Vox Pathfinder 15 -En av de bättre övningsförstärkarna

Vox Pathfinder 15 (v9158) är en liten "solid state practice amp" som lanserades 1999. Kort därefter lanserades Pathfinder 15R (v9168) som nu också innehöll ett reverb. Pathfinder 15 var ute ur katalogen och produktion 2004. Pathfinder 15R var däremot i produktion över tio år och slutade tillverkas 2013. Kvar i tillverkning finns nu bara Pathfinder 10.  Företaget Vox var vid den här tiden inne i en moderniseringsperiod som utmynnade i bland annat Valvetronix och ToneLab, produkter som siktade på framtiden. Det var helt klart en tid av sökande för Vox.

Jag har genom åren lagt märke till att flera musikaffärer haft Pathfinder som teststärkare när man låtit kunder prova gitarrer, och det är inte så konstigt alls faktiskt. De var både billiga, enkla att flytta och mycket välljudande små paket.

De är inte heller så lätta att hitta på andrahandsmarknaden även om de då och då dyker upp, de flesta behåller dem eftersom man inte får så mycket för dem, plus att de låter väldigt bra. Ibland ser man dem "hänga med på köpet" på Blocket när det ska säljas nån gitarr. Jag köpte min för 500 kr på i samband med att jag köpte en gitarr som födelsedagspresent till en kompis.

Förstärkaren är en transistorförstärkare, men avskräcks nu inte av detta. De låter mycket bra och påminner i sin karaktär om rör på alla sätt och vis.

Pathfinder är tillverkade i Korea, ett land som klättrat snabbt i värdekedjan och en del fabriker gör idag produkter med mycket hög kvalitet. Gillar man Vox säregna vintage-look så får man här valuta för pengarna med samma basket-weave vinyl och Vox diamond grill, precis som de gamla arbetshästarna från 60-talet. Dessutom var de förärade med de gamla kycklingnäbbarna som rattar på panelen.

De 15 watten leds ut genom ett 8 tums Bulldog Speaker. Bulldog elementet är tillverkat med de klassiska Alnico Blue högtalarna som förlaga, vilket givetvis borgar för ett ordentligt fylligt ljud. De senare modellerna, Pathfinder 15R, fick ett annat element, ett svart Celestion 8".

Som i alla sådana här situationer blir diskussionerna höga omkring vilken som låter bäst, de med "blue Bulldog" eller de med de "black Celestions". Jag tror det är hugget som stucket om jag ska vara ärlig, däremot verkar alla vara överens om att reverbet i 15R inte är överdrivet bra, i alla fall inte jämfört med Vox överiga "reverb tanks".

Det som däremot är högst intressant är dess tremolo. Precis som på många andra "nyare vintage amps" har man paketerat denna klassiska till synes enkla effekt. Faktum är att den är i samma klass som de som sitter på Vox betydligt dyrare modeller. Det hela regleras i sedvanlig ordning med rattarna för "Speed" och "Depth".

På kontrollpanelen hittar vi rattar för Gain, Volume, Treble och Bass. En udda lösning är att panelen av någon anledning är riktad åt fel håll, och för gitarristen blir det "bak o fram o upp o ner". Jag kan inte riktigt begripa varför man valt den lösningen faktiskt. Men det finns säkert någon mer eller mindre fiffig förklaring. På Pathfinder 15R är panelen rätt vänd...

Hur låter den då?
Rent ljud låter väldigt fylligt och kristallklart i mina öron och jag blir faktiskt förvånad över hur bra det låter, i synnerhet tillsammans med tremolot. Man sitter där och önskar att förstärkaren var större, men volymmässigt preseterar den trots allt väldigt bra med sin 15W. Många förstärkare i den här klassen låter ju sämre ju högre de drivs men det är inte riktigt sant i fallet Pathfinder. Istället spricker den upp fint, precis som om den tror att den är "rör". Ljudtestet nedan är inspelat med en Fender Stratocaster -79 på halsmick och mer eller mindre rent och tremolo.


Vidare finns en "Gain Boost" som förvandlar 60-talsljudet till 70-tals classic rock. Disten kanske inte får en metal-räv att tappa hakan direkt, men den är helt ok utefter övningssyften. Man måste komma ihåg att detta inte är en förstärkare avsedd att generera high gain, den har sin styrka i rent och/eller sprucket blues-rockljud skulle jag säga. Om man vill ha mer modern gain gör man klokt i att kika på exempelvis Blackstar HT-5 istället, för här är det vintage som gäller.

När jag däremot kopplar in effektpedaler så visar det sig att Pathfinder tar till sig effekter alldeles utmärkt, allt från distpedaler, delay, reverb och chorus funkar klockrent.

Slutomdöme
Helhetsintrycket är att Pathfinder har ett brett register, trots sin litenhet, och det är nog därför många musikaffärer haft dem som "teststärkare". Tremolot är utsökt och den tar pedaler mycket bra. Pathfinder är helt enkelt en av de bättre övningsstärkarna jag har testat.

Så sitter du på en Pathfinder 15 och aldrig riktigt givet den en chans, packa upp den igen och ratta in...

Betyg:
4,5 Zombies (5)

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Intonering av gitarr

"Justera halsar är lite läskigt..."

Snårskogen kring Fender Stratocaster, MIA och MIM