Är du en Weekend Warrior?

Ett begrepp som beskriver en stor grupp gitarrister som man sällan talar om är "weekend warriors". Gitarrister som drömt om eller fortfarande drömmer om en artistkarriär men som av olika skäl slutat och tvingats ta ett vanligt jobb och bildat familj. Gitarren har förpassats till ytan under sängen och förstärkaren samlar damm i garderoben.

När jobbkarriären väl betalt sig sisådär 30 år senare plockas gitarrerna fram, dammas av och justeras. Det gamla intresset får nytändning och helgerna förvandlas till rena gitarrorgier, surfande på nätet och besök i butiker, när förstärkaren inte går på högvarv i gillestugan. Mängden gitarrer är inte sällan fler än man egentligen har behov av, men vad gör det? Man lever bara en gång. Beslutet om en ny gitarr är ofta betydligt kortare än till en ny soffa för de flesta.

"Det finns alltid rum för en gitarr till"

Weekend Warriors är ofta mycket pålästa och erfarna när det gäller olika typer av gitarrer och har prövat det mesta på marknaden. På den punkten är de faktiskt ganska lika både professionella och semiprofessionella gitarrister.

Utan tillgång till ett eget band har många Weekend Warriors tagit till sig digitala verktyg för att ändå kunna spela in och skapa musik på sin dator.
Ett alternativ som passar Weekend Warriors bra med tanke på att livet i övrigt mest handlar om jobb och familj. Dagens utbud av mjukvara har de senaste åren exploderat och Weekend Warriors hugger ofta tidigt på dessa nyheter och fyller sina hårddiskar och iPads så fort de kommer åt. Nyfikenheten är stor och den stora tillgängligheten ett plus om man vill testa nya ljud och spela in på egen hand.

Den Australiensiska organisationen http://weekendwarriors.org.au, ett lokalt nätverk för målgruppen,  beskriver det så här:

If your guitar has been gathering dust under the bed, your bass is consigned to the attic, your drum kit is in boxes in the garage, the only place you sing is in the shower then Weekend Warriors is for you. Meet other musicians, join a band and make some noise.

En Weekend Warrior är alltså en person som mestadels spelar hemma, kanske jammar med några kompisar då och då. Eventuellt gör hen något enstaka gig över långa perioder, men det är i hemmet det mesta händer.

Jag älskar Weekend Warriors eftersom många av dem verkligen lever sitt intresse och njuter fullt ut av det finaste som finns, nämligen musik och gitarrer i alla dess former.

Faktum är att Weekend Warriors som målgrupp betraktat är ganska stor världen över, jag har inga siffror på det så därför tänkte jag att vi kunde se efter hur många "Weekend Warriors" det finns i läskretsen här i Sverige.


Är du en weekend warrior?

Ja jag är en stolt Weekend Warrior
Delvis
Nej jag ser mig som professionell eller semiprofessionell
Poll Maker

Kommentarer

  1. Solklart! Förutom att jag aldrig riktigt spelade i yngre år, började sent istället.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

Burny vs Gibson Les Paul

All in på temat Effekter, effektpedaler och stompboxar