Att köpa gitarrförstärkare på nätet

Som jag skrivit i tidigare inlägg så är andrahandsmarknaden för elgitarrer väldigt mycket "köparens marknad" just nu. Det vimlar av bra objekt, och det gäller även förstärkare. När man köper förstärkare finns det en hel del man har nytta av att tänka på. Här är 11 saker som jag brukar tänka på när jag köper en förstärkare.

Min första "förstärkare" var farsans Sansui stereoanläggning hemma. Vi kopplade en Sigma SG till input-jacket med en kabel som han knåpat ihop. Det fungerade, jag minns hur håret reste sig nacken. Det är också ett bra exempel på hur en "budgetlösning" kan föda kreativitet och skapa behov av mer.

Min första riktiga förstärkare var en Music Man 210-HD, en riktigt bra blueshistoria med tremolo och reverb. Med en Tube Screamer klev den fram ordentligt i gainen om jag nu minns rätt...

Sen har det passerat en hel drös förstärkare genom åren. Det som alltid styrt mina val har, likt för de flesta andra antar jag, varit tillgång till "cash". I början hade jag bara råd med billigt, och jag hade nog tänkt annorlunda om jag varit ung idag. Då hade jag sparat lite till för att köpa något riktigt bra.

En snubbe jag känner har uttryck det hela väldigt väl och som jag tänker ofta på:

Buy Quality Cry Ones
Erik Hörnfeldt 1999

Nu fattade jag i och för sig inte då att min Music Man var en riktigt bra rörförstärkare.

Mina tips blir:

1. Fundera därför över vilken budget du har, den avgör om inte helt så i alla fall till stora delar vad du kan förvänta dig. Prismässigt är det svårt att säga vad en bra förstärkare kostar, allt beror liksom på vad det är du söker. Är du ljudkonnäsör läser du förmodligen inte det här men om du är intresserad av riktigt bra gitarrljud är grundregeln rätt enkel: "låter det bättre så kostar det ofta lite mer". Men inga regler utan undantag, letar man noga så hittar man ofta bra grejer till rimliga priser. Räknar man in tiden man lägger på att leta så blir dock allt dyrt ;) Mitt tips är spara till något riktigt bra, trivs du med ditt ljud så spelar du bättre. Simple as that.

2. Fundera över vad det är du egentligen behöver? Söker du tex bra gain kan det löna sig att köpa en förstärkare som har det inbyggt från början, så slipper du en massa boxar för att få till det. Vill du skapa variation med hjälp av en massa olika effekterboxar bör du leta efter en förstärkare med bra rent grundljud att addera tex overdrive- eller distboxar till. Alla förstärkare "tar inte pedaler" bra. Söker du ett bra bluesljud bör du hitta någon förstärkare med varmt vintage-sound och bra rent ljud med fyllighet. Gamla Fenderstärkare är intressant, även Vox, Music Man och Peavey Classic. Det finns naturligtvis många fler. Utgår från ljud och inte märke, det brukar löna sig. Det som låter bra för dig är bra.

Förr i världen (pre-internet-time) gillade musikhandlare att man hängde i butiken och testade sig fram, på så sätt byggde de relationer med kunden, men idag verkar de inte vara så intresserade av det förmodligen för att "kunderna" testar i butik sen handlar på nätet eftersom det är billigare. Men fråga om du får testa lite alternativ, den smarte butiken vill ändå ha en bra relation med dig så de kommer förmodligen säga ja. Samtidigt har jag stor förståelse för deras frustration. Världen har i grunden förändrats, även i vår konservativa gitarrbranch.

3. Fundera på om du söker en rör- eller transistorförstärkare. Prisskillnaden och ljudupplevelsen är ofta stor. De flesta skulle nog säga att rörförstärkare slår transistor alla dagar i veckan, men allt bygger på smak, vad man söker för typ av ljudmöjligheter och så klart plånbokens tjocklek. Rörförstärkare ger oftast ett fylligt och varmt ljud med mycket "botten". Transistorförstärkare är billigare och lite mer tåliga, det är väl de främsta fördelarna. Men även här gäller: Det man tycker låter bra är bra....

4. Om du köper rörförstärkare så tänk på att de flesta som vill sälja en skriver att "rören är ok", och det behöver de inte vara. Var beredd på att du kan behöva byta rören i den eftersom rören slits med användning. Hur länge rör håller är omöjligt att enkelt besvara, det berör på hur mycket de används (antal timmar) och hur hårt de körts (volym). Rören i förförstärkare håller längre, det är slutstegets rör som slits mest. Men säg 500-1500 timmar beroende på hur hårt de körs. Längre om de körs sparsmakat. Fyra nya rör kan köpas i paket för runt 1000 kronor.

5. Söker du en topp med separat högtalare eller en "combo" med inbyggda? Mer en smaksak kanske, men en combo är lättare att transportera, samtidigt som en topp med fyrtolva ofta ger mycket mer och bättre ljud för pengarna (givet att det är bra högtalare som du gillar).

6. Kör du mycket effekter kan det vara bra att ha en förstärkare med effekt-loop, särskilt för effekter som delay, chorus, flanger m.fl.

7. Ta reda på vad det är för ljudtyp du söker. Alla märken har sina karakteristiska ljudfärger. När det gäller high gain så brukar man dela in dem i British high gain (Marshall, Hiwatt m.fl) och American high gain (Mesa, Soldano m.fl). De har lite olika ton vad gäller framförallt "mids" där British går mer åt vintage rock och American mer modern high gain eller metal.

När det gäller bluesinriktade ljud är det också stora skillnader. Lyssna på favoritgitarristerna och googla deras utrustning, det ger dig en hint i alla fall.

Marshall finns det väldigt många exemplar av på andrahandsvåningen och det går att hitta riktigt bra grejer. Men tänk på att bara för att det står ett visst varumärke på den så betyder det inte alltid att den är bra. Lyssna dig fram.

8. Söker du en förstärkare med inbyggda effekter och massor av olika simulerade förstärkartyper etc så hamnar du oftast i facket "transistorförstärkare" (solid state) även om många av den går under beteckningen "digitala simuleringar". De senaste 10-15 åren har dessa blivit väldigt populära och de vimlar av dem på tex Blocket. Dessa förstärkare är roliga att leka med men inte alltid så kvalitetsmässigt bra ljud på lite högre volym. Söker man en bra soundlekstuga med mycket variation är det dock en bra väg att gå. Line6 simuleringar är mest poppis, så därför kan du hitta en bra på Blocket för runt 1000-lappen eller ibland ännu billigare och givetvis i stigande skala.


Line6 och Bogner gjorde en riktigt bra hybrid för några år sen som hette Spider Valve, med rör och digital simulering. Väldigt bra och jäkligt mångsidig. Man fick liksom det bästa med modullering och ett tydligt rörsound i samma paket. Det dyker upp begagnade då och då på olika siter. Marshall har en också en spännande hybrid med namnet JMD som även den är ett "mellanting" med rör och många olika typer av simulerade "Marshall rörförstärkare" från 60-nutid, plus en uppsjö av effekter.. Är du ett Marshall-freak, go get it...

9. Tänk på att rörförstärkare är känsligare än transistorförstärkare så fundera över om den överhuvudtaget ska skickas eller om det inte är bättre att "hämta på plats".

10. Antal watt är egentligen underordnat även om det indikerar hur högt du kan spela. Mer viktigt är hur väl tex rören jobbar och därmed ljudkvalitet. Om en 100 watts Marshall eller Mesa ska låta som bäst så ska den spelas starkt. Då jobbar rören fullt ut och du får det där feta och sköna som bara en rörstärk kan åstadkomma. På lägre volymer tappar den och blir mer platt. Spelar du hemma i lägenheten går det inte att befinna sig i rummet, eller i grannens lägenhet om du maxar. Så att jaga en förstärkare med 100 watt som man sen kör på 1% i hemmiljö är egentligen ganska obegåvat. Anpassa istället watt i förhållande till "vad behöver jag om jag vill köra förstärkaren 100%". Jag har tur för mina grannar verkar vara snudd på döva :)

11. Är man inte så priskänslig är det förstås alltid bäst att köpa nytt i butik eftersom du då får garantier och sånt. Går grejerna sönder och du köpt dem på t.ex. Blocket kan det bli både knepigt med garantier eller pengar tillbaka om du inte är nöjd. Även om du har rätten på din sida enligt konsumentköplagen så är det ofta knöligt och tålamodskrävande.

Dessutom kan du hos din "local dealer" få hjälp om något skulle strula. Musikaffärer kommer antagligen bli mycket mer intresserade av service och relationskapande ju fler instrument vi köper på nätet och sanningen är ju den att det är roligare att hänga i en riktig gitarrbutik, eller hur?

//Gitarrzombien


Kommentarer

  1. Aaaahhh...MM 210-HD, den var underbar och saknad ibland. Dock..den Fender Frontman 212 R jag har nu (inte ett enda rör i den!) låter som jag minns att MM gjorde, för 2500 typ och halva vikten. Man klarar sig utan hjul på den här ;-)

    SvaraRadera
  2. Line 6 DT-25 (och DT-50) är även de kapabla hybrid-förstärkare (Bogner är med på ett hörn även där) med stora möjligheter till utbyggnad då de är väldigt kompatibla med POD'arna som Line 6 har.

    SvaraRadera
  3. Glöm inte heller att kondensatorer har en livslängd... 10-15år. https://en.wikipedia.org/wiki/Capacitor_plague

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Intonering av gitarr

"Justera halsar är lite läskigt..."

Snårskogen kring Fender Stratocaster, MIA och MIM