Boss Turbo Distortion - En begränsande distbox...om du inte har en bra förstärkare....

Ännu en "distortion pedal" har hittat hit. En Boss med det förpliktigande namnet Turbo Distortion, vilket för tankarna till "mer gain" än andra distboxar. Om sanningen ska fram så är valet av namn i det här fallet inte särskilt smart, det skruvar upp förväntningarna i onödan.

Den är som de flesta "distortion pedals", eller egentligen som alla pedaler, helt beroende på vilken förstärkare den körs i. Det som gör det viktigt här är ju att att de flesta som letar distpedaler, särskilt i början av sina gitarrkarriärer, söker en konsistent dist som uppträder ungefär likadant i olika förstärkare. Det finns pedaler som klarar det mer eller mindre ok, helt klart, men inte den här..

Grundkaraktären, om du kör den på rena kanalen i din förstärkare, är ganska metallisk och diskantig. Det gör att den i vissa förstärkare får detta framhävt så pass mycket att det låter riktigt illa faktiskt.

Men i rätt förstärkare fungerar det trots allt bra, och särskilt då i en varm rörförstärkare med mycket bredd och mid. Det är helt och hållet smaksak och vill man nu ha en lite vassare och kantigare dist så är det å andra sidan helt rätt val. Jag kan tänka mig att det fungerar ypperligt i punk eller grunge, men för blues eller metal blir det en aning skevt. Den kombination som fungerar bäst här hemma är rena kanalen på en Marshall med rör och adderar jag till lite delay och chorus så är den plötsligt riktigt ok. Byter jag till min Blackstar HT5, som är en bra förstärkare i sig själv, så blir det en helt annan pedal. Kantigheten är tydlig. Blackstar HT5s rena kanal tycks inte kunna hantera den. Och det är detta som blir lite risky för den som letar en bra dist. Det är sällan ens egen förstärkare står i musikaffären så man kan testa och YouTube-klippen är bara helt gräsligt som guide i detta fallet.

Grundtipset här är ganska enkelt:
"Skaffa en förstärkare som har ett riktigt bra grundljud, ingen pedal i världen kan förbättra det förstärkaren brister i". 

Om du använder den som boost till en redan bra förstärkargain ökar dess användningsnytta, men det var ju kanske inte i huvudsak de byggde den?

Boss Turbo Distortion har sina fördelar och nackdelar beroende på hur man ser det, men begränsningarna väger över för de flesta skulle jag tro. Jag tycker nog att en dist ska vara mer "versitile" än så...

Betyg:
2 Zombies (5)


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

Burny vs Gibson Les Paul

All in på temat Effekter, effektpedaler och stompboxar