Victory VX The Kraken

För ett tag sedan köpte jag en Victory Kraken på These Go To 11 i Stockholm. En butik, som de flesta vet, har fokus på allt som rör effektpedaler. Det som inte alla är lika bekanta med är att de även letar fram nya spännande förstärkare att erbjuda marknaden. Det gäller i synnerhet märket Kraken.  TGT11 är de enda i Sverige som säljer förstärkare från Victory, ett förhållandevis ungt engelskt märke med framtiden för sig. 

Victory Amplifiers gör en hel serie, ofta handbyggda, rörförstärkar. Alla med olika karaktär naturligtvis men även för alla plånböcker. Det finns tre produktlinjer kan man säga:

Handwired Series, deras premiumprodukter
Compact Series, som det låter av typen lunchbox
Heritage Series, för den mer vitageintresserade kan man säga

Det innebär sammantaget att de producerar förstärkare med "alla" eller "de flesta" som målgrupp.

Victory vill bygga enkla förstärkare med stor soundmässig flexibilititet och hög kvalitet och för att visa att man menar allvar med kvalitet har man kastat in 5 års garanti på alla produkter. Det är naturligtvis idag viktigt för alla att inte slarva med kvalitet, det finns inget utrymme för slarv i den här branschen längre.

Victory VX The Kraken
Problemet jag ibland kan uppleva som kund är att jag har svårigheter att hitta förstärkare med bred ljudreportuar. Om man som jag valt att inte stanna i ett sound utan tycker om att spela allt från -clean blues, -vintage rock upp mot mer eller mindre metal blir kraven omfattande eftersom jag vill ha tonkvalitet i alla läger.

När det gäller Kraken så är det först och främst en high-gain förstärkare, men du kan också få fantastiska rena ljud. Som bluesförstärkare, njae det skulle jag kanske inte säga.

Det grå chassit innehåller 4 st 12AX7 och 2 st 6L6 rör (option EL34), som tillsammans producerar ett extremt brett gainregister genom de två 2 gainkanalerna, "Gain 1" och "Gain 2".

Gain 1 är en kanal för "British" gainkaraktär, inte helt olikt Marshalls  JCM etc och Gain 2 låter mer "American",  mer gain och mer kompression. Det som gör det riktigt intressant är avrullningen, dvs att du kan rulla av volymen på gitarren och på så vis justera mängden gain. Det fungerar på ett ypperligt sätt, i synnerhet på Gain 1. En på intet vis unik förmåga för Kraken, det är det många som fixar, men Kraken gör det väldigt väl.

Lyssna på ljudklipp här nedan. Den första delen är Gain 1 inställd på 50% och den andra delen är Gain 2 inställd på 100%.


Klippet är inspelat genom min Box Of Doom med en Celestion V30 i. Förstärkarens effekt är justerad till 0,3w med Master på "fullt", se nedan.

Saken är den att trots att  Kraken i första hand är ett gainmonster så klarar den också av rena ljud bra, vilket är ganska ovanligt när det kommer till förstärkare. Vanligtvis är en förstärkare bra på antingen det ena eller det andra, men här kliver Victory in på arenan och gör en påfallande mångsidig förstärkare.

Volymen kan ställas på båda kanalerna individuellt med hjälp av 2 masterrattar, Master 1 och Master 2, som kan styras med en enkel footswitch.

Footswitchen kan även kan kopplas in på baksidan så den styr Master och Effects Loop av/på. Smart !

Spännvidden hittar man också i det faktum att den kan köras "High" eller "Low" med en toggle switch och därmed få ut 50w eller 8w enligt "user manual".

Som om det nu inte var nog så kan man få ned den ytterligare till 0,3w genom en liten switch på baksidan. En lösning som är fullständigt lysande.

På baksidan finns också en liten push/push switch så kan koppla i och ur "Bass Focus", en snygg grej som låter dig utnyttja EQn, Bass, Mid, Treble, lite extra.

Dessa förhållandevis enkla funktioner gör Kraken till en extremt mångsidig förstärkare för den kräsne gainmurveln, och det faktum att den är paketerad som en lunchbox gör den också möjlig att enkelt  ta med på gigget om man kan tänka sig låna en låda.

Finns inga minus då?
Jo det finns en liten drawback, och jag skulle gissa att det är en framtvingad lösning för valet konstruktion. On/Off sitter på baksidan och gör det lite knöligt tycker jag.  Spelar det någon roll? Nej det gör det ju inte i praktiken, ett så kallat i-landsproblem.

Detta är en fantastiskt byggd förstärkare som borde passa många. Vill ni höra hur den låter i verkliga livet så ta er ned till Sebastian på These Go To 11 och testa.

Läs mer om Victory Kraken: http://www.victoryamps.com/vx-the-kraken.html

Betyg:
4,5 Zombies (5)

Kommentarer

 1. hallå, kul recension!

  jag har funderat på denna ett tag. men hur funkar den att spela med hemma? är den, med sina 50w, väldigt högljudd, eller kan det gå i en lägenhet?

  håller på att kolla in alla dessa lunchbox-alternativ som finns, och tycker att denna verkar mkt intressant, men misstänker att 50w är lite väl bra för hemmabruk. eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går utmärkt, går att ställa ända ned till 0,3w.

   Radera
  2. Kontakta Sebastian på TheseGoTo11

   Radera
 2. Är byggkvaliteten bra? En youtuber skrev att båda krakens han hade köpt pajade

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mer än jag känner till, men inget jag hört särskilt mycket om. Kanske hade han otur. Min funkade i alla fall. Och jag vet flera som har en som inte varit problematisk. Intressant dock !

   GZ

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

Snårskogen kring Fender Stratocaster, MIA och MIM

Burny vs Gibson Les Paul