Gitarrsträngar som går av stup i kvarten...

Ni har kanske dykt på gitarrer som av olika skäl har problem. Ett problem som jag själv konfronterats med ibland när jag köpt begagnade gitarrer är att strängar kan gå av mer än lovligt ofta, eller så har de svårt att hålla stämning och så vidare. Inte sällan är orsaken rent fysiska fel eller slitage i hårdvaran där strängen vilar, vid sadeln eller stallet. Inland är det svårare. 

Det bästa är förstås att ta reda på orsaken ordentligt, dvs syna t.ex stallet noga med att förstoringsglas och se efter om det finns något jack eller som man brukar säga "grad". Strängen kan lätt gnagas av mot den skadade delen och eftersom det inte behöver vara stora "grader" eller "jack" så kan de vara svåra att se med blotta ögat. Den bästa åtgärden är förstås att byta den skadade delen som orsakar problemet, men om man inte ser skadan är det värre.

Ibland är sadeln trång och strängen liksom fastnar på ett störande sätt, man märker det av att de knäpper när man bänder eller ännu mer störande när man stämmer gitarren och strängen måste hela tiden stämmas om. Man kan då fila lite i spåret så strängen löper mer friktionsfritt. Problem med stämning kan också vara kopplat till stämskruvarna som går ojämt i mekaniken. Få saker irriterar mer än just ostämda gitarrer.

En möjlig lösning på dessa problem som i alla fall kortsiktigt fungerar, tills man bytt ut delarna eller filat på dem,  är Big Bends™ Groove Luber Nut Sauce.

Nut Sauce är ett smörjmedel som minskar friktionen där strängen möter gitarren. Den kan också smörja upp mekaniken rent allmänt, som 5.56 olja eller symaskinsolja i andra sammanhang. Men symaskinsolja eller 5.56 är INTE gjort för gitarrer och kan skada t.ex. trädelarna allvarligt.

Nut Sauce är gjort för gitarrer och är helt ofarligt. Faktum är att Nut Sauce löser ganska många små problem som urstämning och strängbrott, men det finns också andra finfina fördelar. Övertoner blir tydligare och sustainen ökar i gitarren. Andra delar som kan må bra av smörjning är svajsystem som exempelvis Floyd Rose, pottar etc. I stort sett alla mekaniska rörliga delar som på något sätt nöter mot varandra mår bra av smörjmedel.

Man applicerar enkelt Nut Sauce med en liten spruta eller direkt ur en liten tub, det finns lite olika varianter. Men resultatet är detsamma.


Big Bends har också en del andra bra grejer för gitarrvård. 

Check it out: http://www.bigbends.comKommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

Burny vs Gibson Les Paul

All in på temat Effekter, effektpedaler och stompboxar