Strängar med coating eller inte?

En sak som bidrar till din gitarrton är naturligtvis dina strängar, därför är ditt val av strängar avgörande för hur du låter. Marknaden för strängar är dock enorm och här kommer en enkel snabbguide till hur du hittar de bästa gitarrsträngarna för DIG. Jag rekommenderar att du köper olika typer av strängar, som exempelvis beskrivs nedan, och sedan låter dina öron och dina händer avgöra vad som är bäst för DIG. Vad som är bäst för andra har väldigt lite att göra med vad du kommer tycka om. 

Grundmaterialet som strängarna är tillverkade av spelar en del roll i hur karaktären på ljudet blir, hur mycket kan förstås diskuteras. Men att strängar skiljer sig åt i klang etc är helt klart. Därför kan det vara bra att fundera på vad det är man söker. Strängar i rostfritt stål är brighta och "punchy" medan strängar av Nickel oftast är lite varmare och mindre brighta, mer åt vintage hållet kan man kanske säga. Är materialvalet en stor grej?  Ja och Nej, det beror främst på hur din gitarr låter i sig eftersom strängens egenskaper starkt påverkas av gitarrerna alla delar. Det bästa man kan göra är att testa sig fram själv själv. Det finns några fler material som strängar är gjorda av, Nickel-plated och de lite mer Jazziga strängarna av krom m.fl.

En annan sak du måste tänka på när du väljer strängar är om du vill ha "coatade" eller "ocoatade" strängar.

Ocoatade srängar är praktiskt taget strängar som de alltid har varit, strängar liksom. No big deal. De är överlägset de mest använda strängarna. Välljudande men de har ganska kort livslängd. De flesta professionella gitarrister byter strängar efter varje gig eftersom handsvett och hudavlagringar gör strängen mindre benägen att vibrera korrekt och man förlorar en stor del av ton. Främst gäller det de lindade strängarna (EAD) men även omlindade förändras av svett etc och oxiderar över tid.

 Coatade strängar är strängar med en "coating", vi talar de tre lindade strängar here (E, A, D normal inställning). Coating är enkelt uttryckt ett ytskikt man lagt på för att skydda strängarna från smuts och svett och annat. Coatingen är oftast av Teflon appliceras antingen före lindning av strängen eller efter, det finns lite olika tekniker hos olika tillverkare. Resultatet är en sträng som innehåller 3-4 gånger längre än en vanlig sträng, och det är förstås bra. Å andra sidan förlorar coatade strängar en del sustain och klarhet, coatingen tränger in mellan lindningen och hämmar, genom ökad massa, på så sätt strängens förmåga att vibrera. Somliga hör detta och andra inte. En del gitarrister är känsliga för det och andra inte alls, utan gillar strängarnas ökade livslängd mer.

Processen för att tillverka coatade strängar är mer komplicerad och därför är dessa strängar dyrare, eftersom det är ett tillverkningsmoment till. Det högre priset återspeglar alltså inte en bättre klingande sträng som man kan förvänta sig, utan mer att strängarna får ökad livslängd och man slipper byta lika ofta.

"Treated Strings" är en ny form av coating baserad på en utvecklad mikroskopisk teknik. Dessa hämmar sustain och klang mindre än konventionell coating men "treated strings" är fortfarande coatade, men på ett annat sätt.

Valet mellan coatade eller ocoatade strängar måste baseras på hur du spelar och kanske ännu viktigare hur du upplever hur det låter tillsamman med din gitarr. Tro inte på allt du läser, använd istället dina öron.

Vilka strängtyper använder du mest, coatade eller ocoatade? Dela med dig av din erfarenhet i undersökningen nedan.

Använder du coatade strängar?

Ja
Nej
Other
Please Specify:
Poll Maker

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

Snårskogen kring Fender Stratocaster, MIA och MIM

Burny vs Gibson Les Paul