Kommer vi att se dramatiskt ökande priser snart?

Många funderar säkert över hur den stigande dollarn kommer påverka priserna ut mot slutkund här i Sverige. Jag fick ett mail med frågan "kommer priserna nu öka lika dramatiskt som dollarpriset i sig". Svaret är inte glasklart faktiskt, både ja och nej. När jag pratat med olika handlare är de ganska eniga om att även om dollarn nu stigit kraftigt så kan man inte riktigt säga att det med automatik innebär ökade priser eftersom "marknaden" kommer att agera eller svara på olika sätt. 

Vissa märken från olika länder påverkas på olika sätt. Sannolikt kommer instrument från länder som drivs av dollarn att justeras i någon mån uppåt, och denna prisökning har faktiskt redan påbörjats under hösten i takt med att nya instrument beställs och lagren omsätts. Att priser stiger när det blir dyrare att tillverka är ju givetvis inget märkligt, och i det här fallet påverkas ju priset av rena valutarörelser så gör att tillverkningskostnaderna stiger och inte tillverkares lönsamhetskrav. Lönsamhetskraven finns där ändå och alltid.

Men ska man som slutkund vara orolig? Nej säger de flesta jag talat med, men de säger också att vissa kanske ska ta tillfället i akt och köpa den där dyra gitarren man funderat på innan nya leveranser kommer till butikerna med nya justerade "priser".  En 30 000 kr Les Paul driver ju iväg många tusenlappar vid en  prisökning, billigare grejer påverkas inte lika mycket.  Kanske finns din gitarr i nåt lager därute så det finns anledning att ta sig en funderare på om man kanske borde slå till nu och inte om 6 månader. Fortsätter dollarn att stiga, och dessutom Euron, blir det långsiktigt en annan fråga.


Begagnatmarknaden kan förändras 
Å andra sidan är en följd av stigande nypriser att andrahandsmarknaden kan komma att förändras, från att ha varit köparens marknad överlag de senaste året kan vi nu stå inför ett skifte till säljarens marknad när det gäller vissa typer av produkter. En del instrument blir helt enkelt mer attraktiva på tex Blocket eller Vend när nypriserna stiger.

Men som sagt ännu finns ingen jättestark varning generellt sett vad gäller skenande priser, men följ utvecklingen intresserat är mitt tips. Marknaden är ingen pålitlig varelse....den uppträder ungefär som väderleksrapporter på TV...

Stay Zombied

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

All in på temat Effekter, effektpedaler och stompboxar

Henry Juszkiewicz - Den inbillade affärsmannen (del två)