Gitarrzombien Podcast avsnitt 10 "CBS-era"

Efter blogginlägget häromsistens på temat CBS och det stora intresset som följde så beslutade vi att bjuda in en expert på området och göra ett fokusprogram, nämligen Peter Rooth.

I programmet går vi igenom alla viktiga årtal under Fenders CBS-era, men också en hel del djupdykningar i mickar, maple cap, string trees, olika lacker, halsar, dragstänger och mer därtill.

Avsnitt 10 är kanske det mest råpackade programmet hittills. Det är sällan man har två så kunniga personer. Daniel Kordelius är ju en av de mer kunniga inom Fender pre-CBS och senare delen av produktionen och dessutom Peter Rooth.

Peter Rooth är en av Sveriges mer erkända experter på CBS-era. Peter har jobbat med både Ritchie Blackmore och Yngwie Malmsteen, två gitarrister som förknippas med CBS Stratocasters. När det gäller Yngwie så var Peter starkt involverad i processen då Yngwie fick göra en av sina signaturmodeller, "The Duck", hos Fender. En gitarr som också blivit synonymt med gulnade 70-talsstrator, eller "Yngwie-gula" som de också kallas.

Peter har också hjälpt till med specarna i en custombeställd Fender Custom Shop 1967 till Gitarrzombien. En gitarr som har en del modifieringar jämfört med standardmodellen. Gitarren blir en s.sk "teambuilt" gitarr, dvs det är flera personer som bygger gitarren jämfört med masterbuilt som är byggd av en och samma person. Modifieringarna är annorlunda mickar, Antic Relic (gulnad), olackad och skitig baksida av hals och "look for dark Rosewood" m.m.

Här är avsnitt 10:


Programledare: Fredrik Svensson
Sidekick: Daniel Kordelius
Gäst: Peter Rooth, gitarrtekniker


Kommentarer

 1. Hej! Kul program. Kan meddela att Fender gjorde reissues av 70-talarna redan i mitten på 80-talet. ST72 hette dem (E series) och är gjorda i Japan. Jag har en "Yngwie-gul" som jag köpte ny 1990 på Hellstone (fast butiken hette något annat då, minns inte vad dock). Den har stora huvudet och Three bolt neck med skunkstripe och bullet. Tror min är en 85:a men den hade legat glömd i ett case i butiken, så när jag hittade den så var den sprillans, men fem år gammal. Jag har den fortfarande, snygg gitarr!

  Här är en bild på den

  SvaraRadera
 2. Ja och John Norum har en likadan :)

  SvaraRadera
 3. Fantastiskt vad mycket info om detta ironiska gitarrmärke ni har samlat på er. En del är intressant annat inte lika mycket så. Själv är jag inte en stor stratafan längre men det kan ju ändra sig för jag har varit det. Tack ändå för ett intressant nördprogram jag ser fram mot att få höra mer om förhållande mellan olika tonträ och elektronik mm.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

Burny vs Gibson Les Paul

All in på temat Effekter, effektpedaler och stompboxar