ESP LTD EC-1000 Deluxe (Updated)

ESP LTD EC-1000 Deluxe är en bra gitarr som var något billigare än ESP Eclipse när den kom och dessutom med ytterligare 2 band. Jag köpte min ny när den kom för 10 000 kr. Den tillverkades 2003 och kom med Spertzel Locking Tuners, TonePros Locking Bridge, EMG 81 i stallet och EMG 60 i halsen. Den spelade som smör och lät fantastiskt, så jag bestämde mig direkt i butiken och har aldrig ångrat mig. 

EC-1000 har oftast aktiva EMGs, med de kommer också i modeller med passiva Seymour Duncan.
De aktiva pickupsen drivs av ett 9 volts batteri som finns i en lucka på baksidan av gitarren. På nya EC-1000 öppnar man den med ett enkelt handgrepp men på de äldre behöver man lossa några skruvar. Bra kännetecken på om det är en äldre man har att göra med. I kommande artikel ska jag utveckla fler skillnader mellan gamla och nya EC-1000.

ESP LTD EC-1000
LTD EC-1000 Deluxe kom ut så sent som 2003 och är tillverkad i Korea. Det är en bra gitarr och kan ha extremt låg stränghöjd utan att strängarna skorrar. Halsen som ät tillverkad av i mahogny, precis som kroppen, är väldigt lättspelad och slimmad. Halsprofilen kallas "Thin U" och sitter även på ESP Eclipse. Det är mycket tack vare halsen som många älskar ESP Eclipse och LTD EC-1000. Händerna formligen flyger fram över greppbrädan. Justera allt rätt och den spelar lekande lätt och pressar fram väldigt fina gainljud genom de aktiva mickarna. Det rena ljudet blir också bra ock fylligt, särskilt på halsmicken, men det är inte där den når sin fulla potential, det är på vrål-gain. Det handlar om en rockyxa och inte ett jazzinstrument i första hand.

Spertzels Locking Tuners är en bra kvalitetsgarant som håller gitarrsträngen fixerad vid stämskruvarna genom en liten "ratt" och gitarren håller stämningen mycket bra, en detalj som jag tycker viktig. Det finns inget mer irriterande än en gitarr som inte håller stämningen. Eftersom dessa gitarrer, och de flesta andra ockå för den delen, kommer till sin rätt först när alla delar bidrar optimalt så lönar det sig verkligen att vara noggrann när man köper sin gitarr.

Modellen "BLK" har inlays av typen "Abalone", vackert inspirerat av skaldjuret Abalone, eller "Havsöra" på svenska. "VB", vintage black, har white bindning och mer klassisk pearl inlay.

Många tycker inte alls om Abalone, men jag tycker det ger gitarren en elegant inramning.  Jag har också haft en cherry red i besittning men tyvärr sålt den för andra inköp.

Man får en EC-1000 idag för runt 6000-8000  spänn på Blocket (Mars 2014). Priserna är just nu mycket låga, och kommer sannolikt sjunka ännu mer kommande år. Jag vet inte riktigt varför, det är lite konstigt eftersom detta är riktigt bra instrument.  Det kan ha att göra med att det finns för mycket gitarrer ute på marknaden. Å andra sidan är det ju bra för oss vardaglirare eftersom det gör att vi kan köpa och prova fler.

Rent generellt dräller det av LTDs serier därute, och man bör se upp lite i skogen. Serierna brukar oftast nummersättas 50, 200, 400, 500, 600 och 1000 i stigande kvalitet. Det märks tydligt att de skiljer i kvalitet, och jag skulle personligen inte rekommendera 50 och 200-serierna. Man bör också vara försiktig med modellen 400 även om det finns strålande undantag. 600 är helt ok medan 1000 är riktigt bra. Oftast skiljer de sig både i val av trä, elektronik, mekanik och finish.

Jag vet att LTD EC-401 är kända för usel kabeldragning och kassa pots och har en tendens att brumma störande mycket. Även 200-serien lider av dessa problem. Det går förstås att åtgärda om man är händig eller lämnar in den för någon 1000-lapp, beroende på vad som nu måste åtgärdas. Jag har haft en vit EC-401, som var kabelomdragen av förre ägaren, men jag sålde den efter bara några veckor. Den var helt enkelt tunnare i tonen jämfört med min EC-1000.


Det är alltså inte fråga om handgjorda gitarrer här, LTD EC-1000 och EC-600 är i allt väsentligt tillverkade med CNC-maskiner i Korea och de andra LTDs i Indonesien (och helt nyligen Kina).

ESP Eclipse, modellen över LTD serien,  och är gjorda i antingen USA eller Japan, allt oftare Japan för att sen skickas till USA för slut och kvalitetskontroll. Och här ligger skillnaden i pris, amerikaner har högra löner och produktionskostnaderna är generellt högre. Kvaliten i bygget är för de allra flesta i princip densamma. Det är bara det att folk tycks tro att "Amerikanskt" fortfarande betyder bättre kvalité, och det behöver det inte alls göra längre. Dock har Eclipse ebenholtz greppbräda och en del andra mer påkostade delar som tex övre sadeln som är av ben, så visst är kvalitén högre.

Slutomdöme
 EC-1000 Deluxe är väldigt fina och prisvärda instrument. I blindtest med en ESP Eclipse är det väldigt svårt att avgöra vilken som är vilken om man inte räknar band förstås,  LTD EC-1000 24 band istället för 22 på ESP Eclipse.

Betyg:
4,5 Zombies (5)
Kommentarer

 1. Halloj, Hittade ett ord som gör meningen felaktig, "alla".

  "Alla LTD EC-1000 och EC-600 är tillverkade i Korea och alla andra LTDs i Indonesien,"

  Min ltd FX-400 och min ltd MH-400 är två underbara koreatillverkade gitarrer.
  Dessa är ju toppserierna för respektive modell (snackar nu LTD), det kan ju vara så att toppserierna är Koreaner?!?

  //Andreas

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

Snårskogen kring Fender Stratocaster, MIA och MIM

Burny vs Gibson Les Paul