JOYO JF-09 Tremolo -En billig pedal med hög ljudkvalitet (Videoklipp)

Det kinesiska företaget JOYO har en hel flod av pedaler, minipedaler och andra musiktillbehör i sitt utbud. De definierar sig själva som ett företag som "fokuserar på produktion av digitala musikorienterade verktyg". Det är ett ett spännande företag man kan ha nytta av att bevaka, men anses förmodligen av de flesta som "just another clone-company". Och visst är det så att de gör billigare kloner, men de visar också på tendenser att vilja kliva ur det och mer gå mot att bli ett innovativt företag. 

Det är inte alls ovanligt för kinesiska företag att spänna bågen så hårt de kan och samtidigt blicka framåt mot innovativt världsherravälde. Poängen är att många av dem kommer att lyckas om man ser det ut ett globalt utvecklingsperspektiv. Att de börjar göra kloner i samarbete med andra inom musikindustrin är ett smart och snabbt sätt att lära sig grunderna och sedan när tiden är mogen gå på det innovativa spåret. Att rynka på näsan inför dessa aktörer är både klumpigt och obegåvat, för de har redan bra grejer till låga priser. De har insett att konkurrensmedlem kunskap och låga produktionskostnader är en väg in på marknaden.

JOYO JF-09 Tremolo är till exempel en sådan produkt. Man har helt enkelt tagit utgångspunkt i de gamla vintage rörförstärkarna där det satt Tremolo i och försökt efterlikna och förbättra.

Tremolo, till skillnad från Vibrato, jobbar med variation i ljudvolym (amplitude) vilket betyder att effekten är att höja och sänka volymen och har funnits i förstärkare sen 50-talet. Vibrato varierar pitch som ni kanske vet. Hur som helst är Tremolo en klassisk och väldigt användbar effekt som kastar rena eller småcrunchade ljud tillbaks i vintageläge.

Faktum är att JF-09 är ett riktigt bra Tremolo, från knappt märkbar svepande rate (speed) till snabbt och även stor spännvidd vad "intensity". Bra effekter tycker jag ska ligga i bakgrunden och stärka gitarrspelet utan att ta över. Det är den här pedalen enastående bra på, den lyfter helheten och ger det där gamla hederliga vintagesoundet om du inte överdriver inställningarna.
Dessutom äter den inte nämnvärt med ton, i alla fall inte med mina mått mätt.

- True Bypass
- Byggd som en stridsvagn
- 9v batteri eller eliminator
- Lampa som indikerar "rate"

Jag har gjort en lite demo här som ger en hint om hur den låter. I klippet är den kopplad i loopen på en Marshall JVMJS på rena kanalen orange mode och gitarren är en Jeff beck Stratocaster. Det ligger en reverb där också, ett TC Electronics "Hall of fame".


27 dollar på Amazon och på Blocket kan man hitta dem för 200-300 spänn.

Det enda negativa är väl valet av symbol, en sjukt ful hund som antagligen ska vrida tankarna åt en hund som skäller olika starkt? Kanske att man skulle vilja ha ett tap tempo för att enkelt ändra mellan låtar, om man nu ska vara petig, men samtidigt förlorar man ju lite vintage feeling...

Betyg:
4,5 Zombies (5)


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

All in på temat Effekter, effektpedaler och stompboxar

Burny vs Gibson Les Paul