/millenium_gitarrenstaender.htm "


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

Burny vs Gibson Les Paul

All in på temat Effekter, effektpedaler och stompboxar