Minipedaler från Mooer...

Marknaden med effektpedaler i miniformat och blivit väldigt stor de senaste åren. Det verkar som att idén med små och i alla fall förhållandevis billiga pedaler attraherar många därute. Gemensamt för dess minipedaler är att de är mindre rent fysikt men de har även färre möjligheter naturligtvis. Att kalla dem "instegspedaler" är nog ingen dum idé, för kvaliteten varierar högs betänkligt. 

Vist finns det en hel del bra minipedaler, jag har tidigare skrivit om TC Electronics mini-lopper, men samtidigt finns det många som låter både dött och meningslöst, precis som med de fullstora pedalerna alltså. Det man kan säga att ju mer pengar du lägger ju bättre låter det, i allmänhet. Den andra sidan av ytterligheten här är handtillverkade boutiquepedaler eller de extremt högkvalitativa pedalerna från bl.a Strymon som blir allt mer populära. 

Samtidigt är kanske liknelsen med "instegspedaler" inte helt rättvisande. Ett pedalbord med 5 små pedaler i ena handen och gitarren i den andra blir naturligtvis behändigt om man ofta är på väg till replokalen. Så jag gissar att många använder dem på på rep eller hemma för att slippa asa runt på ett större mer professionellt bord. 

Men som sagt, det man betalar för speglar många gånger det som kommer ut ljudmässigt. Inte alltid dock, det gäller att se upp.

Jag köpte att litet bord med just 5 pedaler från Mooer för att ta reda på om minipedaler kan ersätta större pedaler, helt eller delvis. 

Jag valde:
Mooer Baby Tuner
Mooer Solo
Mooer Flex Boost
Mooer Noise Killer
Mooer Reecho

Jag köpte också en liten praktisk väska som är lätt att bära med sig, men frågan är hur länge den håller. En praktisk sak är att väskan innehåller möjligheter för strömförsörjning åt de 5 pedalerna.

Jag testade pedalerna i olika inbördes ordning under testet, som genomfördes med en Fender Stratocaster Jeff Beck och en Burny Les Paul som pluggades in i min Marshall JVM Joe Satriani. Jag testar dem också i några andra förstärkare, med varierat resultat. Det är tydligt att dessa pedaler har lägre kvalitet än sina fullstora systrar och bröder och att de är väldigt beroende av en förstärkare som verkligen klarar av att "ta pedaler bra". 

Mooer Solo
Mooer har över 20 olika distpedaler och jag undrar faktiskt lite varför? Det är som att gå in på en pizzeria faktiskt, alla ser olika ut men innehållet är detsamma: Pizza. Den lilla blåa distpedalen med namnet Solo för tankarna till att den är tänkt som nån slags gitarrsologain eller nåt liknande. Den har tre olika karaktärer: Natural, Tight och Classic. Det finns en gainratt, en volymratt och en tonratt. 

Tyvärr är den ganska intetsägande och du får verkligen lägga ner mycket tid på att ratta in den för att få till ett hyfsad ljud överhuvudtaget och slutresultatet är ändå väldigt frissig om man uttrycker sig så. Skillnaderna mellan de olika typerna av gain är otydlig och närmast meningslös. Inget jag rekommenderar någon faktiskt.
549 kr
Betyg: 1 Zombie (5)

Mooer Flex Boost
Den gula boosten funderar men är inget som direkt lyfter, den påverkar "Mooer Solo" högst marginellt och som cleanboost fungerar den inte alls.  Rattarna är Bass, Treble, Volym och Gain och även den här bör du lägga en del tid på att ratta innan den levererar ett resultat som inte irriterar. 

Vist förstärker den signalen till förstärkaren, men jag skulle ändå säga att den blir lite av en besvikelse eftersom jag den dödar en hel del ton faktiskt. Men vist, den kan säkert fungera i vissa sammanhang.
649 kronor
Betyg: 2 Zombies (5)

Mooer Baby Tuner
Stämapparaten är däremot klockren och det lilla formatet gör att den inte tar så stor plats på ett riktigt bord. Thumbs up! Trots att den är liten så är symbolerna i displayen stora och tydliga. Inget att klaga på här faktiskt. Till skillnad från de andra känns det som att de lagt en del energi på att designa den här. Den sticker ut i samlingen och jag gillar den.
450 kr
Betyg: 4 Zombies (5)

Mooer Noise Killer
Detta är en noise-gate i det lilla formatet och den stänger faktiskt av rätt så mycket skit i signalkedjan.  Den har två olika gates, en "soft" och en "hard" som fungerar som det låter. "Hard" stänger av allt rakt av ganska direkt, och borde passa metallgänget eftersom den ger en snabb tystnad vid chuck chucka downstrokes och "Soft" stänger av lite mjukare, nästan så den tonar ut. En bra pedal som fyller sin funktion, och hade fått högre betyg om den inte åt så mycket ton som den gör. Men den gör sitt jobb och blir ändå godkänd.
649 kr
Betyg: 3 Zombies (5)

Mooer Reecho
Ett mini-delay som är riktigt bra trots sin storlek. Den har tre olika delays: "Analog", "Real Echo" och "Tape Echo". Pedalen är den av de 5 pedalerna som jag fastnar mest för, förutom Baby Tunder då. Den fungerar lika bra i "kedjan" som i effekt-loopen och de olika delaysen fyller sin funktion på ett utmärkt sätt. Vist, den låter inte som ett dyrare TC Electronics Flashback eller nåt annat med mer kvalitet, men som nybörjardelay eller rep-delay är det helt kart ett alternativ.
699 kr
Betyg: 4 Zombies (5)

Slutord
Jag ska nog inte vara alltför tuff i min slutbedömning. Om man är medveten om att dessa pedaler generellt sett inte möter den kvalitet som syskonen en trappa upp i butiken gör så kan dessa mini-pedaler ändå vara intressanta. Men jag rekommenderar den som är nyfiken att testa pedalerna först i butiken, för priset som de ligger på speglar inte fullt ut vad man får. Reecho och Baby Tuner gör det helt klart men de andra inte alls. Så om ni nu ska hjälpa tomten på traven i jul, när ni köper er egen julklapp, så var lite smart och prova dem först.

Stay Zombied

//Gitarrzombien
Kommentarer

 1. Hej!
  Uppskattar grymt din blogg, så stort tack!
  En sak som jag skulle önska att att du tar upp vid tillfälle är Attenuators.
  För- & nackdelar, rekommendationer på modeller etc.
  Tror många med mig växlar mellan studio, gig och "sovrums-spel" och har svårigheter att få stärkaren upp i rätt ton men utan full volym.
  Rock on!
  Mattias

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

All in på temat Effekter, effektpedaler och stompboxar

Burny vs Gibson Les Paul