BOSS ME-80 är gjord för oss enkla människor

Jag har alltid tyckt att det varit roligt med effekter. Det är nåt speciellt med en massa stompboxes ihopsatta i en lång kedja på golvet, eller hur? Man kan leka länge med ljud och hitta en hel massa spännande och/eller konstiga kombinationer. Samtidigt riskerar man förstås att hamna i ett ljudgytter som blir dött och opersonligt platt, och gränserna är hårfina.  För mig har detta med vilka märken man använder inte så stor betydelse utan jag försöker värdera hur de låter, men jag ska inte sticka under stol med att de vansinnigt skoj att leka och testa nya grejer.

I början av 90-talet hade jag en multieffekt av märket Ibanez. Det var en PUE5, som bara tillverkades mellan 1989-1992, och som hade Compressor, Dist, Delay och Chorus. Jag minns att jag slet ut den i replokalen och på spelningar, och det var inte alls konstigt för  den lät riktigt bra och det som låter bra använder man mycket. Ibanez hade stoppat i liknande kretsar som fanns i deras storsäljande pedaler och paketerat det hela i en praktisk form. Den var "snorenkel" att använda, lät bra, och lätt packa. Det enda dåliga med den var väl att den såg ut som hämtad ur en "Kalle Anka tidning" eller nåt sånt. Väldigt ful,men det kunde man stå ut med.

De moderna gitarrprocessorerna som Line6 POD osv bygger ju på samma idé fast de har så klart vuxit vad gäller tekniska möjligheter, kvalitet, design och bredd i användningsområden. Tyvärr har ju det ju dykt upp en liten, och inte obetydlig, bieffekt med denna digitala utveckling. Nämligen att det är en fördel att ha gått KTHs ingenjörskurser för att kunna förstå allt. För mig som är en "enkel människa" har det inneburit 100-tals timmar av försök att mästra dessa teknologiska monster. När man väl knäcker koden så är det riktigt roligt, ett tag... Jag har dem liggandes här hemma, i ett skåp och när jag använder dem utnyttjar nog max 2% av dess möjligheter. Det är lite som Microsoft Office program.

Förstärkarsimuleringarna är många gånger bra, men jag använder dem sällan eftersom jag trots allt tycker riktiga förstärkare låter bättre. Men för de som inte har tillgång till det är det givetvis helt fantastiskt. Det som intresserar mig mest med dem är effekterna som lätt blir till en spännande lekpark.

BOSS ME-80 Multiple Effects
För ett tag sedan kom det ut en ny multiprocessor på marknaden från BOSS (Roland), och det verkar som om utvecklarna på Roland faktiskt har tänkt på mig den här gången. BOSS ME-80 är en lite vassare ME-70. Till att börja med så har den stompbox-rattar som appelerar till gamla gubbar som mig, som inte riktigt vant sig helt vid programmerings-strukturer. Nu vet jag att jag låter som en idiot och bakåtsträvare här, men det är jag faktiskt inte. Jag bara faller till föga för enkelheten när den hamnar under nosen på mig.

Det inte det att jag inte kan, men min ADHD-gen gör att jag tappar koncentrationen när jag tvingas läsa manualer och trycka på knappar i konstiga led. BOSS ME-80 kräver inga manualer och du har tillgång till bra effekter för en rimlig peng "just like that". Plugga in och kör. Bra för gitarrister "i behov av särskilt stöd".

Hur låter den då? 
Även om det ser ut som det är stomboxar på rad så är det ändå lite mer komplicerat än så, men allt finns där, organiserat smart och intuitivt.

I den första avdelningen PREAMP kan du skruva in olika typer av "grundförstärkare". AC, Clean, Tweed, Crunch, Combo, Lead, Drive, Stack och Metal. Här kan du förstås ställa in Bass, Middle, Treble och Volume för alla "förstärkare". Jag tycker de fungerar ok men inte mer. Det är inte den här prylens största bidrag till världen, men som sagt, det går att hitta bra sound. Men jag skulle nog säga att Line 6 är överlägsna på just detta område.

Nästa och betydligt roligare område är  "Comp/FX1"där du rattar in Wha, Compressor, Octave och den typen av effekter. Slow Gear heter en som skapar fördröjning i volymsignalen och som är kul. Lite som auto-volume. AC-Sim, den akustiska simuleringen, är kul och låter ganska bra, med tanke på att det är en elgitarr. En skojig grej är att du kan få en humbucker att låta som en single-coil och tvärt om. Kanske praktiskt för den som inte orkar byta gitarr.

Nästa är avdelningen "OD/DS" som har olika typer av overdrive/dist som  Boost, Overdrive, Distortion, Blues, Turbo OD, T-scream, Turbo DS, Metal DS, Core, Fuzz och Fuzz Octave.
Med lite rattande hittade jag bra high-gain och bluesiga ljud.

EQ/FX2 är som det låter en möjlighet att ställa in mer EQ, så om du inte kör enhetens förstärkare utan bara använder den som effekt så kan du ställas lite EQ här. I övrigt så är detta en ytterligare uppsättning effekter som Phaser, Tremolo, Boost, Delay och Chorus, vilket gör kombinationsmöjligheterna lite större.

Snett under till vänster hittar du "MOD" med Chorus, Vibrato, Flanger, Phaser, Harmonist, Rotary, Pitch Shifter m.fl. och de låter också bra. Många av dessa effekter låter i princip lika bra som deras farmödrar boxarna hos BOSS.

På avdelningen DELAY har de samlat de vanliga Analog, Tape, Modulate, Reverse, Chorus-Derlay och en Loop m.fl. Även dessa låter i mina öron som de ska.

Wha-Wha pedalen, som deafult är volympedal, fungerar helt ok men jag rekommenderar en riktigt wha-wha.  Däremot går den att ha till en del mer eller mindre underliga och kul grejer. En grej sticker ut är Freeze. Med den kan du ta ett ackord och frysa det till närapå en synthmatta och spela solo bakom. Jäkligt kul måste jag säga, även om användningsområdena live är begränsade för de flesta.

Den sista effektavdelningen är REVERB och BOSS ger dig egentligen alla de reverb du behöver: Room, Hall och Spring. Men här brister det lite, det låter lite artificiellt. Reverb är svårt att få till digitalt och det låter ofta metalliskt, men å andra sidan så finns det de som just gillar digitala reverb bättre så det är egentligen en fråga om tycke och smak. Dessa fungerar för de flesta tror jag, och dessutom kan man ju lägga till sin egen stompbox.

Som på de flesta "effect-processors" idag går det att spara favoritkombinationer i egna banker och det finns även patches att ladda ned från BOSS hemsida med förintsällda ljud i "banken" från kända gitarrister, bland annat GUS-G från Firewind och Ozzy Osbourne. Här några av hans ljud...


När man köper ME-80 medföljer det inte med strömsladd, utan 6 batterier. Inte heller skickar de med USB-sladd till datorn. Riktigt jäkla uselt faktiskt, dessutom helt ologiskt eftersom de saluför idén att ladda ned patchar ganska hårt. Det är för dåligt Roland! Ännu värre eftersom man inte informerade om detta i butiken där jag köpte den, och det skvallrar om dåligt samarbete med återförsäljare.

Självklart kan du koppla in hörlurar, köra den direkt in i datorn för inspelning eller koppla in den i förstärkaren/mixerbordet rakt in.

Summa summarum kan man säga att BOSS ME-80 är en bra och billig multieffekt om man bortser från förstärkarsimuleringarna som bara är ok, men det spelar egentligen mindre roll om du är ute efter effekterna. Extra plus är att den är mycket enkel att använda, att effekterna faktiskt låter bra och att det inte krävs manual för att komma igång. Kan jag rekommendera den? Ja om du vill ha en praktisk enhet med de vanligaste effekterna. Nej om det är förstärkarsimulering av högsta klass du söker, då ska du leta någon annanstans. Priset är som 3-4 pedaler, 300 dollar och helt ok skulle jag säga.

Betyg:
4,11 Zombies (5)

Kommentarer

  1. Dålig är att man kan inte använda overdrive och distortion samtidigt. Eller har jag missat någonting?
    Det är bra för mijlö att du har inte USB sladen. Många har redan sladar från gamla skrivare osv. Jag har redan samlat en hell lådan med USB sladar.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

Burny vs Gibson Les Paul

All in på temat Effekter, effektpedaler och stompboxar