TC Electronics Hall of Fame Reverb - Bra reverb med ball känsla av Star Trek

Jag har några bra förstärkare med både bra gain och bra rent ljud, men som tyvärr saknar inbyggt reverb. Ingen förlust egentligen eftersom reverb sällan är något moderna förstärkarutvecklare lägger ned särskilt mycket energi på. Man får gå bakåt i tiden för att hitta epoker när detta var en viktig feature fullt integrerad med förstärkaren, VOXAC30 och gamla Fender-stärkare är kanske de mest välkända men det finns fler. Icke för ty finns många helt utan eller med direkt dåliga kompromisser. 

Som tur är finns en hel hop med schyssta digitala reverb som låter bra och som dessutom innehåller variationer och varianter så det blir över, eller så här: "som möter olika behov". Ibland vill man ha ett stort mäktigt "church" och ibland ett lite mer kompakt "room" eller kanske ett vintage "spring". Reverb kan vara så mycket mer än bara "rymdklang".

Foto: Gitarrzombien
En sådan pedal är TC Electronics Hall of Fame Reverb som jag var nere och köpte på Deluxe Music i Stockholm efter att jag sålt av lite prylar. Hall of Fame är en pedal i normal storlek med i princip allt man behöver, och lite till faktiskt. Återkommer till det.

Reverbtyper:
Room, Hall, Spring, Plate, Church, Mod, Lofi, Tile, Amb, Gate, TonePrint

Rattar:
Decay: Hur länge reverbet ska låta
Tone: Som det låter, påverkar karaktären i "ton"
Level: Hur högt 
Ratt för val av Reverb

Switch: Pre Delay 27 ms (short)  eller 78 ms (long)
Den går att köra i antingen i Mono eller Stereo, på batteri eller 9v adapter. Dessutom en brilliant lösning för att öppna och byta batteri, det eleganta gamla mynttricket från 80-talet lallar in i sammanhanget. 

Den här typen av pedal behöver, som de flesta andra, en förstärkare med bra grundljud. Inte alls för att de inte fungerar annars men de kommer mer till sin rätt av förklarliga skäl. Dessutom är det bra om du har en förstärkare men en bra effect-loop, det är ju där du med bäst resultat förlägger dina modellerande effekter. Förstärkaren är A och O i de flesta sammanhang, så även här. 

Jag gillar den här pedalen väldigt mycket, den låter bra och framförallt fastnar jag i "church" och "hall" som rätt inställd ger ett betydligt bredare rent ljud. Även spring och plate håller en hög kvalitet.  När jag kombinerar den med delay och lite chorus blir det möjligen väl mycket 80-tal men fullständigt fängslande. Genom att labbs med pre delay switchen kan du hitta flera rikedomar, även om de mest gör skillnad i mer extrema setups. 

TonePrint
Men det ännu mer intressanta med Hall of Fame  är  det de kallar "TonePrint". Det är nämligen så att du kan ladda ned en App till telefonen där det finns fler "reverb" som du kan "beema" över till din pedal via gitarrens mickar. Du spelar upp "reverbet" med din telefon och håller den 5 sek i närheten av micken och din pedal programmeras automatiskt och lägger sig på "TonePrint". 

Jag minns ett tillfälle för inte så hemskt länge sen då jag faktiskt önskade att man kunde ladda en bra pedal med ytterligare bra grejer. Och jag tror TC Electronics hittat något här som inte bara skapar mervärden för kunden utan i sitt upplägg också skapar ny marknad som kanske också skapar intäkter till artister? Det är de ju långt ifrån ensamma om att utveckla, men paketeringen här med mobila inslag är ett sällsynt smart trick för alla inblandade. 

Tycker du att det låter väl mycket "Star Trek" över hela grejen och lite för maxat futuristiskt så kan du koppla in den i datorn och göra egna varianter i en nedladdningsbar programvara. 

Om du skiter i allt vad Internet och datorer heter så har du ändå en bra reverb-pedal. 

Med tanke på den uppsjö av boutique-pedaler som ju ger oss ett närmast oöverskådligt utbud så blir denna paketering en bra lösning och addera sen till att du kan lägga till ännu mer mer så blir det ett bra val. Det finns flera tillverkare med samma eller liknande hög ljudkvalitet men prislappen, runt 1295 kr, är relativt modest sett utifrån vad man faktiskt får. Visst är det en del pengar, men det är väl värt att spara några månader istället för att köpa nåt för halva priset som begränsar. Begagnat hittar man dem för runt 700-800 kr. 

Three Stars and a Wish
* Mycket fin ljudkvalitet i de inbyggda reverben
* App-lösningen för att addera till custom-reverbs, "Beem it up Scotty"
* Star3: Robust, gedigen och lagom stor
Wish: Fler lagringsmöjligheter för "TonePrint" vore en cool sak....

Betyg:
5 Zombies (5)

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

All in på temat Effekter, effektpedaler och stompboxar

Burny vs Gibson Les Paul