De styrande förutsättningarna för gitarrsoundet....

Förstärkare, gitarrer och pedaler. Dessa väsen som aldrig tycks uppträda varken enhetligt mellan exemplar, tillfällen eller omständigheter. Faktum är att detta gäller det mesta runt vårt älskade gitarrspel. Ditt sound låter annorlunda så fort de styrande förutsättningarna ändras. Även din feeling påverkas av dessa, som alltså i sig är en styrande förutsättning. 

Jag vill med detta inlägg egentligen bara påminna mig själv, och andra som läser, om att tänka i lite bredare banor i jakten på vår kära ton"

De styrande förutsättningarna undrar du? Ja de faktiska förutsättningarna som gör att din förstärkare och gitarr låter som den gör. Det handlar ytterst om ljudvågor som når din trumhinna och som  din hjärna omvandlar till en upplevelse för just dig. Gitarrsound är alltså mångt och mycket en psykologisk företeelse även om det även finns vetenskapliga tekniskt fysikaliska aspekter också. Är jag flummig? Ja kanske. Men det sätter också perspektiv på vad det vi gör hela dagarna och vad det hela handlar om. De styrande förutsättningarna är allt det som påverkar ljudvågarnas resa till dina öron in i hjärnan. Magi. 

Gitarr
Givetvis spelar din gitarrs specifikationer, strängar och val av till exempel pickupper stor roll för hur tonen växer fram. Är gitarren kul att spela på så låter det troligen bättre också, en bra gitarr gillar instinktivt att spela på. Det ska vara roligt att spela, inte en ansträngning. Ett hett tips: Lämna din gitarr till Guitar Labs för justering och plekning

Förstärkare
Som sagts ovan har förstärkaren i sig inverkan på hur det låter, och det låter kanske som en självklarhet men efter att ha botaniserat i många år så handlar det inte bara om vilket märke, eller vilken modell, utan också om vilket ex du har framför dig. Olika förstärkare är såklart bra på olika saker. En del vill ha ett ljud som låter organiskt och andra vill ha det så oorganiskt som det bara går. Det är egentligen en artikel sig detta men man kan ändå i sammanhanget säga att byggkvalitén och komponenter kan variera. Testa därför alla förstärkare ni ramlar över i butiker. Bra nytillverkade förstärkare kan du testa och köpa på Deluxe Music i Stockholm eller 4Sound lite överallt i landet. Söker du gamla grejer så testa Halkans Rockhouse, de har stenkoll.

Högtalarlådan
Lådans konstruktion och träslag spelar också stor roll. "open back" eller "closed back" påverkar ljudvågornas rörelseriktning och därmed också hur det låter.

Högtalare
Högtalaren bör ses som separerad från förstärkaren. Dessutom spelar val av högtalare upp till 80% roll för hur det låter i slutändan, det är trots allt det sista momentet innan trumhinnan. Förstärkare ja visst, men högtalare har avgörande betydelse för resultatet. Prova själv genom att byta till olika typer av element i din combo eller kabinett. 

Rör
I en rörförstärkare kan du byta rör som i allt väsentligt påverkar hur förstärkaren uppträder, varje rör har sin karaktär även om det i vissa fall handlar om detaljer som få av oss kan registrera. I andra fall hör man tydliga skillnader, hårt, kallt, mjukt, varmt etc...

Övrig teknik
Sladdar, högtalarkablar och all annan elektronik du tillför kedjan har sin roll som styrande förutsättningar. Långa kablar äter ton och din gitarr låter då muddig, och det kan löna sig att investera i kablar med hög kvalitet.

Pedaler och effekter
Pedaler låter oftast olika i olika förstärkare, en Tube Screamer tex låter tex på olika sätt i olika förstärkare. Prova dig fram till effekter som du gillar, det är ändå du och din smak som är viktigast här. Ta dig till These Go To 11 och testa igenom lagret

Rummet
Ditt vardagsrum hemma, scenen eller provrummet i butik har olika akustiska förutsättningar och naturligtvis spelar rummets storlek, form höjd, inredning roll för hur stärkaren låter. Samma förstärkare i olika rumstyper kan alltså låta annorlunda. 

Gitarristens spelteknik
Den som spelar, och då främst hur man spelar, påverkar också hur det det låter. Kanske är det den förutsättning som är viktigast om man ska köpa förstärkare, alltså att testa själv. Lyssna gärna på andras åsikter men det är i slutändan du som vet hur det låter när Du spelar. Ditt anslag, till exempel, spelar stor roll.

Plektrum
Olika plektrum är olika hårda och påverkar ditt anslag, prova ut ett som du tycker passar din spelstil och testa mellan olika material och tjocklekar.

"Mixen"
Typ av musik, var i ljudbilden du lägger gitarren, och hur du rattar dina frekvenser är också styrande förutsättningar. Äter basen upp ditt ljud, eller tar cymbalerna bort din diskant? Gitarren är i grunden ett midinstrument, och det är där du kan kapa åt dig ljudbild i "mixen". En förstärkaren som låter fantastiskt hemma behöver inte nödvändigtvis låta bra tillsammans med 4-5 andra instrument.

Öronen
Var rädd om dem...

Ditt allmäntillstånd
Till sist spelar det roll hur du mår, och kanske är det den mest flummiga förutsättningen av alla. Jag har dock märkt flera gånger att mitt humör faktiskt påverkar hur jag tycker förstärkaren låter. Är jag trött, på dåligt humör, stressad eller på annat sätt inte "i form" så påverkar det min perception. Chansen att du får feeling är nämligen större om du är på topp, än om du känner dig som ett vrak. Se därför till att sköta om även dig själv, det kan ju dessutom finnas fler skäl till att må bra förstås men det här tycker jag är skäl nog :)

Stay Zombied !


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

Burny vs Gibson Les Paul

All in på temat Effekter, effektpedaler och stompboxar