Dark Terror by Orange - Liten men extremt stor förstärkare

För en tid sedan skrev jag ett inlägg om den fortfarande hyfsat aktuella trenden "Lunchbox förstärkare", dvs mer eller mindre mobila rörförstärkare. Det lilla formatet och det låga wattantalet uppfattas av många som synonymt med "låg volym och lite tafatt". Som jag redan då konstaterade så är det en missuppfattning som hindrar många från grymma upplevelser i "tonområdet". Häromdagen fick jag fatt i en Orange Dark Terror,  och som namnet skvallrar om så rör det sig en riktigt svart historia. 

Med sina 7 och 15 watt kan man spela lågt därhemma och ändå krama ur rören ordentligt samtidigt som man kan spela vansinnigt högt i replokalen eller klubbgigget utan problem.

Men, som du säkert tänkte, det är ju inte volymen det handlar om. Nej så klart inte, och det är inte heller det som Dark Terror handlar om, även om den kan spela högt.

Jag kan lugnt säga att Dark Terror är lunchboxarnas okrönte gainkung. Den är gjord för tuff musik, men klarar blues och rock n roll precis lika bra. I och med det så är namnet kanske lite missvisande, dvs att det enbart skulle röra sig om en förstärkare för "dark metal". Men Dark Terror är förbluffande mångsidig, för sin litenhet, på den punkten.

Om man jämför med Rectifier Mini, som på ett sätt också är att betrakta som en "lunch box" även om den skiljer ut sig genom sin utbyggda mångfald, så är detta en ren "lunch box". Det som egentligen karrakteriserar denna kategori är det handlar om nedstrilade och funktionsmässigt enkla förstärkare. Rectifier Mini är inte nedstrippad i ordets riktiga bemärkelse eftersom den mer påminner om en fullstor förstärkare i miniformat.

Dark Terror är avskalad och väldigt enkel med sina tre rattar:
1. Volym
2. Shape
3. Gain

Denna enkelhet skapade genast misstänksamhet hos mig, helt utan verklighetsförankring. Kombinationen "gain"- och "shape-ratten", som utan EQ-variabler skapar tonens "shape" eller "karaktär", är bland mer spännande jag upplevt hos en förstärkare. Som om nu inte detta vore nog så har den en botten som med lätthet mäter sig med betydligt dyrare Rectifier Mini, och den är ju snarlik sin morsa Dual Rectifier. Så då kanske ni anar...

Jämfört med sin vita syster, "Tiny Terror",  som mest ligger i områdena crunch och vintage-rock så kliver denna ett steg till i gainstrukturen. Dark Terror, som många high-gainers nuförtiden, har mer gain än vad som verkligen behövs. Det räcker med att gå över kl 12 så är du hemma. Men det är inte bara det att det är mycket gain utan det är också fylligheten, karaktären och attacken i kombination med mängden som imponerar. Och tittar vi under huven så förstår vi varför.

Power amp: 2 xEL84
Preamp: 3 x Ecc83/12ax7
FX Loop: 1 x Ecc81/12at7

De har alltså lagt till ytterligare 1 rör i försteget, jämfört med "Tiny Terror".

Högtalaranslutningarna är 16 ohm eller 8 ohm och dessutom finns en effekt-loop som drivs en separat eget rör, något som helst saknas på "Tiny Terror".

Den svarar lika fint på aktiva mickar med hög output som passiva med hög eller låg.

Vist är det trist med att det bara finns en kanal, men vill man ha mer får man väl byta upp sig.

När jag testade använde jag en Mesa 4x12 med V30 i men också med en Marshall 1960A och det lät väldigt bra i båda.

Slutomdöme
Outstanding performance och frågan är om man överhuvudtaget får fatt i en bättre förstärkare i den här prisnivån. Jag tror den kostar 3900 kr ny och begagnad såg jag en för ett tag sen för 2500 kr. Dessa priset borde göra det lätt för många att skaffa sig en riktigt bra förstärkare istället för att köpa en sämre massproducerad "low end" förstärkare för samma pris. Även om det finns begränsningar som bara en kanal så rekommenderar jag den här till alla, framförallt till de som söker en bra varm och kraftig gain. Att den sen väger runt 5 Kg och bäres i en medföljande liten axelväska gör ju inte saken sämre precis.

Betyg:
6 Zombies (5)
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

All in på temat Effekter, effektpedaler och stompboxar

Burny vs Gibson Les Paul