Vad är en bra Gitarraffär? Delta i undersökningen...

Min fascination för musikaffärer startade tidigt. I tidiga tonår ägnade jag mycket tid i gitarrbuitiker och jag får fortfarande ett lugn i kroppen när jag tittar in en butik. Det är som att jag inträder en annan värld där innanför dörren, om det är rätt energi och rätt utbud förtsås. Den där lukten av gamla gitarrer och utbrända rör är verkligen "to die for". 

Tyvärr har gamla stammens musikaffärer blivit allt färre med åren och ersatts av snabba klipp på de prispressande moderna kedjorna, kedjor som i sin tur konkurrerar med exempelvis den internetbaserade "Tysken".

Butik
Det är en utveckling jag tycker är lite trist, medan yngre gitarrister enbart ser det som positivt, eftersom "billigt är bra".  Men var tog det sociala och kunskapsorienterade perspektivet vägen i de nya butikerna? I kedjorna finns sällan tid till att sitta ned med kund, tjöta över en kopp kaffe och lära av varandra. Den delen av det gamla har helt enkelt försvunnit men samtidigt kan man ju se det som att det ersatts av nätet som, hur man än ser på det, omfattar betydligt mer information och lärande än enskilda butiksägares och dessutom fler kontakter per tidsenhet att dra nytta av.

Jag är kluven i detta, kanske är jag bara en av alla nostalgiker? Kanske är jag "gammal och bitter" och tänker att det var "bättre förr". Det skrämmer mig ända in i benmärgen, så jag väljer att inte se det så. Jag väljer att sakna "det som var" men se samtidigt se det som kommer med tillförsikt och nyfikenhet. Jag gillar att tänka att även om många gamla butikerna försvinner så kommer det ändå finnas plats för dem. En del av oss gillar fysiska butiker, att få klämma lite, testa och snacka skit.  Andra gillar nätet bättre, smidigheten och kanske priset.

Gitarrzombien på MUG i Göteborg
Men jag älskar musikaffärer med hängande gitarrer i taket, med lite slarvigt hamstrande av prylar, 1000-tals pedaler och travar med förstärkare. Musikaffärer där man ser mig som kund och gitarrist snarare än bara en gående plånbok, vilket jag i någon mån trots allt är, men först vid disken tänker jag.

I sommar ska jag besöka musikaffärer jag gillar och berätta små historier kring dem och samtidigt testa lite prylar.

Häromdagen besökte jag bland annat MUG i Göteborg  i tre timmar, en butik med historier så det räcker och blir över. Återkommer till det.

Fram till dess tänkte jag att vi skulle ta reda på vad det är Ni uppskattar med musikaffärer, vad ni anser är det viktigaste med "butiken". Och nu talar vi fysiska butiker. Fyll gärna i "pollen" nedan och fyll på med egna kriterier under "other" om ni har andra än de jag vaskat fram.

Vad kännetecknar riktigt bra musikaffärer?
Stort och brett utbud
Nischat och smalt utbud
Kunna sitta och tjöta lite över en kopp kaffe
Kunna testa gitarrer och förstärkare utan att behöva "känns sig dum"
Endast nytt från fabrik tack
Begagnat och vintage
Både nytt, begagnat och vintage
"Kedja" för lägre priser
"Fristående" för bättre service
Serviceverkstad där man kan meka själv...
En internetbutik vill jag gärna ha också...
Inget skitsnack tack, jag vill köpa och gå...
Other
Please Specify:
free poll makerKommentarer

  1. Tjenare testa Melleruds musikshop! Öppnar nog igen i augusti tror jag. Där kan man få en kopp kaffe och tjata. Finns en del märken och grejer som man inte ser överallt :)
    Också enda musikaffären i dalsland...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

All in på temat Effekter, effektpedaler och stompboxar

Burny vs Gibson Les Paul