Marshall, Mesa och Fender har störst förtroende

I min lilla "poll" som jag gjorde i helgen och där frågan gällde vilket förstärkaremärke som har störst förtroende hos läsarna av min blogg blev resultatet som i tidigare undersökningar både förväntade saker och en del överraskande. 

Studien inte tar anspråk på någon form av vetenskaplighet, men 580 personer har trots allt svarat. Kanske kan det i alla fall visa på en trend?

Det varumärke som utan tvekan är starkast förtroendemässigt är Marshall. Något som förmodligen inte direkt överraskar er.

Man kan naturligtvis fundera över hur mycket det spelar in att Marshall är det mest välkända märket och kanske därför också mest spridd? Marshall har ju en produktlinje som spänner från "premium" till "skräp".

Nummer två är Mesa Boogie, handgjorda förstärkare från Californien. Kända för kvalitet men också för att kosta skjortan. I princip alla deras produkter är dyra och de ägnar sig inte åt lågprismarknaden. Därför har de nog förtroendemässigt ganska stark position i sitt segment. Mesa har stor spridning i hårdrockkretsar, men också i en del andra genrers. Med sitt tighta välordnade ljud och kraftiga gain vinner den mångas hjärtan, men framförallt så går de sällan sönder.


På tredje plats hamnade Fender, en klassisk leverantör till bluesmarknaden och rock rent generellt. Med anor från 40-talet tycks de fått ett starkt grepp genom alla decennier.

I synnerhet gillas de gamla Tweed-förstärkarna som som idag är heta samlarobjekt. Även Blonde, Brownface och Blackface gjorde starkt intryck när det begav sig på 60-talet och håller hög standard även idag. För att inte tala om Fander Bassman som stod förlaga för Marshalls utveckling.

På fjärde plats hamnade Clifford Coopers Orange från 1968, som på senare år fått en "come back" mycket pga vintage-trenden. Numera tar de mer och mer mark från de ndra aktörerna och anses vara ett mycket pålitligt företag.

De modernare varianterna tas väldigt väl emot och är bland annat bland de ledande när det gäller high gain och lunch-box-amps. Så är de snygga också, det får man ge dem.


På femte plats klämmer sig Peavey in, förmodligen mycket beroende på sin rör-serie 5150 och 6505. Men alla kanske inte är bekanta med det faktum att Heartley Paevey byggde sin första förstärkare redan 1957.

Men det var med deras Bandit-serie som varumärket spreds ordetnligt på 80-talet. En prisvärd och mycket omtyckt transistorförstärkare och har också idag stor spridning i lågprismarknaden.

Sjätteplatsen intas av legendariska VOX, som grundades av Thomas Walter Jennings på 50-talet och är väl mest kända för sin AC30, som var basen i den brittiska popens ungdomsår. VOX var också favorit hos Brian May i Queen. Klassiska förstärkare som även idag gör mycket uppskattade alster.

Samtliga märken i topp har varit med länge på marknaden, och det gör ju sitt till förstås. Undantaget är Blackstar, på 7e plats, som bara varit med de senaste åren, men välkända för sin kvalitet. Ynglingen i gruppen startade så sent som 2009, men så kommer ju också skaparna av Blackstar från början från Marshalls team.

Det är också intressant att de flesta i toppskiktet mest förknippas med "rör" och inte med transistorteknik.

Men nu är ju detta bara en undersökning kring vilket förstärkarmärke som har störst förtroende, och inte vilket varumärke som defakto tillverkar de kvalitetsmässigt bästa förstärkarna, något som också märkts av i kommentarerna på Facebook. Många lyfter märken som inte har så stor marknadspenetration. Trots detta så är det intressant att se fördelningen.

Marshall 18%
Mesa Boogie 12%
Fender 11%
Orange 9%
Peavey 7%
Vox 6%
Blackstar 5%
Engle 3%
Ampeg 3%
Hughes n Kettner 3%
Bogner 3%
Hiwatt 2%
Soldano 2%
Diezel 2%
Laney 2%
Music Man 2%
Gibson 1%
Hartke 1%
Egnater 1%
Yamaha 1%
Trace Elliot 1%
Carvin 1%
Ibanez 0%

Andra 6%

Man kunde fylla i "andra märken" också, och denna kategori blev tillsammans 6%, men enskila märken fick mindre än 1%. Bland dessa hittar vi Randall, Bugera som hade flest, runt 1% vardera.

Övriga som angavs var Elmwood, JJLabs, Line6, Bad Cat, Dr Z, Fryette, Kustom, Mad Professor, Mark, Matamp, Matchless, Norbin, Rivera, Skydstrup, Two Rock.

Man kan konstatera att läsarna har väldigt många olika preferenser och använder förhållandevis många olika typer av förstärkare.

Kommentera gärna här nedan eller på Facebook.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

Burny vs Gibson Les Paul

All in på temat Effekter, effektpedaler och stompboxar