Zombie Guitar del 4: Halsfickan testas och mickarna har landat....

Nu är nästa steg färdigt med Zombie Guitar och jag måste säga att det nu börjar hetta till  i hjärttrakten.  Man vill bara veta mer om vad som försiggår i Fridged Custom Guitars verkstad. Framförallt börjar jag ana vartåt det lutar formmässigt. En Singlecut kropp som fasats av på baksidan som en strata och med ett fenderinspirerad skalle, hur tufft och oortodoxt som helst.

Jag roade mig med att googla lite igår kring hur mycket det finns av denna kombination. Det visade sig att det inte finns så mycket överhuvudtaget, och jag gissar att det kommer utmana en del puritister en smula när det hela är klart. Men å andra sidan så är ju Zombie Guitar inte en gitarr som försöker vara något den inte är, snarare tvärt om.

Ander Ohlsson har nu gjort färdigt halsfickan så att halsen ska kunna monteras
Halsfickan är ett av de mest kritiska passagerna för att utnyttja både halsen och kroppens trä vad gäller vibrationer. 

Ju tajtare halsfickan är ju bättre överförs vibrationerna och resultatet påverkar i högsta grad tonen i gitarren.  En del säger att det mest avgörande för en gitarrs ton är träet i halsen och att det är ordentlig resonans, men då krävs förstås att övergången hals - kropp är skickligt utförd. Bäst är förstås "NeckThrough" där halsen går genom hela kroppen, men de flesta gitarrer idag är antingen limmade eller skruvade. Det är två olika skolor helt enkelt.

Zombie Guitar blir skruvad och därför har Anders lagt ned extra krut på halsfickan så att den blir så tajt som möjligt. 
Här nedan kan ni se Anders utföra ett test av halsfickan, det så kallade Hufschmidt-testet, för att se hur tajt fickan är. Halsen är alltså inte skruvad ännu...

Resultatet är fantastiskt tajt, och man ska komma ihåg att Anders jobbat med hammare och stämjärn och inte med mer moderna verktyg som "fräs".

Lundgren "Hot Heaven" och "Blues"
Dessutom så har mickarna anlänt direkt från Lundgren Guitar Pickups. En "Blues" single-coil och en "Hot Heaven" Humbucker. En kombination som jag tror mycket på och hoppas funkar med gitarren, vilket man inte kan vara 100% säker på innan.

Anders: "Blir troligen en silvernickelkåpa på humbuckern men behåller singlecoilen vit.

Nu återstår en del grundarbete innan Anders sätter igång med betsning och själva designdetaljerna på gitarren.

Anders: Imorgon ska jag mäta ut för stall, borra för volumepott, switch och utgångsjack, samt göra en kavitet för elektronik på baksidan, med stämjärn såklart".

Det tar sig med andra ord :)

Stay Zombied

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

Burny vs Gibson Les Paul

All in på temat Effekter, effektpedaler och stompboxar