Lemon Oil väcker upp din trötta elgitarr

Greppbrädan är kanske den viktigaste och den mest känsliga delen på din gitarr. Det är ju genom den tonerna uppstår kan man säga. Den kan vara lackerad eller olackerad, vad man väljer är mest en smaksak men också en fråga om typ av ton.  Fördelen med en lackad är mindre känslig för smuts och lite enklare att rengöra. En greppbräda av tex rosewood är oftast olackerad och den är därmed mer utsatt för väder och vind. Efter en tid blir den både skitig, torr och trögspelad om man inte tar hand om den. 


Det smyger sig på, dag för dag, särskilt om man inte är ren om händerna eller bryr sig om att torka av greppbrädan när man spelat. Och det gör man ju oftast inte. En riktigt skitig greppbräda är lätt att känna igen, den ser helt enkelt tydligt snuskig och äcklig ut och dessutom blir den svårspelad. Snusande gitarrister vet vad jag pratar om ;) Lösningen heter "gitarrvård".

Man behöver inte göra gitarrvården till en krånglig vetenskap, en enklare städning då och då räcker gott.

För rengöringen finns olika produkter att köpa i välsorterade musikaffärer eller att beställa på nätet. Dunlop 65 Fingerboard 01 är en kräm som löser upp smutsen väldigt snabbt och gör den lätt att torka av. Smeta ut, gnugga och torka av. Du behöver inte använda så mycket, det blir inte bättre för att du dränker gitarren. Har jag inget hemma brukar jag ta en lätt fuktad mjuk bomullstrasa och gnugga lite försiktigt för att få bort hudavlagningar och svett som torkat in.

En del forum tipsar om att använda torr fin stålull för att få bort avlagringar eller kreditkort som man skrapar av det med, men risken är att du gör åverkan på träet och att brädan med tiden blir förstörd. Använder man den tekniken bör man vara väldigt försiktig. 

Efteråt, när smutsen är borta, kan du använda Dunlop 65 Fingerboard 02 som är en conditioner och som håller håller greppbrädan mjuk och fin. Det finns givetvis andra märken, tex Dr Stringfellow. 

En annan mycket poppis produkt är Lemon Oil, en klassiker som håller greppbrädan spänstig och skön att lira på. Det finns flera märken även här, själv kör jag Dunlop. Smeta ut eller spraya, låt sjunka in en kort stund och torka sen av överflödig olja. Samma sak här, dränk inte brädan. Det räcker med det svenska måttet "lagom". Man kan få torka av i omgångar eftersom det sipprar upp efter ett tag. En bra grej med Lemon Oil är att den också skapar ett litet skydd mot smuts och hindrar det från att tränga in i trät. En stund...

Faktum är att din gitarr får nytt liv efter en sömnperiod under igengrodd smuts, den blir som ny helt enkelt. 

Ovan produkter är specialgjorda för gitarr och man bör undvika saker som möbelpolish etc eftersom de kan innehålla substanser som är direkt skadliga. Kolla i så fall med din kompis möbelsnickaren, hen vet. Det viktiga är att inte använda grejer med kemiska tillsatser som torkar ut träet och förstör det. Att vara försiktig är A och O, därför bör man hålla sig till prylar som är gjorda för ändamålet. 

Läste om en stackare som smörjt in den olackerade halsen och greppbrädan med olivolja, vilket ledde till att gitarren efter ett tag började lukta härsket och "död". Inte alls jättekul, skulle jag tro. Om man inte är true-death-metal förstås.

Om du sköter din gitarr kommer den inte bara hålla sig fräsch längre, du får också en mycket roligare spelupplevelse med din trogne vän.

Ha det!

/Gitarrzombien

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Intonering av gitarr

"Justera halsar är lite läskigt..."

Snårskogen kring Fender Stratocaster, MIA och MIM