Zombie Guitar är färdig !

Idag levererade Anders Ohlsson, Fridged Custom Guitars, projektet Zombie Guitar. En beställning som gjordes i höstas och som nu äntligen landat i Zombie Cave. En efterlängtad historia som jag själv inte haft så särskilt stor kontroll över eftersom Anders fick "konstnärlig frihet". Den enda ram han fick var att uppdraget att göra en gitarr på temat Gitarrzombien,  helt för hand, med Les Paul-kropp och "fenderskalle".

Det här med att han skulle göra den helt för hand tog Anders på stort allvar och jag fick lite dåligt samvete bitvis när han skickade filmer där han handsågande poppel, som är extremt hårt, med en enkel fogsvans. Jag uttryckte min empati och föreslog att han kanske skulle använda en eldriven såg istället, men han sa bara att:

"Jag vill gärna göra allt med vanliga old-schoolverktyg, det blir liksom mer på riktigt då."

Den enda eldrivna verktyg han använde var en eldriven borr, och det eftersom att han inte hade en handjagare. Annars har det varit japansåg, stämjärn och sandpapper som använts rakt igenom.
























Kroppen har inte lackats utan det är många många många lager "true oil" som sedan slipats för hand. Det gör att den får en ruff yta men ändå behandlad utan att lackblänka i onödan. Formen är av typen Les Paul men också avfasad som SG och tunn som en SG/Junior. Däremot är inputjacket som Fender Strata och switchplattan liknande Telecaster.

En av de finare sakerna med custombyggen är att man kan få ett instrument helt efter sina egna preferenser och som är helt olik allt annat. Anders stämde givetvis av med mig vad han tänkte göra, på det viset fick jag i grova drag ha sista ordet om det var något han funderade över.

"Att beställa en alldeles egen gitarr som en och samma person byggt från scratch ger instrumentet en alldeles egen speciell historia och karaktär". 

En sån sak var mickarna som vi hade en diskussion om. Detta eftersom gitarren måste byggas för att stödja det ljud man vill ha, och då blir mickvalet avgörande. Jag ville ha en stallmick med ganska hög output för ordentlig distortion och en halsmick med mer blueskarraktär, just för att kunna optimera placeringens grundkarraktär.

På det viset såg jag framför mig en gitarr med två helt olika tonstrukturer, en för hårdrocksriff och en mer bluesy.

Efter lite letande på framförallt Lundgrens hemsida fastnade jag för Hot Heaven, en mikrofon som har ett kraftigare mellanregister och utsignal än sitt syskon Heaven 57®. En bra kick i mellanregistret men ändå en touch av vintagekaraktär, som Lundgren själv beskriver det.

Resultatet är en tät high-gain med 70-tals vibe. Problemet med mickar med hög output är ofta att de blir lite starkare än en en med lite lägre, och eftersom jag ville ha en singelcoil i halsen så behövde jag hitta en med lite mer output, utan att bli för stark.

Därför fastnade jag för Lundgrens singlecoil "Blues", en mick baserad på hans  '60s vintage. "Blues" har något högre utsignal, och  får därför ett lite fetare bluesljud än sina syskon.

Och det är här jag imponeras igen över bygget Anders åstadkommit, för det låter nästan mer strata än strator generellt. Väldigt mycket åt Steavie Ray Vaughan hållet. Jag kunde aldrig föreställa mig att en gitarr med 24,75" skallängd kunde låta så mycket strata som den gör. Förbluffande. Micksargen är också snyggt monterad och rimmar med hela gitarrens estetik på utmärkt sätt.

När det gäller halsen så visar Anders på noggrannhet som slår det mesta. Halsfickan, gitarren har en bolt on konstruktion, gjordes så tight att han kunde lyfta hela kroppen med en kopp kaffe ståendes ovanpå utan att skruva fast den i kroppen.

Det krävs en ordentligt tight ficka för att inte tappa för mycket kontakt mellan hals och kropp, någon som annars gör att man lätt tappar ton.

Halsen är av mahogny, också den behandlats med true oil med insprängda blodspår. Profilen är något åt C-shape och eftersom den inte är lackad skapar den fin kontakt med gitarristens händer. Skallängden, eller mensur som det också kallas, är som Gibsom, dvs 24,75".

Huvudet ser, trots att kroppen signalerar Gibson, ut som hos en CBS strata, men ändå med en helt egen karaktär. De runda formerna harmoniera med kroppen och dessutom är huvudvinkeln som på en Gibson. Huvudvinkeln kommer sig av att Anders utgått från en paddelhals som han sågat ut i annan form och lagt på en Oregon Maple fanér. Stämskruvarna är formade som dödskallar och ger gitarren  en genetisk systerskap till Conny Blooms "Steam Funk" gitarr. Vi hade en idé om att det skulle vara upp och nedvänd skalle men vi stannade vid rättvänd av praktiska skäl.

Det vimlar av fina detaljer också, bland annat ett plektrumskydd av läder med bläckstämplad text "When There´s No More Room in Hell, The Dead Will Walk The Earth". Här fångar Anders Zzombietemat på ett kusligt sätt tycker jag. Att det sedan är nitat runt om bygger känslan ännu mer. Runt halsfästningen sitter också läderdetaljer på en osynligt men klädsamt sätt.

Hatten av.

Detaljer spelar såklart roll men gränsen här är hårfin mellan estetiskt passande och oseriös pannkaka. Många gånger tycker jag att alldeles för pimpade gitarrer ser overkliga ut, men Anders stannar vid gränsen får till det i samtliga detaljer.

Det sitter bland annat en schysst liten platta där det vanligtvis sitter en switch på Les Paul, och utan den hade det blivit tomt. Den är såklart relicad och innehåller dessutom blod från Anders själv, som uppstått under arbetet. Naturligtvis har han kapslat in det med  "true oil" så man behöver inte ängslas över det.

Här berättar Anders själv om Zombie Guitar och jag har också sprängt in två ljudsekvenser. Kom då ihåg att båda ljudklippen är inspelade genom samma förstärkare med samma inställningar.


En customgitarr tar naturligtvis lång tid att bygga, även om man bygger allt med eldrivna verktyg. Det handlar om hantverk och ibland glömmer vi bort att välbyggda instrument som byggts för hand också måste få kosta.

 I vår värld av CNC-bygdda gitarrer har vi vant oss vid att gitarrer blivit konsumtionsvaror och helst ska de vara riktigt billiga. Men med detta kommer också en del tråkiga konsekvenser, bland annat att inhemska gitarrbyggare inte kan matcha de låga priser som de stora märkena massproducerar. En handbyggd gitarr kostar i paritet med ett schysst instrument något över standardserierna från Gibson eller Fender, så vi pratar inte oöverkomliga priser på det sättet. Men visst kostar det lite mer än lågprisserierna. Å andra sidan måste man väga in andra parametrar i sån här affär.

Vi måste helt klart komma tillbaka till insikten om att vi alla som konsumenter har ett ansvar att bibehålla kunskapen som gistarrbyggare besitter. Annars tvingar vi in i denna hantverkskatt in i segsliten död, för inget överlever på enbart entusiasm. Om vi hittar tillbaka så kommer vi fortsätta kunna imponeras över och njuta av deras fantastiska arbete.

Det var också lite därför som jag vill beställa en gitarr av Anders, för att hjälpa till att lyfta i alla fall en av de många spännande byggare som finns i vårt land. Anders Facebook grupp "Svenska Gitarrbyggen" med över 1000 medlemmar vittnar om att detta med att bygga gitarrer verkligen ligger i tiden. Beställarsidan har dock en bit kvar, men jag tror att allt fler framöver kommer komma till den punkt jag precis passerat.

Visst var det en chansning, men jag kan nu lugnt konstatera att jag personligen börjat avprogrammera mig själv från den inlärda skeva uppfattningen att det är tryggare att köpa en serietillverkad gitarr från de stora märkena, som för all del kan vara spännande instrument de med, och istället våga göra en beställning av ett alldeles eget personligt välljudande instrument.

Jag känner mig extra stolt över den här gitarren och över att jag fått möjligheten att bättre förstå hur en gitarrbyggare tänker genom kontakten Anders Ohlsson.

Jag hoppas kunna lyfta fler gitarrbyggare framöver och på så sätt bidra på mitt lilla vis.

Vill du beställa en gitarr av Anders eller bara fråga honom något så hittar du honom på Fridged Custom Guitars hemsida. Vill du fråga Johan Lundgren något om mickarna så hittar du honom på Lundgren.se

Betyg:
5 Zombies (5)



Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Intonering av gitarr

"Justera halsar är lite läskigt..."

Snårskogen kring Fender Stratocaster, MIA och MIM