BOSS Loop Station RC-2 och Robert Fripp

Att öva solospel till egna bakgrundsharmonier kan man förstås göra genom att spela in på sin dator och sen spela efter det, men ännu enklare är att skaffa sig någon form av Loop-Station. De vanligaste är pedaler som enkelt låter dig spela in bakgrunder som du sen aktiverar och övar till. Vill du vara mer avancerad så kan du använda det som "instrument" och på livegig göra schyssta intron genom att spela in slingor och sen lägga på nya efterhand. Det kan bli riktigt stora ljud av det hela.

Att skapa musik genom looping är mycket intressant och man fastnar lätt i processen. En av de främsta pionjären på området är Rober Fripp som bl.a spelade med King Crimson. Brian Eno lär ha lånat ut en utrustning till honom från början och ur de utvecklade Fripp det hela till en helt egen konstform.

Hans system "Frippertronics" bestod av en uppsättning tapeekospelare som han använde live  och improviserade över. Han var långt före andra i sitt experimenterande med giatrrljud baserad på denna teknik, förutom att han var en fantastisk gitarrist och musiker förstås.

Titta igenom det här klippet och låt dig inspireras av hur han bygger upp ljudbilder med hjälp av sin sin gitarr och sin looputrustning. Det tar en stund innan han börjar.


Vid sidan av att en Loop Station kan ses som ett mycket spännande "instrument" i sig är det också ett utmärkt övningsverktyg. Det är, som ni vet, extremt roligt att spela tillsammans med andra. Men om man som jag, just nu, inte spelar i något band så ger looping faktiskt stora möjligheter att utvecklas och bli ännu mer samspelt. Dels så kan jag öva mig i att anpassa mitt solospel till olika harmonier och tonarter men också min timing, dvs att anpassa min rytmkänsla och mitt anslag efter någon annan. Det ersätter inte "att spela med andra" givetvis, men i brist på annat. Efter en tid lyser medmusikanter med sin frånvaro. Men icke för ty, man kan hitta mycket nytta och glädje i sin egen övning.

Alternativet är att spela efter skivor eller "producerade bakgrunds" på nätet, men de är ofta så välproducerade nuförtiden att den är som att spela efter en robot. Spelar du med dig själv på din egen nivå så kommer du snabbt in i en mer levande "timing" eftersom du i processen samtidigt också utvecklar ditt sinne för musikskapande. Att skapa själv är mer engagerande, mer utvecklande och mycket roligare. Du kan ju också låta dina polare spela in en loop som du kan träna över, då blir det ännu mer "verkligt".

BOSS RC-2 Loop Station
Den jag har heter BOSS RC-2 och kan loopa 16 minuter långa partier utan problem. Relativt enkel att hantera, även om det ser komplicerat ut vid en första okulärbesiktning. På bara några minuter lär du dig grunderna och sen är det bara att köra vidare.

Det finns en bra manual  här.

Tekniken bygger på nåt som de kallar Loop Quantize som gör att din timing vid inspelning av loopen blir väldigt smidig, med en del andra kan det vara svårt att lära sig aktivera inspelning så att allt kommer med.

Du kan spara upp till 11 loopar i banken, vilket är väldigt praktiskt. Jag brukar spela in 4-5 bakgrunder för olika teknikövningar och harva igenom dem som uppvärmning.

Vidare finns en liten lösning för trummaskin, som förvisso inte låter som live-drums men det är i alla fall bättre än bara metronom.

Du kan också ansluta en mp3-spelare och spela in partier från en låt som du vill öva extra på, tex ett soloparti som då loppas om och om igen.

Den här filmen ger en ganska bra överblick över funktionerna.Om du vill låta som Robert Fripp, dvs att spela in loopar ovanpå varandra och spela solospel efter det, så går det alltså utmärkt med BOSS RC-2 (förklaras i filmen ovan).  Det är närmast din fantasi och skaparvilja som sätter begränsningarna.

Slutomdöme
En BOSS RC-2 kostar på begagnatmarknaden mellan 800-1200 kr och jag rekommenderar den verkligen oavsett du vill öva upp ditt solospel eller om du vill skapa egen musik med hjälp av loop-teknik. Om inte annat så får du många roliga timmar med den som leksak. Även Ditto X2 eller Digitech Jam Man är bra alternativ.

Det finns också mer utvecklade loop-verktyg på marknaden, men de är ofta lite dyrare och kanske ska man vänta med att lägga de extra tusenlapparna på det. 

Betyg:
5 Zombies (5)


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

Burny vs Gibson Les Paul

All in på temat Effekter, effektpedaler och stompboxar