Mad Professor "1" - Brown Sound in a box

Det är kanske ingen nyhet att Mad Professor tillverkar välljudande pedaler med hög kvalitet, och pedalen jag fick i händerna häromdagen inne hos Sebastian på These Go To 11 är inget undantag.  Mad Professor "1" är en pedal man inte riktigt vill stänga av och som inbjuder till att spela mer än vad man hade tänkt. Vissa gitarrer, förstärkare eller pedaler har ju den förmågan att beröra oss djupt inne i gitarrsjälen.


Pedalen har letat sig till Europa efter att ha funnits exklusivt i USA via Guitar Center. Tydligen strulade Guitar Center till det och Mad Professor tog sig friheten att avbryta samarbetet och sälja den även här i Europa.

Vad är då "1"? 
I grunden är det en overdrive med karaktären "Brown Sound". Soundet som  i slutet av 70- och i början av 80-talet satte stora avtryck i gitarrkretsar genom Eddie Van Halens gitarrljud.  I grunden rör det sig om "hot-roded Marshals". Just Eddies gitarrljud har diskuterats decennier och var länge en hemlighet. Han ljög många år om hur han fick till det genom att säga till journalister, på bland annat Guitar Player Magazine,  att han ökade volten till 140, vilket resulterade i att folk sprängde sina förstärkare på löpande band. I själva verket var det precis tvärt om. Förstärkaren var begagnad från England ställd på 220v, han ställde ner volten så lågt han kunde och kunde på så sätt köra sin 100 wattare på full volym på bland annat klubbar etc.

"I bought one through the recycling or the newspaper that was from England, and it was set on 220 volts. I didn’t know.” He ended up buying what amounted to a “super duper light dimmer” — a Variac transformer — to get around the problem. On the dial you could crank it up to 140 volts or down to zero. So I figured, if it’s on 220 and it’s that quiet, if I take the voltage and lower it, I wonder how low I can go and it still work. Well, it enabled me to turn my amp all the way up, save the tubes, save the wear and tear on the tubes, and play at clubs at half the volume. So, my Variac, my variable transformer was my volume knob. Too loud,  I’d lower it down to 50". 

Det förklarar väl kanske inte allt kring Brown Sound, det finns naturligtvis andra parametrar också. Faktum är att när Eddie använde termen så pratade han faktiskt inte ens om sitt gitarrsound. Det han gjorde var han beskrev sin brors virveltrummas ljud som han tyckte lät organiskt och brun är en organisk färg. Men i branschen blev det i alla fall synonymt med Eddies gitarrljud.

Sedan dess har det gjorts många försök, en del bra och en del mindre bra.

Mad Professors pedal på temat är ett utomordentligt bra alternativ till dig som vill ha det bruna ljudet utan att släpa omkring på en moddad 100 watts Marshall på tex flyget eller i bilen till gigget.

Dessutom sitter det ett fenomenalt reverb, som styrs i mängd med ratten "Reverb".
Mängden gain styr du bäst med din volymkontroll på gitarren, däremot ställer du karaktären och speciellt i de högre registren i distortionen med ratten "Brown". Presence fungerar i princip som på en förstärkare. "Level" styr som man anar volymen ut.

Är man en avskalad gitarrist och inte behöver mer än en bra distortion och ett bra enkelt reverb  för att trivas med sitt spelande så stämmer namnet på pedalen rätt bra. Man behöver liksom inget mer än pedal. Här nedan finns ett ljudtest som kanske passar i sammanhanget.


Den är heller inte jätteberoende av en speciell mick eller gitarr, den låter utmärkt med det mesta. Pratar vi förstärkare så är den väldigt resilient i den meningen att den fungerar bra utan att tappa för mycket i de flesta förstärkare du sätter den i. På det viset är den ju väldigt praktisk för den giggande gitarristen som sällan kan ta med egen rigg.

Om du oroar dig för att låta som Eddie Van Halen med den här så kan jag avdramatisera det, det kommer du inte att göra. Däremot får du en väldigt fint "distorted sound" för de 1795 tänder den kostar.

Mad Professor "1"  hamnar i kategorin "keeper" så den kommer finnas här i kryptan väldigt lång tid framöver.

Betyg:
5 Zombies (5)


Kommentarer

 1. En liknande pedal som fungerar väldigt bra i Fenderförstärkare är Digitech DOD. Väldigt nöjd med den till min Blues Junior. Har också två EQ-rattar för att feta till ljudet. Men saknar Reverb (finns i stärkaren).

  När kommer nästa podcastavsnitt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spelar in i veckan som kommer!

   Radera
  2. Najs! Ska lyssna med andakt! Pröva gärna Digitech DOD. Min tele kan nu spela både AC/DC och SRV. :-) (Inte jag dock, hehe.)

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

All in på temat Effekter, effektpedaler och stompboxar

Henry Juszkiewicz - Den inbillade affärsmannen (del två)