Evertune - en spännande gitarrinnovation

Sugen på en gitarr som alltid stämmer perfekt? I så fall får du vara beredd på att ta till dig nya idéer och innovationer, och med det också nya beteenden. Men innovationer är ju inte något som alltid tas emot med öppna armar i vår kulturgemenskap. De flesta idéer, i synnerhet omdanande, ratas faktiskt utan vidare analys eller ens fundering. Det är nämligen inte som det "ska vara".  Samtidigt är ju en stor del av tjusningen med gitarren just dess enkelhet och konsistens över tid. 

Många kallar gitarren för "den perfekta uppfinningen" gällande funktion och estetisk uppenbarelse, och det är svårt att ha starka synpunkter på det. Kärleken till gitarrer är stark helt enkelt.

Iéer, eller förändringar, kan delas in i två typer, eller nivåer, beroende på dess karaktär. Antingen gäller det något nytt som i botten är samma, tex en ny distpedal med annorlunda funktionalitet. "Same but different". Eller så är är det en mer eller mindre unik och helt ny form av lösning som bryter normen, ifrågasätter gamla lösningar samtidigt som de tillför nya värden. Det brukar man man kalla för "förändring av andra graden". Det är förändringar i den andra graden vi oftast kallar för innovationer, alltså sådana  idéer som får spridning och över tid blir allmänt accepterade på bredd.

En lösning som kommit de senare åren är "Evertune". Ett nytt typ stall som löser i huvudsak ett enda, men viktigt, grundproblem. Nämligen att gitarren av olika skäl stämmer om sig...

Den gamla lösningen med låsbara och flytande system som Floyd Rose löser delvis problemet temporärt, men inte konsistent.  En del gillar dessa system, medan andra tycker de har rejäla brister. Inte så konstigt kanske, men när de kom togs de emot anmärkningsvärt väl faktiskt och är väldigt frekvent använt idag. Ett bra exempel på innovation.

Med Evertune står gitarrvärlden inför ännu en uppfinning med en "groundbreaking" teknologi, som med ett sinnrikt fjädersystem i stallet kompenserar strängspänningen själv vilket gör att gitarren i princip aldrig stämmer om sig. Man kan också ställa det i ett läge där vibrato och bändningar sätts helt ur spel, s.k "bend stop". En funktion som en del uppskattar i samband med komplicerade ackord och då inte vill att fingersättningens  påverkar den individuella tonernas korrekthet. Det är nämligen väldigt svårt att ta ackord kliniskt perfekt utan att att ett eller flera fingrar "bänder lite" och därmed stör ackordet som helhet. Detta uppskattas i synnerhet i studiosammanhang.

Den nya tekniken kräver att du lär dig några nya beteenden, men inga av dem  är särskilt svåra att lära sig. Det är mer ett lite annorlunda "mindset" faktiskt, en liten tröskel att passera helt enkelt.

Hur fungerar det då?
Jag har ett Evertune på min ESP LTD EC1000ET som jag har har haft några månader. Gitarren som sådan är en regular EC1000, dvs en bra gitarr rent kvalitetsmässigt. Du kan läsa mer om standard EC1000 här i ett gammalt inlägg.

Evertune fungerar riktigt bra tycker jag.
Den håller stämningen ruggigt bra över tid, det är det ingen tvekan om. Du kan dessutom misshandla strängarna rätt rejält, tex lyfta gitarren och skaka den i strängarna, och efteråt ändå ha perfekt stämning. Men varför man vill det är lite oklart?

Stallet som sådant känns annorlunda om man är van vid Tune-O-Matic men det är nog en vanesak mer än en kvalitetssynpunkt.

Evertune kräver lite tålamod och jag tycker det till en början var lite småknepigt att meka med det, och det gör kanske att tröskeln för många förmodligen kommer vara hög. Framförallt att sätta det i zon 2, det vill säga justera stallet så att fjädrarna får spelrum. Är man inte särskilt nyfiken av sig eller om man inte har tålamod, så säljer man förmodligen sin gitarr och återgår till "old school". Men ger man det hela en fair chans så går det bra.

Man stämmer gitarren från stallet och detsamma gäller intoneringen, och det är väldigt smidigt faktiskt. Jag gillar systemet som sådant, även om det rent estetiskt passar bättre på modernare gitarrer, men det är en rent personlig smakfråga.


Att gitarren inte stämmer om sig är ju helt fantastiskt. Jag har testat att ta ut den i vinterkyla och inte heller där stämmer den om sig. Kommer den in i värmen igen justerar den sig själv och låter lika perfekt igen. Nu är det inget särskilt bra tips att ta ut gitarrer i snön, men jag var ändå nyfiken.

Inställd på det sätt där bändningar omöjliggörs, "bend stop" är för mig bara märkligt. Att föröka köra vibrato utan att det låter vibrato är en riktigt märklig upplevelse faktiskt, och personligen har jag inte det behovet, men jag förstår perfektionisternas vurm för den funktionen.

Evertune kommer idag monterade i en rad av brands, ESP, VGS, Washburn m.fl. men det kan monteras på de flesta gitarrer på marknaden, men det kräver i sig specialkompetens.

Betyg:
4,5 Zombies (5)

Kommentarer

  1. "En del gillar dessa system, medan andra tycker de har rejäla brister"
    Ingen av dessa brister är nämd i artikeln vilket är väldigt konstigt.Var själv nyfiken på detta stall och forskade lite i det hela och kom fram till följande brister.

    Ett Evertune stall kostar runt 2500kr på Thomann.Mycket rimligt pris för ett stall som aldrig stämmer ur sig.Men att instalera stallet kostar 2500 kr till eller mer.Alltså kostar stallet egentligen 5000kr och uppåt.Det här är inget man klarar av på egen hand så kostnaden är ett faktum.Kolla in deras Evertune´s egna videos här
    http://www.evertune.com/installers/

    Man måste borra och fräsa rejält för att instalera detta stall så det är ett stort ingrep på gitarren.Har hört av flera att detta stall ska vara en tontjuv och att dessutom sno massa trä från gitarren lär inte göra det hela bättre.Vem är sugen på att göra detta på sin vintage gitarr?

    Största bristen som jag inte ens lyckats hitta nämd någonstans är intonations biten.
    När detta stall kompenserar för att hålla stämmningen så flyttar den intonations punkten.Det vill säga om stallet är i max kompensations läge åt något håll så flyttar det intonations punkten en bra bit framåt eller bakåt.Nästan upp till en halv ton enligt en gitarrmek jag känner.Det är bara att vrida på stämmskruvarna och se stallets intonations punkt flytta sig framåt eller bakåt beroende åt vilket håll man skruvar.

    Om stallet är fult eller inte är upp till var och en men är man van att stödja höger handen på stallet när man spelar så ska man nog kolla att detta stalls höjd känns rätt för ens spelstil.

    Var grymt sugen på detta stall när jag hörde talas om det men efter ha forskat i det hela så fösvann detta sug.Som sagt,bra idé men för många brister samt det faktum att man måste fräsa och borra rejält i sin gitarr för att installera det.Att köpa en ny gitarr med detta stall som standard känns vettigare men då återstår intonations problemet som är en rejäl konstruktionsmiss som dessutom verkar mörkad av Evertune själva även om den är mycket uppenbar.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Intonering av gitarr

"Justera halsar är lite läskigt..."

Snårskogen kring Fender Stratocaster, MIA och MIM