Låt oss stötta de små gitarrbutikerna

Jag har många bra minnen av små obskyra gitarrbutiker. De där stökiga, små butikerna som drivs av entreprenörer som älskar musik i allmänhet och gitarrer i synnerhet. Jag hängde i flera av dem när jag växte i Linköping. Bitvis var de mitt andra hem, jag var bitvis där mer än i skolan. Det var en plats att hänga på, och att skolas in i en värld av riff, gitarrer, förstärkare och allt möjligt spännande kopplat till drömmar och musikaliska visioner. 

Tyvärr håller dessa små plantskolor sedan länge på att försvinna till förmån för mer genomtänkt "butiksbiznizz". Trist utveckling, men kanske oundvikligt? Det är inte alls så att jag tar avstånd från kedjor med stort utbud, tvärtom, de erbjuder ofta det jag vill ha och till bra priser. Inte heller har jag något emot internetshoppar med superbilliga eller svårfunna specialprylar. Jag kan bara konstatera att den lilla butikens varma och välkomnande atmosfär håller på att försvinna, och jag tycker det är lite sorgligt.
Gitarrspecialisten
Ett exempel är Gitarrspecialisten i Stockholm i närheten av St Eriksplan. En liten gitarraffär med gränslös erfarenhet och specialistkompetens när det gäller att fixa, laga eller justera gitarrer. Nysse kan lösa det mesta, och när han inte själv fixart så tar han hjälp av sitt stora nätverk av likasinnade.

Han är dessutom specialist på Gibson, faktiskt en av de som har mest koll på Les Paus i hela landet. Varenda gång man är inne i affären får man sig en lektion i limmade kroppar, halsprofiler, pickup-typer eller om att banda en gitarr för hand överglänser maskinbandade alla dar i veckan, men att "det är det snart ingen som fattar längre".

Burny´s
Som om inte det var nog så har han också specialiserat sig på gitarrmärket Burny, eller egentligen lawsuits från Japan överlag. Han köper in dem direkt via sina kontakter från Japan och har alltid ett litet lager, även om det har krympt med åren.

Jag har köpt två Burnygitarrer av honom de senaste åren, en Honeyburst Les Paul och svart Custom. Han har även servat några av mina gurkor, även om det aldrig rört sig om allvarliga fel, men ändå saker jag inte klarat själv. varken dyrt eller billigt, men alltid proffsigt gjort.

Gitarrhäng hos Nysse
Men det som också är speciellt med Gitarrspecialisten är själva känslan man möter när man kliver in i lokalen. Han tar sig alltid tid när jag kommer på besök för en reparation, inköp eller bara för att surra en stund. Jag sitter gärna på ovanvåningen och testar gitarrer. Är det sommar delar han gärna en kopp kaffe utanför i solen och berättar rövarhistorier från turnélivet med Magnus Uggla. Bara en sån sak. Nysse är helt enkelt en rolig jäkel att hänga med. Men det tycks bli allt glesare med kunder.

"Hela den sociala grejen håller på att försvinna", säger han och suckar lite uppgivet. Jag suckar också inombords. 

Nysse
Han berättar att när biltullarna kom så sjönk försäljningen av strängar som en sten. Ingen tar bilen in för att köpa strängar längre, som det var förr. Sen kan de ju köpas på nätet, minst lika billigt. Förr var Nysse billigast i stan på strängar. Sist jag var där hade han hällt en kopp kaffe i kassaparaten och precis fått hem den från service.

Syftet med det här inlägget var egentligen inte att ge Nysse gratisreklam, utan att lyfta ett problem med att de små butikerna håller på att försvinna. När de små butikerna försvinner så försvinner också mycket hantverkskunnande, men också den lilla butikens närhet och "hängbarhet". Stöd de små butikerna!  Ta den där extra omvägen till den lilla butiken. Häng lite, släng lite käft och snacka gitarr. Nysse och hans polare gillar sånt, och det gör nog du med tror jag.

Jag gillar Nysse. Jag gillar den lilla gitarraffären.


Kommentarer

 1. Ser en Grass Roots hängande där... Kan han ta in efter beställning tror du? :)

  SvaraRadera
 2. Det tror jag han kan, han kan allt....

  SvaraRadera
 3. "Hängbarhet," in my humble oppinion, nu snackar vi "rätt" mätsticka på vad som är en bra musikaffär.

  SvaraRadera
 4. Är det han som Bronk har gjort låten "Nysses butik" om? : )

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

Burny vs Gibson Les Paul

All in på temat Effekter, effektpedaler och stompboxar